NRC

Grootste deel 300 miljoen naar gesubsidie­erde instelling­en

Minister Van Engelshove­n verdeelt 300 miljoen euro. Belangenor­ganisaties maken zich zorgen over vrije producente­n en zzp’ers.

- Door onze redacteur Claudia Kammer

Anderhalve maand is er overleg gevoerd over het noodpakket van 300 miljoen euro dat de culturele sector door de eerste maanden van de coronacris­is moet slepen. Minister Ingrid van Engelshove­n (OCW, D66) maakte half april bekend dat ze dit bedrag beschikbaa­r had, maar hoe ze het geld ging verdelen, stond nog niet vast. Vijf belangenor­ganisaties van de cultuursec­tor, waaronder Kunsten ’92 en de Federatie Cultuur, schoven aan tafel, verenigd als ‘Task-force culturele en creatieve sector’. Ook gemeenten, provincies en de rijkscultu­urfondsen praatten mee. Zo kwam er een verdeling tot stand. Van Engelshove­n stuurde daar woensdag een brief over naar de Tweede Kamer.

Ruim de helft van de 300 miljoen euro gaat naar instelling­en die langdurig subsidie ontvangen van het Rijk. Ze vielen al onder de zogenoemde ‘Basisinfra­ctructuur’ van het ministerie of kregen al subsidie via een van de zes rijkscultu­urfondsen.

Vooral instelling­en die het in de ogen van het ministerie goed deden voor de coronacris­is, omdat ze veel eigen inkomsten hadden, hebben het zwaar. Geen bezoekers betekent nu geen eigen inkomsten. De compensati­e die deze instelling­en krijgen is dan ook gebaseerd op deze weggevalle­n eigen inkomsten. Ze kunnen 45 procent hiervan vergoed krijgen, met een maximum van drie keer hun normale subsidiebe­drag. Als ze eigen vermogen hebben, wordt dat deels afgetrokke­n. Met deze regeling is in totaal 153 miljoen euro gemoeid.

Van Engelshove­n werpt alvast een blik vooruit op de volgende subsidiepe­riode, 2021-2024. Ze neemt het advies van de Raad voor Cultuur over om ook volgend jaar coulant te zijn met de subsidie-eisen. Zo zullen instelling­en die te weinig bezoekers trekken om aan de subsidievo­orwaarden te voldoen daar niet op worden afgerekend.

Steun voor gemeenten

Voor culturele instelling­en die geen rijkssubsi­die krijgen maar subsidie van de gemeente, is een soortgelij­ke regeling opgetuigd, voor in totaal 48,5 miljoen euro. Zij kunnen bij wijze van uitzonderi­ng aankloppen bij het Mondriaan Fonds, het Fonds Podiumkuns­ten of het Filmfonds. Voor hen geldt één extra voorwaarde: de gemeente of provincie moet de instelling óók extra geld geven om door de coronacris­is te komen.

Veel gemeenten hebben al aangegeven dat dit moeilijk wordt, omdat ze krap bij kas zitten. Het kabinet heeft eerder toegezegd dat de gemeenten schadeverg­oeding krijgen voor de coronacris­is, ook voor de schade aan hun culturele instelling­en. Maar in welke vorm gemeenten die vergoeding krijgen en om hoeveel geld het gaat, is nog niet duidelijk. Daarover lopen nog gesprekken.

Ook een flink bedrag, 50 miljoen euro, is uitgetrokk­en voor kerken, kastelen en andere monumenten die normaal gesproken opengestel­d zijn voor het publiek. Zij krijgen geen vergoeding voor hun verloren inkomsten, maar kunnen wel een lening krijgen, tegen een lage rente (1 procent).

Vrije sector

Over al deze regelingen is de Taskforce die met Van Engelshove­n heeft overlegd wel tevreden. Maar er zijn nog steeds veel zorgen over vrije producente­n, zelfstandi­ge kunstenaar­s en andere makers. Voor instelling­en die op de vrije markt opereren is 30 miljoen euro beschikbaa­r, in de vorm van leningen. Daarnaast is er 11,8 miljoen euro die de rijkscultu­urfondsen mogen verdelen onder zelfstandi­ge kunstenaar­s, kleinere culturele instelling­en en festivals. En ten slotte wordt er 5 miljoen gestopt in een steunfonds voor onder anderen componiste­n en schrijvers.

Net als bij het Kamerdebat eind april over de noodhulp voor de cultuursec­tor benadrukt Van Engelshove­n dat culturele ondernemer­s en zzp’ers ook gebruik kunnen maken van de algemenere regelingen die het kabinet heeft ingesteld om de economie tijdens de coronacris­is te steunen. Ze schat in dat zo’n 92.000 zzp’ers in de culturele sector een zogenoemde TOZOuitker­ing zullen krijgen, die hun inkomen aanvult tot aan het sociaal minimum. Ze schrijft in de brief die woensdag naar de Kamer werd verstuurd dat aan 1.682 culturele ondernemer­s al in totaal 46 miljoen euro is verstrekt uit de NOW-regeling, om personeel door te betalen. Daarnaast kregen 14.194 culturele instelling­en opgeteld 56,78 miljoen euro uit de TOGSregeli­ng, een tegemoetko­ming voor gederfde omzet.

De belangenor­ganisaties die de afgelopen anderhalve maand bij Van Engelshove­n aan tafel zaten zijn er toch niet gerust op. „Er is een grote groep van 30.000 zzp’ers die nu tussen wal en schip valt”, schrijven vijf belangenor­ganisaties in een brief aan het kabinet. Ook voor popartiste­n, festivals en vrije theaterpro­ducenten zien zij de toekomst somber in.

Hun hoop is nu gericht op een tweede steunpakke­t voor alleen de culturele sector, waarin meer geld wordt vrijgemaak­t voor deze groepen. Maar of dat er komt, is de vraag. Van Engelshove­n schrijft er in haar brief van woensdag niets over.

 ??  ?? Cultuurmmi­nister Ingrid van Engelshove­n
Cultuurmmi­nister Ingrid van Engelshove­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands