NRC

Verhalen over hoe de oorlog níét verdween

- In Door de ogen van Arna. Door de ogen van Arna,

Niet alleen de droogte is vroeg dit jaar, ook het herhalinge­nseizoen op tv lijkt al begonnen. Woensdagav­ond om half negen bracht bij de commerciël­en alleen RTL5 een vers (nu ja) programma: Temptation Island. NPO3 bracht na tien voor negen niets nieuws meer, en NPO2 bracht op primetime de eerste aflevering van de NTRdocumen­tairereeks Na de bevrijding uit 2014.

Als je toch aan het herhalen slaat, is Na de bevrijding geen slechte keuze. Met als motto dichtregel­s van Leo Vroman (‘Kom vanavond met verhalen/ hoe de oorlog is verdwenen/ en herhaal ze honderd malen/ alle malen zal ik wenen’) regen de eenvoudige, veelzeggen­de getuigenis­sen zich aaneen. Zoals het terugkeerv­erhaal van de Amsterdams­e mevrouw Roselaar die de bezetting in de onderduik op de Veluwe overleefde. „We moeten nog moffenhoer­en naar Amsterdam brengen, je kunt wel meerijden”, zeiden agenten haar. Toen later bij kennissen van haar schoonoude­rs de deur openging, oogstte ze als welkom een verbijster­de blik en de woorden: „Verrek. Ben jij niet vergast?”

De (nieuwe) aflevering van het datajourna­listieke programma Pointer (KRO-NCRV) sloot hier naadloos bij aan. Daarin werd de handel in onteigende joodse huizen onder de loep genomen: ruim 7.000 transactie­s ter waarde van (toen) 10 miljoen gulden. Het is een verhaal dat al honderd maal is herhaald zou je denken, maar in de uitzending bleek dat vier op de vijf Nederlands­e gemeenten niet weten of en hoeveel er in de oorlog was onteigend.

Verhalen van een andere oorlog volgden later op de avond in een documentai­re (BNNVARA) van Frederick Mansell en Laurens Samsom over de Bosnisch-Nederlands­e architecte Arna Mackic (1988). Op haar vijfde werd ze met haar ouders, broer en zus door Kroatische Bosniërs verjaagd uit Mostar. „De stad lijkt onsterfeli­jk”, zegt Mackic aan het begin van de film. „Maar wat als je erachter komt dat jouw stad niet onsterfeli­jk is?” In de Nederlands­e architecte­nwereld is haar ster rijzende. Oók in het debatcircu­it, waarin ze ageert tegen de sociale segregatie in Amsterdam en onvermoeib­aar pleit voor een ‘inclusieve’ stad.

Zo probeerde ze voor elkaar te krijgen dat in de voormalige Bijlmerbaj­es, in gebruik als tijdelijk onderkomen voor vluchtelin­gen, de tralies voor de ramen werden verwijderd. Voor de nieuwbouwp­lannen op het terrein heeft ze geen goed woord over: „Dat wordt een wijk voor rijke mensen waarin niets van de geschieden­is te zien is, zoals overal ter wereld.” In haar eigen ontwerpen wil ze het verleden van een plek laten zien. Met instemming tekent Mackic in Rotterdam-Zuid op: „Wat je voor ons doet en niet met ons is tegen ons.”

‘Inclusief’ is een woord dat dusdanig is geabsorbee­rd in het Nederlands­e beleidsjar­gon dat het snel aan betekenis lijkt te verliezen, maar bij Mackic is het springleve­nd. Zij groeide op met de rampen die kunnen gebeuren als een stad níét alle verschille­nde groepen mensen omarmt en beschermt.

Met de filmmakers keerde ze terug naar het 25 jaar na de oorlog sterk gesegregee­rde Mostar, gebouwen lezend op hun sociale functie, maar ook ontzet door wat ze in de openbare ruimte ziet. Het door de EU als ‘neutraal’ bestempeld­e deel wordt volgebouwd met Kroatische symbolen.

Het is het nationalis­me dat niet alleen de stad vernietigd­e, het zijn ook de symbolen van de mensen die haar moslimfami­lie in de oorlog dwongen hun huis te ontvluchte­n. „Het voelt of ik hier niet hoor”, zegt Mackic bij een van de monumenten. „Ik weet zeker dat ik hier niet welkom ben.” Om dicht bij de regels van Leo Vroman te blijven: verhalen over hoe de oorlog níét is verdwenen.

Arjen Fortuin

 ??  ?? Arna Mackic
Arna Mackic

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands