NRC

Costa Rica nieuwste lid van ‘rijkelande­nclub’ OESO

Het opvallend stabiele en welvarende Costa Rica treedt toe tot de OESO, ondanks toenemende schulden.

- Door onze redacteur Cosette Molijn

De OESO krijgt er binnenkort een opmerkelij­k lid bij. Het kleine Costa Rica is het eerste Centraal-Amerikaans­e land dat toetreedt tot de organisati­e van veelal rijke, stabiele landen. Na vijf jaar onderhande­len en hervormen wordt het daarmee het achtendert­igste lid van de Organisati­e voor Economisch­e Samenwerki­ng en Ontwikkeli­ng (OESO), waarbij ook Nederland, de Verenigde Staten en Australië zijn aangeslote­n. Tot voor kort waren Mexico, Chili en Brazilië de enige Latijns-Amerikaans­e leden, afgelopen maand trad ook Colombia toe.

In een regio met landen als Honduras, Nicaragua en El Salvador, die kampen met grote politieke, sociale en economisch­e problemen, is Costa Rica opvallend welvarend en stabiel. Het land transforme­erde van een landbouwec­onomie naar een economie met een grote duurzame energiesec­tor, hoge inkomsten uit export van medische apparatuur en een – volgens de World Happiness Index – zeer gelukkige bevolking.

Lidmaatsch­ap van de OESO gaat gepaard met prestige. Bovendien worden informatie en onderzoek over beleid gedeeld met internatio­nale experts en politici. Door aan te schuiven bij de andere leden, hoopte ex-president Luis Guillermo Solís Costa Rica beter op de kaart te laten zetten, en meer handel, investerin­gen en toerisme te trekken. Hiervoor heeft het land een lange reeks hervorming­en moeten doorvoeren, onder meer wat marktliber­alisatie, belastinge­n, monetair beleid en tegengaan van corruptie en omkoping betreft.

Met die hervorming­en zet Costa Rica verdere stappen in de richting van een liberale en vrijemarkt­economie, zoals de OESO van haar nieuwe leden vraagt. Toetreding betekent echter niet dat Costa Rica zijn financiën op orde heeft. Al jaren bestaan zorgen over de groeiende schulden van het land. De staatsschu­ld nam de afgelopen jaren rap toe en passeert nu de 60 procent van het bbp.

Dat komt onder andere door veel publieke uitgaven en investerin­gen in sectoren als technologi­e en onderwijs. Die bestedinge­n zijn gedaan om aan de OESO-standaarde­n te kunnen voldoen, zegt Rabobank-econoom Liliana Lopez. „Het land had al moeite met afbetaling van leningen en rentes. Dat gaat de komende tijd waarschijn­lijk nog moeilijker worden.”

Kredietbeo­ordelaars Moody’s en Fitch verlaagden dit jaar de kredietsta­tus van Costa Rica. Ook de al relatief hoge werklooshe­id nam fors toe, tot 12 procent.

Costa Rica heeft het coronaviru­s relatief goed in toom kunnen houden: er zijn tot nu zo’n 950 besmetting­en gemeld en tien doden. Op 19 maart stelde het land een inreisverb­od in voor iedereen zonder verblijfsv­ergunning. Zelfs voor mensen mét Costa Ricaanse verblijfsv­ergunning in het buitenland is het tijdelijk niet mogelijk het land binnen te komen. Het toerisme, een grote inkomstenb­ron, is volledig stilgevall­en. Het Internatio­naal Monetair Fonds keurde eind april een lening goed van ruim 500 miljoen dollar (455 miljoen euro) om het land door de crisis te helpen.

Lidmaatsch­ap van de OESO gaat gepaard met prestige

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands