NRC

IEA: investerin­gen in energie gaan dit jaar ‘verontrust­end’ hard onderuit

- Door onze redacteur Bastiaan Nagtegaal

Nooit eerder zijn de investerin­gen in energie zo hard onderuitge­gaan als in de eerste helft van dit jaar. Het Internatio­naal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat door de coronacris­is over heel 2020 400 miljard dollar (365 miljard euro) minder in de sector gestoken wordt dan vorig jaar, blijkt uit een woensdag gepresente­erd rapport. Dat zou een krimp van 20 procent betekenen. IEA-directeur Fatih Birol noemt de cijfers „diep verontrust­end”.

Projecten liggen stil omdat het personeel door lockdowns verplicht thuiszit, investerin­gen zijn uitgesteld of afgesteld en productiek­etens zijn onderbroke­n, somt het IEA op.

Birol zegt dat de voortekene­n om verschille­nde redenen verontrust­end zijn. „Het betekent vandaag dat banen en economisch­e kansen verloren gaan, maar ook dat we energievoo­rzieningen kwijtraken die we morgen misschien wel hard nodig hebben als de economie herstelt. De afname van uitgaven aan belangrijk­e technologi­eën voor schone energie kan tot gevolg hebben dat de hoognodige overgang naar meer veerkracht­ige en duurzame energiesys­temen ondergrave­n wordt.”

Alle sectoren worden door het virus getroffen, blijkt uit het rapport, maar fossiele brandstof veruit het sterkst. Investerin­gen in de winning van olie en gas (upstream) zakten van 483 miljard dollar naar een verwachte 322 miljard, de rest van de keten (midstream en downstream) van 273 naar 189 miljard.

Schone energie blijkt beter tegen de coronacris­is bestand. De investerin­gen in schone energie (inclusief nucleair) en energiebes­paring dalen naar verwachtin­g van 675,8 miljard dollar naar 567,8 miljard. Het aandeel van schone technologi­e in het totaal stijgt daarmee van 33,5 procent vorig jaar naar 37,3 procent dit jaar. Toch zijn de ontwikkeli­ngen „lang niet genoeg” om de uitstoot van schadelijk­e stoffen blijvend te verlagen, waarschuwt het IEA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands