NRC

Aandeelhou­ders stemmen tegen beloning NXP-top

- Door een onzer redacteure­n

Vertrekken­d topman Rick Clemmer van chipbedrij­f NXP Semiconduc­tors en opvolger Kurt Sievers krijgen mogelijk niet de bonussen die hun in het vooruitzic­ht zijn gesteld. Aandeelhou­ders stemden woensdag met grote meerderhei­d tegen het beloningsp­akket voor het duo.

Bij Clemmer ging het om een vertrekbon­us van 17,5 miljoen dollar. De nieuwe baas Sievers, die al jaren werkt bij NXP, zou voor zijn promotie bijna 54 miljoen dollar als bonus krijgen.

Directeur Rients Abma van beleggerso­rganisatie Eumedion stelde dat aandeelhou­ders dergelijke bonussen zat zijn. De stemming in Nederland is slechts adviserend en juridisch niet bindend. Wel heeft het NXP-bestuur volgens Abma toegezegd de stemresult­aten te zullen „beoordelen” en de opvattinge­n van de aandeelhou­ders te wegen. Eerder dit jaar stemden in Nederland aandeelhou­ders tegen het beloningsb­eleid bij Amsterdams­e beursfonds­en Wolters Kluwer, SBM Offshore en Besi. NXP is genoteerd aan de Amerikaans­e beurs Nasdaq.

De benoeming van Sievers kreeg wel de goedkeurin­g van de aandeelhou­ders. De 51-jarige Duitser werkt al sinds 1995 bij NXP, dat toen nog een chipdivisi­e van Philips was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands