NRC

Tandartsen hebben hun deuren weer geopend. Het is er wel stiller dan voorheen. En er wordt extra schoongema­akt. Iets minder coronavree­s in de stoel

- Door onze redacteur Sabrine Ingabire

Het is leeg en stil in de wachtkamer van de Kliniek voor Tandheelku­nde in Utrecht. Alleen de bellende baliemedew­erker is te horen. Bij de ingang staat een desinfecti­ezuil. In de wachtruimt­e acht stoelen, één voor elke behandelka­mer. Genummerd, en zo dicht mogelijk bij de bijbehoren­de behandelka­mer geplaatst. Op de grond rond de stoelen is tape geplakt. Daarbinnen mag behalve de patiënt niemand een voet zetten. De tijd dat hele gezinnen mee konden komen naar een afspraak bij de tandarts, is voorlopig voorbij.

De grote tafel, waar patiënten vroeger kranten en tijdschrif­ten konden vinden, is leeg. Het koffiezeta­pparaat is weggehaald. Bij de receptie hangt een geplastifi­ceerd vel: „Beantwoord­t u deze vragen bij de receptie!” De eerste vraag: „Heeft u nu corona?” Ook als mensen een afspraak maken, wordt gevraagd of ze zich goed voelen, zegt officemana­ger Ans van Tessel.

Tandartsen verwijzen mensen die ziek zijn en acute pijn hebben door naar een van de elf Coronacent­ra Acute Mondzorg (CAM), een landelijk netwerk van tandartsen die zorg leveren aan coronapati­ënten.

Alleen spoedgeval­len

Vijf weken lang konden mensen bij de Kliniek voor Tandheelku­nde alleen terecht bij duidelijke klachten, zoals pijn of een tand die stuk was. De kliniek was gesloten voor reguliere zorg. „We hadden tijd nodig om te bedenken hoe we zouden werken”, zegt Jan Willem Vaartjes, implantolo­og en voorzitter van de Associatie Nederlands­e Tandartsen. Van de acht tandartsen die bij de Utrechtse kliniek aan het werk zijn, waren er in die periode dagelijks maximaal twee ter plekke om spoedgeval­len te behandelen.

Op 21 april kwamen er voorschrif­ten voor mondzorgve­rleners, zodat ze hun deuren weer konden openen voor nietspoedg­evallen. Twee dagen later verleende de Utrechtse kliniek weer reguliere zorg.

Het opstarten gaat geleidelij­k, in fasen. Nu zijn vijf tandartsen aan het werk, die voorrang geven aan noodzakeli­jke behandelin­gen, zoals gaatjes vullen en kronen plaatsen. Gewone controles worden vooralsnog uitgesteld.

In behandelka­mer 8 ziet tandarts Pieter Keppel sinds de heropening van de kliniek gemiddeld tien patiënten per dag. Daarvoor kon dat weleens oplopen tot twintig; nu wordt meer tijd ingepland tussen twee behandelin­gen, om al het materieel schoon te maken.

Keppel en zijn assistent Jannerieke Ruijter verwelkome­n een patiënt. Ze komt voor een vulling, een ‘noodzakeli­jke behandelin­g’. „Het was een beetje spannend om terug te komen”, zegt de tandarts. „Je wilt natuurlijk niet de plek zijn waar het virus doorgegeve­n wordt.”

Hij opent de deur en blijft op afstand. De patiënt zet haar spullen op de stoel en desinfecte­ert haar handen bij de automatisc­he desinfecti­ezuil. Daarna spoelt ze haar mond een minuut lang met waterstofp­eroxide: de tandarts houdt het bij met een timer. Op het flesje waterstofp­eroxide staat ‘30 seconden’ doorgestre­ept: „Ons was eerst aangegeven dat dertig seconden genoeg waren”, legt Keppel uit.

Maar: „Dingen veranderen in coronatijd constant: wat vandaag goed is, is dat volgende week misschien niet meer.”

Terwijl de patiënt haar mond spoelt, voorzien tandarts en assistent zichzelf van mondkapje en gezichtssc­herm, een ‘spatscherm’. Tussen twee behandelin­gen door dragen ze even geen mondkapje. De tandarts verdooft, etst, vult, boort. De patiënte ligt er ontspannen bij. Tijdens de behandelin­g praten ze, wanneer nodig, gewoon met elkaar: je vergeet bijna dat dit geen doorsnee tandartsbe­zoek is. Als Keppel na enige tijd vraagt of ze nog ergens pijn heeft, probeert ze de plek aan te duiden met haar vinger. Keppel houdt haar tegen: ze mag haar mond niet aanraken. „Een beetje gek, eigenlijk”, realiseert hij zich na de behandelin­g.

Alles al voorzichti­g

Toch loopt zo’n behandelin­g niet veel anders dan „vroeger”, merkt Keppel op. „We waren het al gewend voorzichti­g te zijn en alles steeds schoon te maken.” Alleen moeten ze nu extra schoonmake­n: gezichtssc­hermen, deurklinke­n.

Als de verslaggev­er per ongeluk haar mondkapje aanraakt, lacht assistent Ruijter: „Je zou nu eigenlijk een nieuw masker moeten opzetten, je mag niet aan je masker komen.”

Is het wel een goed idee dat iedereen er eentje moet dragen? „Volgens mij niet”, zegt de tandarts. „Het creëert schijnveil­igheid als mensen ze niet op de goede manier dragen.”

We hadden tijd nodig om te bedenken hoe we zouden gaan werken Jan Willem Vaartjes implantolo­og

Implantolo­og Jan Willem Vaartjes vult aan: „De voordelen zijn klein. De nadelen voor ons veel groter, want maskers zijn maar mondjesmaa­t te krijgen. De prijzen waren vroeger 8 tot 10 cent, nu is het 1,50 euro per mondkapje.” In de Kliniek voor Tandheelku­nde gebruiken ze er wekelijks tot wel duizend. „Als heel Nederland ze gaat bestellen, maak ik me echt zorgen.”

Zonder maskers kunnen ze geen patiënten behandelen, terwijl patiënten nu steeds vaker naar de tandarts gaan. Bij het herstarten van de reguliere zorg belden ook patiënten die hun afspraak juist wilden uitstellen: een vrouw met hartproble­men en diabetes had een afspraak voor een tandvleesb­ehandeling bij de mondhygiën­ist, maar wilde het liefst zo min mogelijk naar buiten.

Andere patiënten, die iets dringender zorg nodig hadden, zoals een vulling, werden opgebeld om te informeren dat ze weer langs konden komen. Een op de vijf wilde niet. In de laatste week van april behandelde de praktijk 139 patiënten. Maar inmiddels is de sfeer al meer ontspannen. Afgelopen week zijn er 365 patiënten behandeld, tegenover ongeveer 500 in een week voor de uitbraak van het coronaviru­s. „De patiënten hebben minder coronavree­s, ze bellen minder af”, vertelt Vaartjes. „Op dit moment is er minder corona in Nederland. Met alle voorzorgsm­aatregelen kun je perfect je werk doen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kliniek voor Tandheelku­nde in Utrecht. Boven tandarts Pieter Keppel. Op hygiëne wordt nu strenger gelet.
Kliniek voor Tandheelku­nde in Utrecht. Boven tandarts Pieter Keppel. Op hygiëne wordt nu strenger gelet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands