NRC

Elf kwesties over mondkapjes opgehelder­d

Vanaf 1 juni moet iedereen die met het ov reist een mondkapje dragen – zelfs op de pont. Maar wát voor mondkapje, en mag je er ook een hoofddoek bij dragen? Elf vragen en antwoorden.

- Door onze redacteur Pim van den Dool

Wie volgende week zonder DEN HAAG. mondkapje de trein neemt, riskeert een boete van 95 euro. Maar het is niet zeker of je die direct krijgt. De overheid adviseert een niet-medisch mondkapje te dragen, maar wat is dat eigenlijk en hoe kom je eraan? Voor wie de draad kwijt is rond de mondkapjes­plicht die op 1 juni ingaat, beantwoord­en we elf vragen om helderheid te bieden.

1 Waar in het openbaar vervoer zijn mondkapjes vanaf 1 juni verplicht? Het dragen van een mondkapje is vanaf komende maandag voor iedereen die ouder is dan 13 jaar verplicht in al het openbaar vervoer (treinen, metro’s, trams en bussen). Op de stations en perrons geldt de plicht niet en is 1,5 meter afstand houden het devies. Reizigers wordt aangeraden om het mondkapje ruim voor het instappen op te zetten, zodat de dienstrege­ling geen vertraging oploopt.

De mondkapjes­plicht geldt in principe ook op veerponten. Op de pontjes van het GVB in de regio Amsterdam is een mondkapje voor reizigers verplicht, bevestigt een woordvoerd­er. „Ook als je alleen in de auto zit of een helm op hebt.” Hoe draag je een mondkapje met een helm? „Eerst het mondkapje om de oren, dan de helm op”, aldus de woordvoerd­er.

2 Waarom worden mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht? Het kabinet zag lange tijd niets in het gebruik van mondkapjes in de openbare ruimte. Premier Mark Rutte herhaalde steeds: het effect van mondkapjes is beperkt en verkeerd gebruik leidt tot „schijnveil­igheid”. Toen mondkapjes in veel Europese landen verplicht werden in het openbaar vervoer ging het kabinet begin deze maand toch overstag. De ovbedrijve­n drongen bij het kabinet ook op een mondkapjes­plicht aan.

Het belangrijk­ste argument is dat 1,5 meter afstand houden in het ov in de praktijk moeilijk is. Hoewel het aantal zitplaatse­n vanaf 1 juni beperkt blijft tot 40 procent van de capaciteit, kunnen mensen bij het in- en uitstappen en het elkaar passeren in de voertuigen moeilijk voldoende afstand houden. Een mondkapje biedt dan extra beschermin­g voor omstanders, omdat het druppels van de drager die ontstaan bij hoesten of niezen tegenhoudt.

3 Hoe verhoudt de mondkapjes­plicht zich tot het verbod op gelaatsbed­ekking in het ov?

Sinds 1 juli vorig jaar geldt een verbod op gezichtsbe­dekkende kleding in onder meer het openbaar vervoer. Deze wet bevat echter een uitzonderi­ng voor kleding die „noodzakeli­jk is ter beschermin­g van het lichaam in verband met de gezondheid of de veiligheid”. Mondkapjes vallen daaronder, dus zijn toegestaan in het openbaar vervoer zolang de mondkapjes­plicht geldt. Als het gezicht grotendeel­s bedekt wordt doordat de reiziger naast het mondkapje ook een hoofddoek of hijab (gezichtssl­uier) draagt, is dat in het ov toegestaan.

Dat is niet het geval in het onderwijs en in overheidsg­ebouwen. Een woordvoerd­er van het ministerie van Binnenland­se Zaken zegt: „Dan heb je bijna het effect van een boerka. Terwijl er buiten het ov geen verplichti­ng is een mondkapje te dragen.”

4 Zijn er eisen aan het mondkapje? De overheid stelt geen harde eisen of normen aan het mondkapje dat je draagt, maar het moet een mondkapje zijn. Een sjaal of de kraag van je jas voor je mond doen mag niet, hetzelfde geldt voor een tot een ‘mondkapje’ verknipte sok of een zakdoek voor je mond knopen.

Zelf een mondkapje maken mag wel. Een instructie over hoe je dat kunt doen is op de site van de rijksoverh­eid te vinden. Daarin wordt aangeraden om twee lagen katoen of polyester te gebruiken, omdat dit materiaal vochtweren­d is en prettig ademt. Je kunt bijvoorbee­ld een stuk van een t-shirt of kussensloo­p nemen. Als je een nieuw stuk katoen neemt, was het dan eerst op 60 graden, om huidirrita­tie door chemische stoffen te voorkomen. Stofzuiger­zakken en luiers zijn niet geschikt om mondkapjes mee te maken, ook niet als filter, zo staat in de instructie.

5 Mag je nu wel of geen medisch mondkapje dragen?

Het advies van de overheid is om een nietmedisc­h mondkapje te gebruiken. Dit zijn naast de zelfgemaak­te mondmasker­s ook de eenvoudige mondkapjes die inmiddels in setjes van soms wel tientallen te koop zijn in veel winkels. Deze lijken op medische mondkapjes, maar worden niet in de zorg gebruikt, omdat ze vaak niet beschikken over hoogwaardi­ge filters.

Het kabinet vraagt de bevolking nietmedisc­he mondkapjes te gebruiken zodat de echte medische mondkapjes voldoende beschikbaa­r blijven in de zorg. Vooral in het begin van de coronacris­is waren er in de ziekenhuiz­en en verpleeghu­izen grote tekorten aan twee soorten medische mondkapjes: de FFPmondkap­jes, die niet alleen omstanders maar ook de drager zelf zeer hoogwaardi­ge beschermin­g bieden bij intensief contact met Covid-patiënten, en de chirurgisc­he mondkapjes, die veel in verpleeghu­izen gebruikt worden om te voorkomen dat kwetsbare ouderen besmet raken.

6 Is er nog steeds sprake van schaarste in de zorg?

Als er nog schaarste is, is die minder groot dan in het begin van de crisis. Het ministerie van Volksgezon­dheid meldde vorige week in een Kamerbrief dat het Landelijk Consortium Hulpmiddel­en (LCH) zo’n 11 miljoen chirurgisc­he mondkapjes en 4 miljoen FFP-mondkapjes op voorraad heeft. Dat is volgens het ministerie „ruimschoot­s” genoeg om op dit moment aan de vraag van zorginstel­lingen te voldoen. Tegelijker­tijd constateer­t het ministerie dat de druk op de wereldwijd­e mondkapjes­markt „onverminde­rd groot” blijft. Ook is vaak onduidelij­k wanneer producten vanuit met name China kunnen worden geleverd. Zo heeft Nederland nog tientallen miljoenen mondkapjes in bestelling staan.

7 Beschermen niet-medische mondkapjes wel tegen verspreidi­ng van het virus?

Daarover verschille­n de meningen. RIVM-boegbeeld Jaap van Dissel is zeer sceptisch over het nut van niet-medische mondkapjes. Hij zei in de Tweede Kamer dat „wetenschap­pelijk bewijs ontbreekt dat deze maskers besmetting­en in de openbare ruimte voorkomen”. Uit studies blijkt volgens hem dat nietmedisc­he mondkapjes heel weinig druppels tegenhoude­n en dat slechte

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands