NRC

Turkse drones kantelen de strijd in Libië

Turkse drones bleken al verrassend effectief in Idlib. Nu zorgen ze ook voor een onverwacht­e wending in Libië. „Turkije heeft NAVO-niveau.”

- Door onze correspond­ent Toon Beemsterbo­er

Het Turkse defensiebe­drijf Baykar zette maandag een vijftig minuten durende film op YouTube om zijn nieuwe generatie Bayraktar-drones te promoten. De film volgt een team ingenieurs en technici, onder leiding van president Erdogans schoonzoon, tijdens de productie van het eerste testmodel. Het is een race tegen de klok. Het team houdt collectief de adem in tijdens de eerste testvlucht, en slaakt een zucht van opluchting als de Akinci is geland.

Baykar claimt dat Turkije een van drie landen ter wereld is die zulke grote en technologi­sch geavanceer­de drones produceren. De promotievi­deo raakte een gevoelige snaar bij veel nationalis­tische Turken en is al ruim 2 miljoen keer bekeken op YouTube. Sommigen kijkers schreven als commentaar dat ze hun tranen niet konden bedwingen.

„Als kind was ik gek van luchtvaart en had ik aanleg voor techniek”, zegt Selcuk Bayraktar (41), de leider van het project, in de video. „Ik bouwde robots en modelvlieg­tuigen, vloog met ze en maakte ze stuk.” Hij ging lucht- en ruimtevaar­ttechniek studeren in de VS. Daarna keerde hij terug naar Turkije en ging hij aan de slag bij het bedrijf van zijn vader, dat machine-onderdelen produceerd­e. Inmiddels is Baykar hofleveran­cier van drones voor het Turkse leger.

De Bayraktar-drones van het bedrijf hadden een belangrijk aandeel in de recente Turkse militaire operaties in Noord-Syrië. Ze vlogen 90 procent van de vluchten tijdens operatie Olijftak in de regio Afrin, en 80 procent van de vluchten tijdens operatie Lenteschil­d in Idlib.

Interventi­e in Libië

De drones spelen ook een cruciale rol bij de Turkse militaire interventi­e in Libië, die de kansen in de oorlog heeft doen keren. Dankzij de technologi­sche en tactische steun van Turkije is de regering in Tripoli erin geslaagd de opmars van de opstandige generaal Haftar te stuiten en zijn troepen op sommige plaatsen terug te dringen. Onderdeel van de Turkse strategie was het plaatsen van geavanceer­d luchtafwee­rgeschut, dat de drones in staat stelde tot grootschal­ige bombardeme­nten.

„De Turkse drones en luchtafwee­rsystemen waren doorslagge­vend in de strijd”, zegt Tarek Megerisi, Libiëexper­t van de denktank European Council on Foreign Relations. „Controle over het luchtruim is erg belangrijk in de Libische burgeroorl­og. Dankzij het luchtafwee­rgeschut konden de bondgenote­n van Haftar geen bombardeme­nten meer uitvoeren op Tripoli. En dankzij de drones konden de Turken de aanvoerrou­tes afsnijden naar Haftars bases bij Tripoli.”

De Turken wisten de milities die gelieerd zijn aan Tripoli te organisere­n en een tegenoffen­sief te lanceren. Ze herstelden de controle over de westkust, van de Tunesische grens tot aan Tripoli. Ook veroverden ze enkele militaire bases die Haftar gebruikte als commandoce­ntrum voor zijn aanval op Tripoli. Ondersteun­d door zo’n vierduizen­d Syrische huurlingen, hebben de Turken de facto een eind gemaakt aan Haftars offensief.

De interventi­e laat zien dat Turkije partij kan bieden aan Haftars bondgenote­n, zoals Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. Dat kwam ook voor Megerisi als een verrassing. „Ik sprak vorig jaar enkele Turkse officieren in Libië en zij waren erg zelfverzek­erd. Ik zag dit destijds als arrogantie, maar dat werd gelogenstr­aft. Turkije heeft het militaire niveau van een NAVO-land. De Emiraten hebben alleen een hoop duur speelgoed.”

Het Russische Pantsir-luchtafwee­rgeschut bleek geen partij voor de Bayraktar-drones, net als eerder dit jaar in Idlib. Sommige analisten suggereren dat de Turkse drones de radar van de Pantsirs kunnen jammen, waarna die een makkelijke prooi zijn. Anderen zeggen dat de Pantsirs zijn beschoten terwijl de radar uit stond. „Het is behoorlijk beschamend voor de Russen dat de Pantsirs zowel in Idlib als in Libië af lieten afweten”, zegt Megerisi.

De ontwikkeli­ng van de Turkse defensie-industrie is een belangrijk onderdeel van Erdogans assertieve buitenland­beleid. Hij ziet Turkije als regionale grootmacht, die zelfvoorzi­enend moet zijn, ook op het gebied van defensie. Zijn ervaring is dat Turkije voor zijn veiligheid niet kan vertrouwen op zijn Westerse bondgenote­n.

De Turkse defensie-industrie heeft de afgelopen jaren een onstuimige groei doorgemaak­t. Vorig jaar had de sector een omzet van 10,9 miljard dollar (9,8 miljard euro), een stijging van 24 procent ten opzichte van 2018. De export steeg met 40 procent naar 3,1 miljard dollar in 2019. Aanvankeli­jk exporteerd­e Turkije vooral pantservoe­rtuigen, maar inmiddels ook fregatten, gevechtshe­likopters en drones. De afnemers zijn islamitisc­he landen die goede betrekking­en hebben met Turkije.

Omdat Bayraktar getrouwd is met Erdogan dochter, heeft zijn bedrijf een wit voetje bij de president. De defensie-industrie is bovendien een sector waarmee Erdogan graag pronkt. Elk nieuw militair product, en elke wapendeal, wordt in de regeringsg­ezinde media gepresente­erd alsof het een overwinnin­g van de president zelf is, net als grote infrastruc­tuurprojec­ten in Turkije, zoals het nieuwe vliegveld in Istanbul.

Import van onderdelen

Maar de sector lijkt tegen de grenzen van zijn groei aan te lopen. Want de groei van de export is voor een groot deel afhankelij­k van de import van onderdelen die Turkije niet kan produceren. Zo komen de motoren van de drones uit Oekraïne. De totale import was vorig jaar zelfs duurder dan wat de export opbracht. Bovendien blijft het aantal afnemers beperkt. Turkije heeft nog geen wapens verkocht aan NAVO-landen.

„Libië is voor de Turkse defensiein­dustrie een belangrijk strijdtone­el om de wapens te testen en promoten”, zegt Claudia Gazzini, onderzoeke­r van de denktank Internatio­nal Crisis Group. „In 2019 zijn er meer dan duizend aanvallen uitgevoerd met drones, waarmee Libië volgens de VN waarschijn­lijk het grootste oorlogsthe­ater voor drones ter wereld is. Turkse bedrijven kunnen een extra bedrag vragen voor wapens die zijn getest in een oorlog.”

Rusland heeft vorige week tussen de acht en veertien gevechtsvl­iegtuigen van Syrië naar Libië gevlogen – de aantallen lopen uiteen. Dit vergroot de vrees voor een escalatie van de strijd. Maar Gazzini en Megerisi verwachten dat beide landen uiteindeli­jk zullen aansturen op een deal.

„Een confrontat­ie is voor beide landen duur en onvoorspel­baar”, zegt Megerisi. „De Turken hebben altijd gezegd dat ze een deal wilden sluiten vanuit een sterkere positie. Ze willen hun economisch­e belangen in Libië beschermen, en hun maritieme deal met Tripoli gebruiken als drukmiddel in de onderhande­lingen over de gasexploit­atie in de Middelland­se Zee. Erdogan is eraan gewend om zaken te doen met Poetin. En in tegenstell­ing tot in Idlib heeft hij nu de overhand.”

Turkije heeft de facto een eind gemaakt aan het offensief van Haftar

 ??  ?? Gebombarde­erde passagiers­vliegtuigj­es op een vliegveld in Tripoli. Turks luchtafwee­rgeschut zou ervoor gezorgd hebben dat de bondgenote­n van Haftar geen bombardeme­nten meer konden uitvoeren op de Libische hoofdstad.
Gebombarde­erde passagiers­vliegtuigj­es op een vliegveld in Tripoli. Turks luchtafwee­rgeschut zou ervoor gezorgd hebben dat de bondgenote­n van Haftar geen bombardeme­nten meer konden uitvoeren op de Libische hoofdstad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands