NRC

‘Corona kan eurozone de genadeklap geven’

Al sinds de invoering van de euro groeien Noord- en Zuid-Europa economisch uit elkaar. En corona kan de eurozone de genadeklap geven, waarschuwt de jonge econoom Philipp Heimberger.

- Door onze redacteur Mark Beunderman

Amsterdam. Wie betaalt in Europa de rekening voor de economisch­e ravage van de coronapand­emie? Die vraag beroert niet alleen Europese regeringen, die nu discussiër­en over plannen voor een groot herstelfon­ds die de Europese Commissie deze week presenteer­de. Ook Europese economen mengen zich volop in het debat: net als tijdens de vorige eurocrisis is het topdrukte op Twitter. Ze bestoken elkaar met argumenten, grafieken en plannen. Niet zelden nemen ze een andere positie in dan hun eigen regering.

Dat laatste geldt ook voor de jonge Oostenrijk­se econoom Philipp Heimberger (31), die er in zijn tweets op hamert dat de klap door corona wel eens kan leiden tot het uiteenvall­en van de eurozone. „Al sinds de invoering van de euro in 1999 raakt Zuid-Europa economisch steeds verder achterop – anders dan ooit de belofte was”, zegt hij aan de telefoon. „Corona vergroot de kloof.”

In een artikel voor de Oostenrijk­se krant Der Standard verwijt hij zijn eigen regering „kortzichti­gheid”. Oostenrijk is één van de ‘zuinige vier’, met Nederland, Denemarken en Zweden. Zij zien weinig in het plan van Brussel, gebaseerd op een eerder Duits-Frans voorstel, om via de EU-begroting 500 miljard euro beschikbaa­r te stellen aan investerin­gssubsidie­s, plus 250 miljard euro aan leningen. Daarvan zouden Italië en Spanje bovengemid­deld profiteren.

Volgens Heimberger, werkzaam aan het

 ??  ?? Kurkbedrij­f in Sardinië. In Zuid-Europa zijn de inkomens verder gedaald tegenover die in Noord-Europa.
Kurkbedrij­f in Sardinië. In Zuid-Europa zijn de inkomens verder gedaald tegenover die in Noord-Europa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands