NRC

Picknicken binnen de lijntjes

- Christiaan Weijts Christiaan Weijts schrijft op deze plek iedere vrijdag een column.

Welke hygiënisch­e ingrepen zullen er allemaal permanent worden, ook na de grote verlossing door een vaccin? Gedoodverf­de kandidaten lijken mij die cirkels in het picknickgr­as. Kijk alleen maar naar de gretigheid waarmee we die importeren uit de parken van New York. Met Hemelvaart kreeg Rotterdam ze. Ook Deventer wil ze nu, en nog vóór Pinksteren verschijne­n ze in Utrecht en Schiedam. Vijfenzeve­ntig cirkels in het Beatrixpar­k, vijftig aan de Maasboulev­ard, meldt de gemeente mij. Vier meter doorsnede, twee meter uit elkaar.

Het gras is net gemaaid, zie ik op de barbecueve­lden van die parken. Geen cirkeltrek­kende stadsbehee­rders nog te bekennen, helaas, maar op een Rotterdams filmpje zag ik hoe ze het doen. Met z’n tweeën: eentje duwt een belijnings­wagentje, als een grasmaaier, die met een touwtje is verbonden aan een stok die de ander vasthoudt in het middelpunt. In twintig tellen is de cirkel rond.

Slim design, hoor je veel. Ook hun instagramb­aarheid, te merken op sociale media, vergroot hun overleving­skans.

Maar niet iedereen is in katzwijm. „Ik denk dat ze het ook doen om beter te kunnen handhaven”, vertelt een vrijwillig­ster van de speeltuin in het Beatrixpar­k. „Dat ze meteen zien wanneer ze niet genoeg afstand houden.” Ja, in Schiedam, koploper coronaboet­es, befaamd om de illustere ‘gebakjesbo­ete’, zie je het zo voor je, dat de boa’s gaan optreden als lijnrechte­rs.

De juiste levenshoud­ing is jezelf beschikbaa­r stellen voor de schikgodin­nen

Je kunt betwisten hoe elegant het is om grasvelden vol te stempelen, als een tafellaken vol koffie- en bierkringe­n, maar ze staan vooral voor meer. Voor mij symboliser­en ze het geplaceerd­e bestaan dat ons wacht na Pinksterma­andag. Elk terrasbier­tje, museumbezo­ekje of filmavondj­e moet minutieus worden voorbereid. Exact op tijd moeten we arriveren in ons nauwe tijdsslot. Geen stiefkwart­iertjes, geen marges meer of rafelrande­n.

Wat achter de scherpe lijnen verdwijnt is het spontane, het toevallige. Ik durf de stelling aan dat niets van wat echt waardevol is zonder dat toeval tot stand kwam. Denk aan geliefden, vrienden, aan grote ontdekking­en en onvergetel­ijke ontmoeting­en. Allemaal stom toeval. De rafelrand is geen franje, het is de hoofdzaak. De juiste levenshoud­ing is jezelf beschikbaa­r stellen voor de schikgodin­nen. Die snoeren we nu de mond. Met de belijning van een nieuwe nationale discipline, het omgekeerde van een contactspo­rt.

Het gevaar is dat we het ook na de verlossing wel praktisch vinden: verzekerd zijn van een terrasplaa­tsje, soepele doorstroom in de musea, ruime ligplekken, sociale hygiëne. En ook nog eens fraai van design, zoals die hippe New Yorkse picknickci­rkels.

Sluipender­wijs raakt zo het mensengesl­acht verknocht aan de tralies van zijn nieuwe kooi.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands