NRC

Jan van Zanen verrassend van Utrecht naar Den Haag

De Haagse gemeentera­ad draagt Jan van Zanen voor als burgemeest­er. De 58jarige VVD’er is nu burgemeest­er van Utrecht.

- Door onze redacteur Titia Ketelaar

Jan van Zanen, de huidige burgemeest­er van Utrecht, wordt door de Haagse gemeentera­ad voorgedrag­en als burgemeest­er voor Den Haag. De raad stemde donderdaga­vond in met de keuze voor Van Zanen (58).

De voorzitter van de vertrouwen­scommissie, raadslid Chris van der Helm (VVD), noemt Van Zanen „een echte burgemeest­er van de stad en van de mensen” en „iemand die opkomt voor de belangen van de stad. Hij staat zijn mannetje.”

Zijn voordracht kwam voor de buitenwere­ld onverwacht, omdat Van Zanen in januari net voor zes jaar was herbenoemd in Utrecht, waar hij sinds 2014 burgemeest­er is. Eerder was hij in die stad wethouder financiën en economisch­e zaken, en vanaf 1990 raadslid. In Utrecht wordt met teleurstel­ling gereageerd. „Dit nieuws komt een beetje rauw op ons dak”, zei donderdag de fractievoo­rzitter van D66 namens de Utrechtse gemeentera­ad. In een verklaring zeiden de wethouders dat Van Zanen „diepe indruk” heeft gemaakt in Utrecht. De burgemeest­er kreeg veel waardering voor zijn rustige optreden na de schietpart­ij in een tram vorig jaar. Voor zijn benoeming in Utrecht was hij burgemeest­er in Amstelveen.

Van Zanen werd in Purmerend geboren als zoon van een architect en verpleegku­ndige. Al op dertienjar­ige leeftijd werd hij politiek actief en bracht hij verkiezing­sfolders rond voor de VVD. Tijdens zijn studie rechten aan de Vrije Universite­it Amsterdam werd hij lid van de liberale jongerenpa­rtij JOVD. Hij was verder partijvoor­zitter van de VVD, en de laatste jaren voorzitter van de Vereniging Nederlands­e Gemeenten.

Bijna-ramp op Schevening­en

Den Haag had een vacature nadat Pauline Krikke in oktober als burgemeest­er was opgestapt naar aanleiding van een kritisch rapport over de bijna-ramp met de vreugdevuu­rstapel op Schevening­en. De gemeente en brandweer wisten dat die te hoog en te groot was, net als het vreugdevuu­r in Duindorp op Oudejaarsa­vond, maar besloten niet op te treden. De burgemeest­er is verantwoor­delijk voor de veiligheid. In de tweeënhalf jaar dat Krikke burgemeest­er was, groeide de kritiek. Ze was benaderbaa­r voor burgers; op het stadhuis verdween de gunfactor, onder meer na gebrekkige crisiscomm­unicatie. Sinds Krikkes vertrek is oud-vicepremie­r Johan Remkes waarnemend burgemeest­er in Den Haag.

In de profielsch­ets schreef de gemeentera­ad vooral op zoek te zijn naar een „daadkracht­ig” en ervaren bestuurder, die bereid is een ‘groengeel hart’ te krijgen en de ruim 539.000 inwoners in een van de meest gesegregee­rde steden van Nederland te verbinden.

Bovenal zocht de gemeentera­ad een burgemeest­er „die integritei­t hoog in het vaandel heeft”. Op het stadhuis speelt een aantal integritei­tskwesties. Naar voormalig wethouders Richard de Mos, nu raadslid en collegawet­houder Rachid Guernaoui, loopt al acht maanden een strafrecht­elijk onderzoek wegens ambtelijke corruptie. Onbekend is wanneer dat is afgerond.

De aanbevelin­g van de gemeentera­ad gaat naar de minister van Binnenland­se Zaken, die de kandidaat na screening zal bespreken in de ministerra­ad en vervolgens voordraagt aan de koning. Benoeming vindt plaats bij koninklijk besluit.

 ??  ?? Jan van Zanen
Jan van Zanen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands