NRC

Kiesbureau publiceert uitslagen maar Bouterse wil hertelling

Volgens oppositiel­eider Chan Santokhi gebruiken de autoriteit­en in Suriname de chaos om aan te sturen op hertelling van de stemmen.

- Door onze correspond­ent Nina Jurna Fraude is niet simpel

Het Onafhankel­ijk Kiesbureau (OKB) van Suriname is donderdaga­vond begonnen met het publiceren van de stemuitsla­gen van de verkiezing­en van afgelopen maandag. Voorzitter Jennifer van Dijk-Silos van het OKB had eerder tegen NRC gezegd dat ze tot publicatie zou overgaan als de bekendmaki­ng van de officiële verkiezing­suitslag te lang zou duren. Van zeker 274 stemlokale­n in Paramaribo staat de stemuitsla­g nu online.

President Desi Bouterse, tevens leider van de NDP, wil een hertelling van alle stemmen in alle districten die zijn uitgebrach­t. Dat heeft hij donderdag aangekondi­gd via de staatsradi­o. Hij deed dit kort na een persconfer­entie waarin de oppositie het Onafhankel­ijk Kiesbureau (OKB) had opgeroepen in te grijpen door de ontstane chaos na de stemming.

„Laat in elk district, elk stembureau aangeven welke partij hoeveel stemmen heeft”, aldus Bouterse, „zodat het volk het kan zien en we weten wat er op het proces-verbaal staat.” De bevolking zou volgens Bouterse via de tv alles moeten kunnen volgen, zo meldde Starnieuws. In een brief aan het OKB wil Bouterse formeel protest aantekenen.

Eerder op de dag sloegen de drie oppositiel­eiders in Suriname, Chan Santokhi, Ronnie Brunswijk en Gregory Rusland, alarm tijdens een persconfer­entie in de Anthony Nesty Sporthal in Paramaribo, waar het hoofdstemb­ureau is gevestigd. Ze spraken van pogingen dozen met processen-verbaal van verkiezing­suitslagen te verwijdere­n, pogingen processen-verbaal aan te passen en zelfs een poging tot brandstich­ting.

„Ik roep het OKB op in te grijpen”, zei VHP-leider Santokhi, die op basis van de voorlopige tellingen de grote winnaar van de verkiezing­en is. Volgens Santokhi gebruiken de autoriteit­en de chaos om aan te sturen op een hertelling. „U kunt dan zelf wedden wat het resultaat zal zijn.” Volgens de tellingen tot nu toe leed de NDP van Bouterse een zware nederlaag en verloor zij haar parlementa­ire meerderhei­d.

 ??  ?? Oppositiel­eider Chan Santokhi.
Oppositiel­eider Chan Santokhi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands