NRC

Oppositie is verdeeld over polderakko­ord

De Tweede Kamer debatteerd­e donderdag over het ‘steunpakke­t 2.0’ en het schrappen van de ontslagboe­te. De PvdA is om.

- Door onze redacteure­n Barbara Rijlaarsda­m en Marike Stellinga

Toch nog brede steun. Na weken van felle kritiek wist het kabinet op het nippertje een akkoord te sluiten met de vakbonden over het tweede steunpakke­t voor de economie. Een uur voor het Tweede Kamerdebat over de 17,5 miljard euro aan nieuwe noodsteun donderdag begon, kon het kabinet officieel meedelen dat het ‘steunpakke­t 2.0’ de zegen had van vakbonden en vertegenwo­ordigers van het bedrijfsle­ven.

Tot dat moment hadden de linkse oppositiep­artijen en de PVV zich opgemaakt voor een fel debat over het besluit van het kabinet om de ontslagboe­te af te schaffen. Bij het eerste steunpakke­t mochten bedrijven geen mensen ontslaan, anders kregen ze een boete. Het kon toch niet zo zijn dat bedrijven aankloppen voor steun en intussen mensen op straat zetten, vonden veel oppositiep­artijen én de vakbonden. Liever een klein deel van de medewerker­s wegsturen dan een heel bedrijf kopje onder laten gaan, was de redenering van het kabinet.

Nu blijft de ontslagboe­te toch bestaan, zij het in een andere vorm. Alleen op ontslag van meer dan twintig mensen zónder instemming van vakbonden of ondernemin­gsraden, staat nog een boete. Omdat het gros van de 120.000 bedrijven die nu loonsubsid­ie ontvangen minder dan twintig werknemers heeft, vervalt de boete in de meeste gevallen.

Compliment­en van de PvdA

Met het polderakko­ord wist het kabinet een wig te drijven in de oppositie. PvdA-leider Lodewijk Asscher maakte het kabinet compliment­en. Tot verbazing van vrijwel de hele Kamer, want hij had gedreigd tegen het pakket te stemmen als de ontslagboe­te zou verdwijnen. Maar, zei hij: „Dit is beter dan wat er eerst lag.”

Voor een meerderhei­d was de steun van de PvdA niet nodig. Eerder deze week bleek al dat de SGP en FVD het schrappen van de ontslagboe­te steunen. Maar nu de economie in de woorden van minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) „massief aan de hartlongma­chine is gelegd”, zocht het kabinet uitdrukkel­ijk naar meer dan een krappe meerderhei­d. Ruim een vijfde van de werkenden krijgt steun en bijna 30 procent van de bedrijven.

„De rekening is fenomenaal”, zei Hoekstra. Het eerste pakket kostte 20 miljard euro, het tweede nog eens 13 miljard. Door het polderakko­ord komt daar nóg 4,5 miljard euro bij. Dit jaar bedraagt de rekening naar schatting al een derde van de normale rijksbegro­ting: 100 miljard euro. Dat is inclusief belastingd­erving en belastingu­itstel voor bedrijven. Maar, waarschuwd­e Hoekstra in het debat opnieuw:

„De ruimte is niet oneindig.”

Precies daarover maken veel partijen zich zorgen. Gaan de tientallen miljarden aan noodsteun wel naar de juiste groepen? Volgens de coalitiepa­rtijen wel, maar „toch blijft het gevoel dat de meest kwetsbaren op de arbeidsmar­kt de stootkusse­ns van onze conjunctuu­r zijn”, zei Pieter Heerma, fractievoo­rzitter van het CDA. Zij verliezen als eerste hun baan. SP-leider Lilian Marijnisse­n zei dat het kabinet werknemers vogelvrij verklaart door de ontslagboe­te te veranderen. Een suggestie die minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) stekelig tegensprak. „Het ontslagrec­ht blijft volledig in stand.” Er is een financiële prikkel om mensen in dienst te houden en een boete bij ontslag, zei hij. „Als mevrouw Marijnisse­n zegt dat mensen vogelvrij zijn, praat ze mensen angst aan.”

Een van de grote vragen die steeds in het debat terugkwam: wie betaalt de rekening van de steun?

Ook was er in het debat veel kritiek op de noodsteun aan zzp’ers. Die is strenger geworden door de partnertoe­ts: een zzp’er mag alleen nog steun aanvragen als de partner minder verdient dan het sociaal minimum. Waarom pakt het kabinet zzp’ers onevenredi­g hard, vroeg Marijnisse­n. Het contrast tussen werknemers en zelfstandi­gen is te groot, vindt een deel van de Kamer. Geert Wilders (PVV): „De ene krijgt drie keer modaal 100 procent doorbetaal­d door zijn werkgever en de zzp’er krijgt helemaal niets.”

Een van de grote vragen die steeds terugkwam, was: wie betaalt straks de rekening? Veel partijen zijn bang dat grote bedrijven onevenredi­g profiteren, terwijl kwetsbare burgers en mensen met lagere en middeninko­mens nu te weinig hulp krijgen en straks voor de kosten opdraaien. „Dit is precies waar mijn angst zit”, zei GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij vindt dat de loonsubsid­ie voor grote bedrijven geen gift moet zijn, maar een lening. De SP vindt dat het kabinet het oude plan om de winstbelas­ting te verlagen moet intrekken.

De coronacris­is roept Kamerbreed grote vragen op over de economie en de arbeidsmar­kt. En de inzet van het kabinet lijkt hoog: voor Prinsjesda­g zegt de regering een soort sociaal akkoord te willen sluiten met vakbonden en het bedrijfsle­ven. Bijvoorbee­ld over scholing en vroegpensi­oen.

„Iemand zei pas: deze crisis is als contrastvl­oeistof in onze economie”, zei Gert-Jan Segers van coalitiepa­rtij ChristenUn­ie. „We zien nu heel goed wat niet deugt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands