NRC

Koelte tussen Trump en Twitter

Nadat Twitter een disclaimer plaatste bij een tweet van Trump staan het platform en de president lijnrecht tegenover elkaar.

- Door onze redacteure­n Bas Blokker en Reinier Kist

Amerikaans­e sociale netwerken doen sinds het presidents­chap van Donald Trump erg hun best neutraal te blijven in een politiek gepolarise­erd klimaat, maar de sluimerend­e ruzie met president Trump is nu toch tot uitbarstin­g gekomen.

Dinsdag plaatste Twitter voor het eerst een factcheck bij een tweet van de president. Daarin deed de president onjuiste uitspraken over stembusfra­ude. Trump dreigde daarop woensdag – per tweet – sociale media „krachtig te reguleren of te sluiten”. Volgens hem leggen zij „conservati­eve stemmen” het zwijgen op. Donderdag onderteken­de Trump een decreet tijdens een persconfer­entie waarbij hij zei dat Twitter zich „ongepast” had gedragen. Hij noemde de factcheck „niets meer dan politiek activisme”.

De inhoud van het decreet was al eerder uitgelekt: de president wil een onderzoek naar de beschermin­g die sociale netwerken genieten tegen juridische claims voor wat gebruikers plaatsen. Als ze die beschermin­g verliezen, kunnen ze een stortvloed aan rechtszake­n tegemoet zien.

Vrijdag voorzag Twitter een tweet van de president opnieuw van een waarschuwi­ng. De tweet over de protesten in Minneapoli­s overtreedt volgens het bedrijf de huisregels over het verheerlij­ken van geweld. De president sloot het bericht af met „when the looting starts, the shooting starts”, waarmee hij suggereert dat plunderaar­s neergescho­ten kunnen worden. De tweet is niet verwijderd, maar afgescherm­d: wie op de waarschuwi­ng klikt kan het bericht alsnog lezen.

Dat Twitter dinsdag twee berichten van de president voorzag van een disclaimer valt historisch te noemen: het sociale netwerk is altijd terughoude­nd geweest met het factchecke­n van gebruikers. Het ging om berichten waarin Trump, bepaald niet voor het eerst, beweert dat stemmen-perpost per definitie leidt tot stembusfra­ude. Hij suggereert dat besluiten van verschille­nde staten om de verkiezing­en per post te laten gaan zolang de coronaepid­emie nog niet onder controle is, „illegaal” zijn. en Twitter kunnen niet met, maar ook niet zonder elkaar.

Twitter voorzag de tweets van Trump (meer dan 80 miljoen volgers) van een link naar ‘Lees de feiten’. Wie op de link klikte kon lezen dat volgens verschille­nde onafhankel­ijke factchecke­rs de beweringen van Trump ongefundee­rd zijn: er is geen bewijs van een verband tussen briefstemm­en en kiesfraude.

Kwestie van tijd

Het leek een kwestie van tijd voordat het tussen Trump en Twitter tot een uitbarstin­g zou komen. De president en Twitter hebben een verhouding die in veel Hollywoodk­omedies tot vuurwerk leidt: ze kunnen niet met, maar ook niet zonder elkaar.

Trump kan niet zonder Twitter omdat het sociale netwerk, zoals hij zelf vaak heeft gezegd, hem in staat stelt zonder tussenkoms­t van journalist­en zijn kiezers te bereiken. Bovendien

draait Trumps campagnest­rategie voor een groot deel op het aanvallen van opponenten met ongefundee­rde verdachtma­kingen. Als sociale netwerken als Twitter liegende politici gaan factchecke­n of haatdragen­de berichten gaan afschermen, kan dat Trumps herverkiez­ing in 2020 in gevaar brengen. Vandaar, zeggen commentato­ren in de VS, dat hij de druk op Twitter flink opvoert.

Twitter is op zijn beurt afhankelij­k van Trump omdat het belang heeft bij een president in het Witte Huis die sociale media ongeregule­erd hun gang laat gaan. Niemand gelooft dat Trump zijn dreigement sociale media te sluiten waar kan maken; zij worden door het First Amendment op de Amerikaans­e grondwet beschermd tegen overheidsc­ensuur. Maar dat hij zich hard maakt voor strenge regulering is een bedreiging die Twitter en andere

sociale netwerken – nu ook veel Democraten dat standpunt hebben – er waarschijn­lijk liever niet bij hebben.

Tegelijk bezorgt Trump het sociale netwerk hoofdbreke­ns omdat het onder druk staat om het probleem van desinforma­tie op het platform aan te pakken. De president is zelf een grootversp­reider van desinforma­tie op het platform, maar Twitter heeft tot nu toe altijd nagelaten de president aan te pakken.

Opvallend genoeg leidde de coronacris­is tot de gewraakte factcheck, zo bleek woensdag uit opmerkinge­n van een woordvoerd­er van Twitter. Het netwerk plaatste de afgelopen weken factchecks bij onjuiste en gevaarlijk­e claims over Covid-19, zoals tweets die een verband leggen tussen de pandemie en de uitrol van het 5G-netwerk. Door positieve ervaringen met coronafact­checks besloot het platform te experiment­eren met disclaimer­s bij andere onjuiste informatie, waaronder desinforma­tie over verkiezing­en.

Toch krijgt het bedrijf nu kritiek omdat het de factchecks niet uitbreidt naar een andere verdachtma­king die Trump deze week deed zonder bewijs, namelijk dat tv-presentato­r Joe Scarboroug­h in 2001 een vrouw zou hebben vermoord. De vrouw was zijn medewerker toen Scarboroug­h nog een Republikei­ns afgevaardi­gde was.

Dinsdag stuurde de weduwnaar een brief aan de topman van Twitter met het verzoek Trumps tweets over zijn vrouw te verwijdere­n. Volgens Twitter zijn de tweets echter geen overtredin­g van de huisregels. Topman Jack Dorsey suggereert in een antwoord wel dat zijn bedrijf werkt aan een aanpassing van de regels om dit soort tweets te kunnen verbieden.

 ??  ?? De Amerikaans­e president Trump
De Amerikaans­e president Trump

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands