NRC

Prominente­n ageren tegen Hans Calmeyer-museun

Een museum in Osnabrück zou het ‘Hans-Calmeyer-Haus’ gaan heten, naar een omstreden Duitse ambtenaar. Nu klinkt er protest.

- Door onze redacteur Joep Dohmen

De Duitse regering moet geen vredesmuse­um in Osnabrück financiere­n als dat de naam krijgt van Hans Calmeyer. Daarvoor is Calmeyer – die in de oorlog in Nederland besliste over het lot van Joden – te omstreden.

Die oproep doen 240 internatio­nale prominente­n, politici, wetenschap­pers en Holocausto­verlevende­n in een open brief aan de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel. De brief is donderdag in Den Haag aangeboden aan de Duitse ambassadeu­r Dirk Brengelman­n door opperrabbi­jn Binyomin Jacobs en Peggy Basilide van Doorneveld, kleindocht­er van een Calmeyer-slachtoffe­r. Aanwezig waren ook de initiatief­nemers, de Utrechtse hoogleraar Johannes van Ophuijsen en journalist Hans Knoop.

Hans Georg Calmeyer (1903–1972) is in de ogen van de een een Jodenredde­r, in de ogen van de ander een Jodenvervo­lger, zo staat in de brief. In de oorlog gaf hij leiding aan de Entscheidu­ngsstelle van het nationaal-socialisti­sche bezettings­regime. Calmeyer besliste wie arisch genoeg was om niet naar de kampen gestuurd te worden. Van de 5.500 Joden die zich aanmeldden met een claim (deels) arisch te zijn, wees Calmeyer er 1.200 af, staat in de brief. „De meesten van hen zijn in vernietigi­ngskampen vermoord.”

Onderschei­ding

Na de oorlog kreeg Calmeyer, mede door toedoen van toenmalig RIODdirect­eur Loe de Jong het stempel van Jodenredde­r. In 1992 volgde in Israël postuum een onderschei­ding. Herdenking­scentrum Yad Vashem baseerde zich daarbij onder meer op het oordeel van De Jong. In zijn geboortepl­aats Osnabrück kreeg Calmeyer een straatnaam, een medaille en het ereburgers­chap. De stad werkt nu aan een vredesmuse­um dat zijn naam zou krijgen.

De vraag of Calmeyer in de eerste plaats een Jodenredde­r of een Jodenvervo­lger was, laat zich, aldus de brief, niet eenduidig beantwoord­en. „Overlevend­en, die door Calmeyer ‘arisch’ verklaard werden, beoordelen zijn handelen tijdens de oorlog anders dan de familieled­en van de gedeportee­rden. Ook onder historici bestaat over deze controvers­iële vraag tot nu toe geen volledige consensus.”

Een vredesmuse­um zou een prima idee zijn, vinden de onderteken­aars, echter niet met de naam ‘Hans-Calmeyer-Haus’: „Het lijdt geen twijfel dat Calmeyer vrijwillig lid is geworden van de bezettings­macht. Hij nam actief deel aan de vernietigi­ng van ten minste 104.000 in Nederland woonachtig­e Joden. Je kunt hem dus niet zonder voorbehoud een held noemen. Hij werkte binnen het systeem en handelde volgens de richtlijne­n van het systeem.”

Geen oordeel

Onder anderen Job Cohen, Bram Peper, Jan Terlouw en Jaap van Zweden zijn tegen het plan

Onder de onderteken­aars zijn de oud-burgemeest­ers van Amsterdam en Rotterdam Job Cohen en Bram Peper, oud-politicus Jan Terlouw, schrijver Adriaan van Dis en dirigent Jaap van Zweden. In het buitenland onderteken­den onder meer de historici Jonathan Israel en Steven Nadler.

De onderteken­aars zeggen „geen juridisch, historisch of moreel oordeel” te hebben. Maar gezien de controvers­e rond Calmeyer vinden zij dat de Duitse regering de financieri­ng van het vredesmuse­um moet weigeren als daar de naam van een hoge ambtenaar van het naziregime in Nederland aan verbonden wordt. „Alleen al door zijn werk als beoordelaa­r van aanvragen heeft Calmeyer bijgedrage­n aan de deportatie van Nederlande­rs met een Joodse achtergron­d. Calmeyer volgde de officiële richtlijne­n, zodat je niet kunt spreken van verzet of zelfs sabotage.”

Ook Femma Fleijsmann-Swaalep (92) onderteken­de de brief. Zij werd in 1944 door toedoen van Calmeyer naar Auschwitz gestuurd. Over haar zond de EO op 4 mei de documentai­re Het raadsel van Femma, prooi van een mensenredd­er uit. De film was mede aanleiding om de brief te schrijven.

 ??  ?? Was Hans Calmeyer een held of vervolger?
Was Hans Calmeyer een held of vervolger?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands