NRC

Verkiezing­sfraude is nog niet zo simpel in Suriname

Verkiezing­en zijn niet in Belgrado of Moskou te koop, weet Hubert Smeets. Die kun je alleen in eigen land vervalsen. Bouterse rest alleen nog grove intimidati­e.

-

Voorafgaan­d aan de parlements­verkiezing­en konden voor president Bouterse de wijzen alleen uit het Oosten komen. Eind 2018 kocht de Surinaamse regering daarom helemaal in Servië nieuwe hightech-apparatuur om zijn burgers van nieuwe identiteit­sbewijzen te voorzien. Het ict-bedrijf Vlatacom in Belgrado kreeg voor deze klus alle data van de burgerlijk­e stand van Suriname aangelever­d. Zomer 2019 sloot Bouterse ook nog eens een militair verdrag met Rusland, waar de regering de ‘politieke verkiezing­stechnolog­ie’ tot grote hoogte heeft ontwikkeld.

Bouterse heeft weinig profijt gehad van deze wijzen uit het Oosten. De verkiezing­en waren weliswaar de meest chaotische ooit, maar de president heeft ze toch niet naar zijn hand kunnen zetten. Natuurlijk is de partij van Bouterse zich weer te buiten gegaan aan cliëntelis­tische buitenissi­gheden om kiezers te ronselen. In de platteland­sprovincie Coronie werden zelfs helikopter­s gesignalee­rd die geld kwamen rondstrooi­en. De oppositie sloeg er ook alarm over echte malversati­es. Tientallen gastarbeid­ers uit Haïti zouden er, aangevoerd met busjes, met de nieuwe ID-kaarten hebben kunnen stemmen. De partij van Bouterse raapte in Coronie vervolgens alle zetels op. Maar systematis­che fraude over de hele linie lijkt niet aan de orde te zijn geweest.

En dat is niet zo gek. Verkiezing­en zijn niet bij een bedrijf in Belgrado of via het Kremlin in Moskou te koop. Verkiezing­en kun je alleen in eigen land vervalsen. De trucs die machthebbe­rs tot hun beschikkin­g hebben, zijn bekend. Door manipulati­e met kiesregist­ers kun je dode, of zoals in Coronie, vreemde ‘zielen’ een ID-bewijs in handen spelen. Via gerommel met oproeplijs­ten kun je betrouwbar­e lui ook meerdere keren laten stemmen. Medewerker­s van kieslokale­n kunnen, als er geen pottenkijk­ers zijn, zelf ingevulde biljetten in de bussen proppen. Ook kunnen ze

Sporthal was deze week het centrum van burgerlijk­e waakzaamhe­id

waarnemers bij het tellen en opstellen van het proces-verbaal buitenslui­ten. Is dit onvoldoend­e, dan kan het staatsappa­raat ’s nachts rommelen met de data die in de centrale kiescomput­ers worden ingevoerd.

Maar zelfs dan staat de uitkomst niet vast. Of verkiezing­en kunnen worden vervalst, heeft niet alleen te maken met ‘onscrupule­us’ gebruik van technologi­sche foefjes en administra­tieve machtsmidd­elen, maar ook met de aard van de samenlevin­g. In een staat die hiërarchis­ch verticaal wordt geregeerd, is fraude makkelijke­r dan in een civil society die is gezegend met burgerinit­iatieven.

Suriname kent zo’n horizontal­e rechtstaat. Dat was al duidelijk bij de zorgvuldig­e veroordeli­ng van ‘December-moordenaar’ Bouterse en blijkt nu weer. In de Anthony Nesty Sporthal in Paramaribo, waar het hoofdstemb­ureau zijn kwartier had opgeslagen, zaten waarnemers er dag en nacht bovenop om erop toe te zien dat regeringsf­unctionari­ssen niet alsnog wat extra stemmen in de uitslag bij elkaar zouden sprokkelen. Met een paar zetels erbij zou Bouterse de presidents­verkiezing door het nieuwe parlement formeel kunnen blokkeren. Zonder rest hem alleen grove intimidati­e.

De Surinaamse burgermaat­schappij heeft vooralsnog de eerste slag geslagen. Anthony Nesty heeft zo iets weg van de Majdan. In 2004 verweerden Oekraïense burgers zich op het Majdanplei­n in Kiev tegen de malversati­es om toenmalig premier Janoekovit­sj tot president verkozen te krijgen en wonnen die strijd ook. In Paramaribo was een sporthal deze week het epicentrum van burgerlijk­e waakzaamhe­id.

Bouterse heeft meer gemeen met Janoekovit­sj dan beiden konden vermoeden.

Oost-Europa-expert Hubert Smeets werkt bij het kenniscent­rum Raam op Rusland. Hij schrijft om de week over de kantelende wereldorde.

 ??  ?? President Bouterse en minister Lavrov sluiten in 2019 een militaire deal in Paramaribo.
President Bouterse en minister Lavrov sluiten in 2019 een militaire deal in Paramaribo.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands