NRC

De arbeidsmig­rant verdient beschermin­g, niet alleen tegen ziekte

-

Aan de noodsluiti­ng door de politie van vleesverwe­rker Vion deze week in Apeldoorn, valt vooral op dat het vervoer van de werknemers de doorslag gaf. De Roemeense arbeidsmig­ranten zaten in te kleine busjes van het uitzendbur­eau te dicht op elkaar. En het waren er te veel. Kennelijk was er nu een belang te beschermen dat ertoe deed, namelijk de volksgezon­dheid. En dan van heel Nederland. Om uitbraken te voorkomen, grijpt het gezag in. Dat is prima, maar het laat ook zien dat de coronacris­is als een ‘contrastvl­oeistof’ fungeert voor wat er mis is – en al veel langer was – in de samenlevin­g.

Bij grote vleesverwe­rkende bedrijven staan ongeïnform­eerde, onderbetaa­lde, krap gehuisvest­e arbeidsmig­ranten aan de lopende band dicht op elkaar. We wisten het al jaren. In 2011 inventaris­eerde een parlementa­ire onderzoeks­commissie al de overlast, onderbetal­ing, uitbuiting en concurrent­ievervalsi­ng. Conclusie: Nederland had de problemati­ek ‘onderschat’ en het zal nog groeien, net als de vraag en het aanbod. Doe dus iets aan de huisvestin­g, de malafide uitzendbur­eaus en de sociale wantoestan­den.

In maart 2019 verscheen in NRC een journalist­iek onderzoek naar de lotgevalle­n van deze arbeidsmig­ranten in het Westland. En weer werd een beeld geschetst van totale afhankelij­kheid voor huisvestin­g, werk, vervoer en zorg van dubieuze uitzendbur­eaus. En deze week sprak NRC met de Roemenen die voor Vion aan de lopende band staan. Wederom: ze wonen, slapen, werken en leven te dicht op elkaar. Veelal in zeer matige onderkomen­s waarvoor de kosten door de werkgever direct op het loon worden ingehouden. Wie daartegen protesteer­t zet z’n baan én huisvestin­g op het spel.

Is er ooit een vleesverwe­rker of tuindersbe­drijf acuut door de politie gesloten omdat de werknemers er worden geëxploite­erd, geïntimide­erd en zo rechteloos mogelijk worden gehouden? Daarvoor was dus een gezondheid­scrisis nodig die voor heel Nederland kennelijk relevant is.

Alle beloften over verscherpt­e regelgevin­g en verbeterde controle in het verleden ten spijt is het resultaat dus teleurstel­lend. In het papieren paradijs Nederland worden de maatregele­n en de spaarzame controles en boetes genegeerd door het bedrijfsle­ven. Arbeidsuit­buiting wordt hier gedoogd. Maatschapp­elijk wegen een vrije Europese arbeidsmar­kt en het belang van de agrarische industrie zwaarder. De sector wentelt de risico’s bekwaam af. Personeel komt voor 80 procent via uitzendbur­eaus en wordt zoveel mogelijk flexibel en gespreid ingezet. Arme, vaak ongeletter­de, goedkope Roemenen van het platteland bleken de ideale vervangers van de mondiger en al beter geïntegree­rde Polen. Politiek wordt er af en toe wel gepiept, onlangs nog door CU en SP in een gelegenhei­dscoalitie met een ‘actieplan arbeidsmig­ratie’.

MHet resultaat van alle beloften over verscherpt­e regels en verbeterde controle is teleurstel­lend

aar het zet geen zoden aan de dijk. De coronacris­is laat een voortwoeke­rend probleem zien dat op lange termijn schadelijk is. En niet alleen nu, voor de volksgezon­dheid. De economie kan immers niet meer zonder arbeidsmig­ranten, als gevolg van een krimpende beroepsbev­olking door vergrijzin­g. De arbeidsmig­ratie bepaalt hier mede het welvaartsn­iveau. Wegkijken is dan geen optie. Als boetes geen effect hebben, zijn ze dus te laag. Eisen voor inschrijvi­ng, onderwijs en integratie kunnen worden verscherpt. Deze arbeiders hebben ook recht op beschermin­g. Arbeidsmig­ratie kan niet op deze voet voortgaan. De coronacris­is laat het zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands