NRC

Het Westen beteugelt de angst voor de opkomst van Azië door het te exotiseren: zie Dat kan slecht aflopen, zegt

Tokidoki. Remco Breuker.

- Remco Breuker is hoogleraar Koreastudi­es (Universite­it Leiden).

We hebben een grondig gebrek aan verbeeldin­gsvermogen en dat gaat ons opbreken. We blijven elkaar telkens maar dezelfde verhaaltje­s vertellen in een wereld die de afgelopen decennia grondig is veranderd. Daar heeft Covid-19 weinig mee te maken, die brengt deze veranderin­gen slechts pijnlijk duidelijk aan de oppervlakt­e. Eén van de meest fundamente­le veranderin­gen is de verschuivi­ng van het machtseven­wicht naar Oost-Azië.

Het vocabulair­e waarin hierover gesproken wordt, stamt echter nog uit de eerste helft van de vorige eeuw. Geconfront­eerd met bijvoorbee­ld de succesvoll­ere bestrijdin­g van Covid-19 door Zuid-Korea, met Chinese economisch­e suprematie, met een overweldig­end populaire Zuid-Koreaanse popcultuur of met Oost-Aziatische technologi­sche creativite­it blijken de troostende verhaaltje­s voor het slapen gaan van vroeger een adequaat middel om zorg en angst tegen te gaan.

Dat gebeurt grofweg op twee manieren. De eerste is de paranoïde zienswijze, ooit verbeeld door de figuur van Fu Manchu: de mysterieuz­e, geniale Oosterling die zijn – amorele – zinnen op de wereld had gezet. Uiteindeli­jk is alles wat uit Azië komt een gevaar: voor onze economie, onze manier van leven, onze gezondheid.

Kim Jong-un of Xi Jinping worden nog wel eens afgeschild­erd als hedendaags­e incarnatie­s van Fu Manchu. En ook de manier waarop Zuid-Koreaanse successen in de Covid-19-beteugelin­g werden afgeservee­rd past in dit wereldbeel­d van botsende culturen: ZuidKorea (of Azië, het verschil wordt niet altijd gemaakt en dat is veelzeggen­d) is anders, men is daar gehoorzaam en volgzaam, collectivi­stisch, totalitair, hecht geen waarde aan privacy en te veel aan technologi­e.

Schrikbare­nd is dat enkele van Nederlands meest vooraansta­ande virologen dit soort op geen enkele wetenschap­pelijke basis stoelende ‘feiten’ debiteren als waren zij het woord Gods. Dat het democratis­che ZuidKorea een recente geschieden­is van burgerlijk­e ongehoorza­amheid en heftig verzet tegen autoritair­e regeringen heeft blijft onopgemerk­t. Zo ook dat Hongkong al maanden in brand staat door de heftige protesten tegen het autoritair­e regime.

De andere zienswijze om naar Azië te kijken en de gevoelde bedreiging te beteugelen is om het te exotiseren en te ridiculise­ren à la jaren dertig filmdetect­ive Charlie Chan, een vriendelij­ke lobbes die de gevleugeld­e uitspraak ‘Confucius say...’ groot maakte. Deze aanpak, die bijvoorbee­ld in het tv-programma Tokidoki tot hilariteit onder de vele kijkers en gevoelens van wanhoop onder Japanologe­n leidt, isoleert het vreemde, vergroot het uit en maakt het representa­tief. Kijk die rare Japanners eens hun lunch op het toilet eten!

Een combinatie van beide zie je ook. De irrationel­e en nauwelijks verholen woede over het gebruik in in Tokio. de openbare ruimte van mondkapjes die ons in onze vrijheid belemmeren mengt paranoia met ridiculise­ring, met als gevolg een paranoïde en ridicuul beleid: mondkapjes worden verplicht in het ov, maar mogen niet ‘werken’.

Alles wordt gelardeerd met een feitelijk onjuist, onwetensch­appelijk en ahistorisc­h confuciani­stisch sausje. ‘Confucius say’ is nog steeds bij ons: ‘confuciani­stisch’ is namelijk een handige parapluter­m voor alles wat ‘wij’ niet (willen) zijn: volgzaam, hiërarchis­ch, collectivi­stisch, totalitair en ga zo maar door. Het is alsof er sinds de vijfde eeuw voor het begin van de jaartellin­g in Oost-Azië eigenlijk nooit wat is veranderd. En dat is waar het om gaat, want in die wetenschap slapen we een stuk beter.

HKijk die rare Japanners eens hun lunch op het toilet eten!

et probleem met het vasthouden aan stereotype­n is dat onze inzichten hierdoor fundamente­el fout zijn. We zien de successen niet of relativere­n ze weg, we zien slechts gevaren of lachwekken­de, schattige oftewel kawaii onzin. Dat leidt bijvoorbee­ld tot onverklaar­bare stommiteit­en als het niet sturen van een onderzoeks­groepje naar Zuid-Korea of Vietnam om daar de Covid-19-respons eens van dichtbij onder de loep te nemen.

Dit kan op de lange termijn potentieel catastrofa­le gevolgen hebben omdat we China, Zuid-Korea, Japan, maar ook India en Vietnam (‘Azië’) fundamente­el onderschat­ten („wij individual­isten zijn creatief en werken efficiënt, zij collectivi­sten werken hard en apen slechts na”), terwijl de werkelijkh­eid ons al enige tijd leert dat onze toekomst meer en meer mede wordt bepaald door wat er daar allemaal gebeurt en hoe we daar hier mee omgaan.

Ik zie de toekomst met een veel machtiger Azië helemaal niet pessimisti­sch in – kansen te over voor de EU – maar alleen als we eerlijk en realistisc­h zijn over wat we zien. Onszelf in slaap sussen met sleetse, racistisch­e en fictieve verhalen die meer zeggen over hoe wij onszelf niet willen zien dan over de werkelijkh­eid in Seoul, Tokio, Hanoi of New Delhi is simpelweg niet genoeg. Tijd voor nieuwe verhalen.

 ??  ?? Twee Japanse vrouwen
Twee Japanse vrouwen
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands