NRC

Berlijn schudt hypocrisie van zich af

- Luuk van Middelaar Luuk van Middelaar is politiek filosoof en hoogleraar Europees recht (Leiden).

Er komen harde onderhande­lingen aan over Europa’s coronafond­s. Het megaplan dat Ursula von der Leyen deze week namens de Commissie uitbracht, zet krijtlijne­n uit voor drie strijdveld­jes: de verhouding tussen giften en leningen, de criteria voor toekenning en de wijze van terugbetal­ing van met EU-schuld gefinancie­rde giften. Den Haag was niet blij met de voorstelle­n maar toonde besef van de verhouding­en door verontwaar­diging in te slikken.

In de kluwen van belangen trekt Nederland met ‘zuinige’ partners Oostenrijk, Denemarken en Zweden aan één kant van het touw; dit viertal heeft 42 miljoen inwoners. Aan de andere kant staan Italië en Spanje namens het door corona getroffen Zuiden; die twee tellen 107 miljoen zielen. Duitsland en Frankrijk zetten zich – sinds hun historisch­e akkoord van vorige week – schrap in het midden; zij wegen 149 miljoen mensen. Deze zomer moet een evenwichts­punt worden gevonden.

Wat niet zal lukken, is giften geheel blokkeren. Het bedrag kan wellicht omlaag maar het principe van coronahulp staat. Het Merkel-Macron-plan betekende een dijkbreuk in het Duitse denken, een die het krenterige kwartet niet ongedaan zal kunnen maken. Merkel krijgt de Duitse publieke opinie mee. Typerend voor de sfeerkante­ling is een stuk in Der Spiegel dat korte metten maakt met de hypocrisie van de „vrekkige vier”: Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden kunnen de exportover­schotten waarop hun economie draait alleen kwijt dankzij koopkracht elders en eisen nu dankbaarhe­id voor de kredieten waarmee crisisland­en in Zuid-Europa hun spullen kunnen blijven kopen – en die ze met rente mogen terugbetal­en. Tot voor kort kon je dit verwijt ook Duitsland maken.

Ander teken des tijds: Wolfgang Schäuble, als minister van Financiën jarenlang de boeman van Zuid-Europa, verraste zondag met een pleidooi voor Europese solidarite­it uit Duits eigenbelan­g. Het debat over de financieri­ngsvorm beslechtte hij bijbels: leningen (die op de staatsschu­ld wegen) aanbieden in plaats van giften zou „stenen in plaats van brood” zijn. Veel Grieken zullen steil achterover zijn geslagen.

De Bondsrepub­liek trekt de lessen uit vorige crises. Het land schudt ook een ergerlijke hypocrisie van zich af, die in zijn Europese leidersrol kroop. Te vaak verdedigde het Duitse belangen vanuit morele superiorit­eit. In de eurocrisis moesten de zondigende Grieken zich kapot bezuinigen, terwijl ongezegd bleef dat de EU-miljardens­teun ook Duitse banken overeind hield. In de migrantenc­risis werden alle EU-lidstaten geacht Syrische asielzoeke­rs op te nemen nadat Merkel de Duitse grens voor hen nobel openhield, maar ontging het de buren niet dat het vergrijzen­de en om arbeidskra­chten springende land de hoogopgele­ide Syriërs prima kon gebruiken. Ditmaal speelt Duitsland open kaart: hulp voor Zuid-Europa is solidarite­it én welbegrepe­n eigenbelan­g.

Zover is Nederland nog niet, maar de tijd dringt. Ook wij hoeven Italianen en Spanjaarde­n heus niet enkel om hun bruine ogen te helpen. Maar wel als we hun onze bloemen willen blijven verkopen en wie weet hun stranden bezoeken. De botte houding van Hoekstra en Rutte zette dit voorjaar kwaad bloed. In Italië was een tulpenboyc­ot niet ver af. Tot in de nette Franse pers verschijne­n reportages over de hypocriete Nederlande­rs met hun belastingp­aradijs, van wie niemand preekjes over staatsschu­ld hoeft te aanvaarden.

Het wreekt zich dat Den Haag de EU-begroting vooral als uitgavenpo­st beschouwt. De personele bezetting helpt niet; de verantwoor­delijke ministers Wopke Hoekstra (CDA) en Stef Blok (VVD) zijn van huis uit accountant respectiev­elijk bankier: echte cost-cutters. Nuttig maar niet het hele plaatje. Zowel op Financiën als Buitenland­se Zaken mag men zich snel meer zorgen maken om de risico’s voor ’s lands inkomsten.

Wolfgang Schäuble die giften aanbeveelt: veel Grieken zullen steil achterover zijn geslagen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands