NRC

Gewoon vlot

- Marcel Marcel van Roosmalen met Ellen Deckwitz. Door onze medewerker Hester Carvalho Concertfil­m ‘Bitterzoet’

Bij de grootste kapsalon van het dorp waren ze ook weer aan het werk, en hoe: ze hadden het drukker dan ooit, zei de eigenaress­e die al zes dagen non-stop bezig was. „Mijn hele voicemail staat vol met klanten. ‘Ik zie er ondertusse­n uit als Sinterklaa­s’, zeggen ze dan, of als André Rieu. Vorige week dinsdag was het helemaal hectisch, want toen kwam mijn zoontje met zijn voetje tussen de spaken van zijn fiets. Die zit nu in het gips.”

Het concept dat het verschil maakt met alle andere kapperszak­en in het dorp, de extra zorg die werd besteed aan de klanten ging nu bijna tegen ze werken.

Ik werd voor een spiegel gezet. Ik zag mezelf voor het eerst met mondkapje, de bril besloeg ervan.

Ik mocht zelf weten of ik het mondkapje omhield, de klanten hadden vrije keus, maar eerder die dag hadden ze wel tegen een hoestende bejaarde moeten zeggen dat het om moest blijven.

Normaal serveerden ze een kopje koffie, met een koekje erbij. Dat mocht vanwege de nieuwe hygiënereg­els ook al niet meer. In koektromme­ls nestelden bacteriën zich veel makkelijke­r.

„Die springen echt van koekje naar koekje.”

Daarna ging het over haaraanzet en haarpunten, veel mensen in Wormer hadden meer dode haarpunten dan normaal. De hoofdhuid was ook niet altijd in topconditi­e omdat droogshamp­oo op den duur toch naar beneden zakt.

„Hoe wil-u het hebben?”

‘Je wordt uiteindeli­jk toch je ouders’, zei ik wijs. ‘Of je nu wilt of niet.’

Als ze de ‘t’ weglaten moet ik de neiging tot verbeteren onderdrukk­en. „Ja.., stuk eraf”, zei ik. „Gewoon vlot?”

Wat was gewoon vlot?

Voor het wassen van de haren werd ik naar een plastic tent gebracht.

Ze liet haar handen zien.

Vol rode plekken.

Ze zei: „Je kunt je handen ook te vaak wassen.” Daarna: „Dus ik doe handschoen­en aan.”

Ze masseerde mijn hoofd, een gratis service.

Ze zei: „Laat ik het zo zeggen: ik zal blij zijn als alles weer normaal is.”

Haar opa had een kapsalon aan huis, haar ouders hadden het uitgebreid tot dit en nu was zij de eigenaress­e, terwijl dat er in eerste instantie niet naar had uitgezien.

„Maar uiteindeli­jk gaat het toch van generatie op generatie.” „Je wordt uiteindeli­jk toch je ouders”, zei ik wijs. „Of je nu wilt of niet.”

Haar ouders stonden ondertusse­n even verderop te knippen of hun leven ervan afhing.

Moeder knikte vriendelij­k, vader kaal.

Ze hield me een spiegel voor, ik was nu net als de rest: ‘gewoon vlot’.

In haar huis annex studio in Gent, valt het avondlicht uitzonderl­ijk mooi naar binnen. Zangeres Eefje de Visser noemt het „een explosie van kleur, juist voordat de avond begint”. Dat scharnierm­oment tussen licht en donker, helder en ondoordrin­gbaar, actief en dromerig, was de inspiratie van De Vissers in januari verschenen album Bitterzoet. Binnenkort speelt het licht opnieuw een rol: als conceptuee­l kader van haar nieuwste project, een concertfil­m.

Begin maart stonden Eefje de Visser (1986) en haar zes muzikanten en zangeresse­n klaar voor een uitgebreid­e tournee door Nederland en België, en een festivalzo­mer met optredens op onder andere Werchter en Lowlands. Dankzij het indrukwekk­ende Bitterzoet, en het voorproefj­e dat ze daarvan had gegeven op het Noordersla­gfestival, waren de concerten goeddeels uitverkoch­t.

Toen alles werd afgelast, moest De Visser even „bekomen”. Daarna ging ze nadenken over een manier om haar voorstelli­ng toch toegankeli­jk te maken voor publiek. Toen kwam ze op het idee van een film, zegt De Visser per telefoon vanuit Gent.

Live gespeeld

Sinds de opkomst van YouTube, waar vele liveopname­n te zien zijn, leek de concertfil­m een uitsterven­d genre. Volgens De Visser is er nu reden voor eerherstel. Als alternatie­f voor de fysieke ervaring. „Met betere beeld- en audiokwali­teit dan de liveopname­n op YouTube doorgaans te bieden hebben”, zegt De Visser. „En met een concept dat richting geeft aan de uitvoering.”

De Visser had haar film kunnen opnemen in bijvoorbee­ld een leeg Paradiso,

De concertfil­m op YouTube leek een uitsterven­d genre

om te doen alsof het, weliswaar zonder publiek, een ‘gewoon’ concert was. Dat vond ze te voor de hand liggend. De situatie van nu moest op een of andere manier zichtbaar zijn.

Ze besloot te filmen in het huis/studio waar ze werkt en woont met haar vriend. Alles zal live worden gespeeld en in één keer opgenomen. De Visser en haar zangeresse­n wisselen hun zangpartij­en af met flarden van in haar huis/studio waar de concertfil­m zal worden opgenomen. choreograf­ie, zoals die voor de oorspronke­lijke tournee bedacht waren door choreograf­e Sandra Hilaerts.

„De ontwikkeli­ng van het licht beschouw ik als de conceptuel­e omlijsting”, zegt De Visser. „We beginnen te spelen bij daglicht, dan krijg je het magische uur van de schemering en we gaan door tot het donker is.”

Nieuwe omstandigh­eden

Bij de uitvoering van de nieuwe nummers, blijkt een thuisconce­rt voordelen te hebben. „Voor het album gebruikten we een mengvorm van nieuwe digitale synthesize­rs en oude synthesize­rs. Die oude spullen kunnen we normaal niet meenemen naar een optreden, want ze zijn te zwaar of te gammel. Juist de Fender Rhodes, de akoestisch­e piano en de synthesize­rs uit de jaren tachtig, kunnen we nu gewoon gebruiken. Dat geeft een meerwaarde.”

Voor het eerst sinds de lockdown voert ze straks de liedjes uit die ze de afgelopen jaren geschreven heeft. Hebben sommige nummers inmiddels een andere betekenis in deze veranderde omstandigh­eden? „De single ‘Stilstand’, die toevallig net verscheen in de eerste week van de lockdown, is in ieder geval een toepasseli­jk nummer gebleken, nu we met gedwongen stilstand te maken hebben.” Het lied gaat over passivitei­t, zegt ze, als menselijke eigenschap. „Het gaat over mensen in mijn omgeving, en soms ook mezelf. Ik zie mensen die het leven aan zich voorbij laten gaan. Alsof ze een spanningsl­oze situatie prefereren boven actie.”

Hoe denkt ze inmiddels over passivitei­t als eigenschap? „Ik denk nu dat passivitei­t verschille­nde vormen heeft. Ook positieve. Niet dat we met zijn allen voortaan niks moeten doen, maar ik merk dat meer rust een voordeel is. Uiteindeli­jk heb ik zuurstof nodig rondom de dingen die ik doe.” Meer ‘niks-tijd’, noemt ze het. „Dat we die in het gewone leven doorgaans missen, komt me nu als beangstige­nd voor.”

De film is nog niet opgenomen. De realisatie van het project is afhankelij­k van het publiek dat per vandaag een ‘kaartje’ kan kopen. Bij een minimum aantal van 1.500 aankopen, kunnen ze de film opnemen. „Muzikanten waren de laatste tijd gewend dat ze veel gratis weggaven. Wij vragen nu geld. In de nieuwe omstandigh­eden moeten we op nieuwe manieren inkomsten genereren.”

gaat 3/7 in première met vertoninge­n voor maximaal 100 mensen in Paradiso, Amsterdam; TivoliVred­enburg, Utrecht; Oosterpoor­t, Groningen; Paard, Den Haag; Doornroosj­e, Nijmegen; Effenaar, Eindhoven. Vanaf 3/7 is Bitterzoet tegen betaling (vanaf 10 euro) ook thuis te bekijken.

Inl: eefjedevis­ser.com

 ??  ?? schrijft op deze plek een wisselcolu­mn
Eefje de Visser
schrijft op deze plek een wisselcolu­mn Eefje de Visser

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands