NRC

‘Van beperkinge­n word je creatief’

Emilie Gordenker was net zes weken directeur van het Van Gogh Museum toen de lockdown kwam.

- Gretha Pama Dit is het slot van deze serie.

‘Ik begon 1 februari als directeur van het Van Gogh Museum. De eerste weken, had ik me voorgenome­n, ging ik me concentrer­en op de organisati­e. Bij het museum werken ongeveer 300 mensen, ik wilde weten: wie zijn ze, wat doen ze, hoe kijken ze tegen hun werk aan. We hadden kennismaki­ngsgesprek­ken in kleine groepjes, in zes weken tijd heb ik bijna iedereen gezien.

„En toen kwam de lockdown. We hadden het al een beetje verwacht, maar het was toch een vreselijk moment, alsof je bestaansre­cht even wordt opgeschort. Eerst was het vooral crisismana­gement: zorgen dat iedereen thuis kan werken, interne communicat­ie opstarten, de cashflow waarborgen. Toen was het kantoor nog deels open, daarna is dat op uitzonderi­ngsgevalle­n na ook gesloten. Ik ben dus echt blij dat ik een beeld heb van de mensen die bij ons werken, nu we elkaar alleen nog per video zien.

„Er zijn geen bezoekers meer, maar de essentiële opgaven voor het museum zijn niet gestopt: zorg voor de collectie, de wetenschap­pelijke functie, onze internatio­nale rol. De bouwstenen blijven, maar er zijn wel dingen verschoven. En daar kun je ook weer van leren. De perceptie is dat ons museum vooral buitenland­se bezoekers trekt. Dat is niet zo en dat aspect kunnen we nu beter naar voren brengen. We hopen ook dat wanneer wij vanaf maandag weer open zijn, mensen die in de stad wonen de fiets pakken en langskomen.

„En na de zomer gaan we een tentoonste­lling maken met de mooiste brieven. Dat is perfect in deze tijd, nu mensen elkaar weer gaan schrijven. En die brieven hebben we hier allemaal in depot. Beperkinge­n maken je ook creatief.”

 ??  ?? Emilie Gordenker Leeftijd :55 Beroep: directeur van het Van Gogh Museum
Emilie Gordenker Leeftijd :55 Beroep: directeur van het Van Gogh Museum

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands