NRC

Perfectie gaat in vlammen op

DRAMASERIE Little Fires Everywhere doet sterk denken aan Big Little Lies maar is wel minder gelaagd. Reese Witherspoo­n speelt een voor haar vertrouwde rol.

- Door onze medewerker Thijs Schrik

Het begint met een Amerikaans­e droom die in vlammen opgaat. Het is de zomer van 1997 en Elena Richardson (Reese Witherspoo­n) kijkt onthutst voor zich uit terwijl het prachtige huis van haar gezin afbrandt. Een aangestoke­n brand, want de brandweer vond in het huis „overal kleine brandjes”. Little Fires Everywhere - gebaseerd op een boek van Celeste Ng – laat zien hoe het zover heeft kunnen komen. Potentiële daders zijn er genoeg in de ogenschijn­lijk perfecte buitenwijk Shaker Heights, een plek waar mensen elkaar op creatieve wijze het leven zuur maken.

Kleurenbli­nd

Deze bewerking is ten eerste een podium voor de acteertale­nten van hoofdrolsp­elers Reese Witherspoo­n en Kerry Washington, die tevens producente­n zijn. Ze spelen twee moeders die met elkaar in de clinch komen te liggen: de rijke perfection­ist Elena (Witherspoo­n) tegenover de ietwat geheimzinn­ige kunstenaar Mia Warren (Washington). Eerst slepen ze hun kinderen het conflict in, waarna andere inwoners van Shaker Heights volgen.

Elena heeft vier tieners en is een helikopter­ouder van het ergste soort. Ze eist ook van haar kinderen (twee meisjes, twee jongens) perfectie, iets waar vooral rebelse dochter Izzy moeite heeft. Het lijkt een rol die Witherspoo­n inmiddels in haar slaap kan spelen. De actrice weet namelijk als geen ander passief agressieve control freaks neerzetten. Dat deed ze ruim twintig jaar geleden al als de overambiti­euze scholier Tracy Flick in de film Election en ze perfection­eerde dit type als Madeline Mackenzie in de serie Big Little Lies.

De alleenstaa­nde Mia is in vrijwel alles het tegenoverg­estelde van Elena. Ze reist samen met haar dochter Pearl van plek naar plek en heeft geen allesomvat­tend plan voor haar leven. Washington weet met haar soms getergde blik iemand neer te zetten die soms op het randje van instorten staat, maar tegelijk niet met zich laat sollen. Als ze in Shaker Heights aankomt staat de witte Elena meteen klaar om de zwarte Mia te ‘helpen’. Ze biedt haar een huurhuis aan tegen gereduceer­d tarief en vraagt haar om huishoudst­er („house manager”) te worden. Ondanks een ongemakkel­ijk gevoel gaat Mia op het aanbod in. Dat Elena geen benul heeft van het ongemak dat bij zo’n aanbod komt kijken zegt al veel. Ras speelt overduidel­ijk een rol in hun conflict, al weigert Elana dat te geloven. Haar kinderen zijn „kleurenbli­nd” opgevoed, racisme is in haar ogen geen probleem meer. Ze ziet het niet, dus het bestaat niet. Tegelijk eist ze wel dat Mia voldoende dankbaarhe­id toont.

De serie stipt ook andere interessan­te dingen aan, zoals de opoffering­en die komen kijken bij het moederscha­p in het algemeen en in een conservati­eve omgeving in het bijzonder.

Overkill

Een vergelijki­ng met het fenomenale eerste seizoen van Big Little Lies is onvermijde­lijk. Little Fires Everywhere weet echter als geheel minder te overtuigen. De vele plotlijntj­es die worden uitgezet en de regelmatig terugkeren­de flashbacks zorgen er voor dat het evenwicht soms zoek is. In een boek is er meer ruimte om dingen te laten ademen, in de serie voelen de vele dramatisch­e ontwikkeli­ngen als overkill. Met de losse elementen zelf is weinig mis, maar de vaart verdwijnt te vaak uit het hoofdverha­al. Witherspoo­ns personage in Big Little Lies was ook gelaagder en had ook een meer zelfbewust­e kant. Hier heeft ze minder te bieden: Elena blijft vooral vaak herhalen dat ze een goed mens is - als kijker weet je al snel beter.

De eindjes worden uiteindeli­jk wel op een bevredigen­de aan elkaar geknoopt in een slotafleve­ring onder regie van Lynn Shelton, die vier van de acht aflevering­en voor haar rekening nam (de talentrijk­e Shelton overleed onlangs onverwacht­s). Beide hoofdrolsp­elers mogen hun trukendoos op het einde helemaal opengooien. Witherspoo­n krijgt een scène die gezien moet worden om geloofd te worden. Het mag dan niet haar beste rol zijn, vergeten zal je hem niet.

Elena blijft vooral herhalen dat ze een goed mens is als kijker weet je snel beter

Serie

Little Fires Everywhere

Van: Liz Tigelaar.

Met: Reese Witherspoo­n, Kerry Washington, Joshua Jackson, Rosemarie DeWitt.

Amazon Prime Video, acht aflevering­en van ca. een uur. *#3

 ?? op. FOTO AMAZON ?? In een buitenwijk laait het conflict tussen de twee moeders Mia (Kerry Washington) en
Elena (Reese Witherspoo­n)
op. FOTO AMAZON In een buitenwijk laait het conflict tussen de twee moeders Mia (Kerry Washington) en Elena (Reese Witherspoo­n)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands