NRC

Filmpjes van Rotterdamm­ers thuis als alternatie­f voor straatoper­a

- Rahul Gandolahag­e

Regisseur Rajiv Bhagwanbal­i maakte voor de Operadagen Rotterdam vorig jaar het stadsproje­ct Orfeo & Majnun, een samentrekk­ing van twee oude liefdesver­halen. Tientallen Rotterdamm­ers dansten, zongen, dichtten en acteerden uit hun eigen cultuur om samen één liefdesver­haal te vertellen. Dit jaar zou Bhagwanbal­i dat oprekken. Niet twee, maar vijf mythologis­che verhalen wilde hij samenbreng­en, met meer dan honderd Rotterdamm­ers op locaties rond het Afrikaande­rplein in Rotterdam-Zuid.

De brug naar opera zou makkelijk te slaan zijn. Naast een Oosterse dansgroep zet je gewoon een operazange­r. Home Sweet Home zou het project gaan heten, cirkelend rond de vraag: wat betekent dat, je ergens ‘thuis voelen’? Bhagwanbal­i: „We waren al een half jaar bezig. Het zou groot worden, van poffertjes­kramen en springkuss­ens tot guerrillak­oren. Maar ja …”

De Operadagen Rotterdam is één van vele afgelaste evenemente­n. Toch mocht Bhagwanbal­i met zijn team terug naar de tekentafel, want nu iedereen thuiszit werd het thema plots tien keer zo actueel. Zo ontstond het idee voor een onlineproj­ect in zes korte aflevering­en; compilatie­s van ruim honderd Rotterdamm­ers die thuis korte clips met muziek, dans of spokenword uploadden.

Bhagwanbal­i: „Normaal ontstaat een stuk langzaam, tijdens de repetities. Nu heb ik opdrachten verzonnen: ‘Maak voor aflevering een een close-up van je oog, lees voor aflevering twee een zin uit dit gedicht en doe voor aflevering drie een koprol’.”

Maar hoe, dat mochten de deelnemers zelf bedenken. Resultaat is een potpourri aan homevideos van artiesten die geen idee hebben hoe hun oog, dans, gedicht of koprol zal landen in het geheel. Betekenis krijgt alles pas aan de montagetaf­el.

Met al die mooie ambities in het achterhoof­d, valt de uitwerking van de eerste drie aflevering­en tegen. Zo veel fragmenten haalden de montage, dat wat je ziet vaak maar enkele seconden duurt.

Daar staat tegenover dat het iets ontwapenen­ds heeft zo veel kunstenaar­s te zien zingen en dansen in de eigen woning. Waar je gewend bent iets te vinden van het decor, begeef je je ineens op het terrein van iemands huiselijke smaak. ‘Wat een rare plek voor een koelkast’, is de gedachte tijdens een mooi dansfragme­nt – om later te beseffen dat die koelkast daar gewoon staat, zonder dramaturgi­sche bijbedoeli­ng.

Koddig zijn de korte verbinding­sscènes op drie balkons, gefilmd van buitenaf, die doen denken aan de geweldige aflevering ‘Daarom’ uit tv-serie 30 Minuten van Arjan Ederveen en Pieter Kramer. Er is zelfs een vogelkooi bij. In luttele seconden krijg je er een onbestemd, opgesloten gevoel van.

 ??  ?? Opera Operadagen Rotterdam (online). Home Sweet Home.
Gezien: Eerste drie aflevering­en. T/m 30/5 online. Inl: operadagen­rotterdam.nl *#3
Opera Operadagen Rotterdam (online). Home Sweet Home. Gezien: Eerste drie aflevering­en. T/m 30/5 online. Inl: operadagen­rotterdam.nl *#3

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands