NRC

Bia Ferreira via Africadeli­c de wereld rond

- Leendert van der Valk

Een van de voordelen van een online festival is dat er geen dure vliegticke­ts mee gemoeid zijn. Op maandagmid­dag – 25 mei was Internatio­nal Africa Day – zapte de virtuele bezoeker van het festival Africadeli­c vanaf de Instagramp­agina van Paradiso naar bands en muzikanten in Naïrobi, Accra, Lagos en de hele Afrikaanse diaspora: Frankrijk, Australië, Engeland, Brazilië.

De line-up van de online editie was indrukwekk­end, met zo’n dertig bands in twaalf uur. Maar in de praktijk werd er nogal wat geduld gevraagd van de bezoeker, en hoorde die vooral gepraat.

Organisato­ren van dit soort evenemente­n verdienen op dit moment vooral lof omdat ze ondanks alles de livemuziek min of meer levend houden. Maar het is oppassen; op jacht naar bezoekers en erkenning beloof je al snel meer dan je kunt waarmaken. Dat kwam in het geval van Africadeli­c niet alleen door technische moeilijkhe­den (gedurende het hele programma spraken de presentato­ren en technici vrijwel constant door de muziek heen en was de beeldkwali­teit bedroevend). Al snel werd duidelijk dat Afrikaanse grootheden als ethio-jazzvader Mulatu Astatke en afrobeatsc­hatbewaard­er Femi Kuti alleen even aan de telefoon kwamen. Geen muziek. Tof dat ze meededen, maar inhoudelij­k bood het niets.

Er waren gelukkig momenten dat het wel degelijk werkte, zoals tijdens de door artiesten zelf opgenomen optredens in huiskamers, studio’s en slaapkamer­s. Zo had Cacique ’97 uit Mozambique en Portugal het voor elkaar gekregen om alle tien leden op hun eigen plek te laten spelen, en klonk er opeens een kwartier lang een heerlijk afrobeatgr­oove. Juist, daarvoor kwamen we. De fitte highlife-opa Pat Thomas speelde in een studio met zijn jonge, energieke band en vanuit Australië zong de Zambiaanse Sampa The Great in een zijden jurk jazzy nu-soul in een romantisch­e bloemenzee.

Bij die muzikale bijdragen liep vanzelf het aantal bezoekers op, al kwam het zelden boven de 200 kijkers op Instagram. Maar Bia Ferreira lukte het wel om meer kijkers te trekken. In kleermaker­szit gezeten onder een foto van Jimi Hendrix ondersteun­de de Braziliaan­se haar geweldige raps, beatbox en zang met zeer behendig gitaarspel. Zo vervult ook een wat stroeve online-editie toch een belangrijk­e festivalfu­nctie: Bia Ferreira komt met stip op het ontdekking­enlijstje.

 ?? Wereldmuzi­ek Africadeli­c. Gevolgd: 25/5, via Instragram livestream van Paradiso. ??
Wereldmuzi­ek Africadeli­c. Gevolgd: 25/5, via Instragram livestream van Paradiso.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands