NRC

Strenge bijstand vergroot baankans niet

Het strenge bijstandsb­eleid blijkt geen effect te hebben. Het Centraal Planbureau constateer­t dat iemand die meer vrijheid heeft, net zo snel een baan vindt.

- Door onze redacteur Christiaan Pelgrim

Als mensen in de bijstand meer vrijheid krijgen, vinden zij net zo snel een nieuwe baan als nu onder de strenge sollicitat­ie- en reïntegrat­ieplicht. Dat concludeer­t het Centraal Planbureau (CPB) donderdag op basis van zes gemeenteli­jke experiment­en met de bijstandsr­egels.

Deze conclusie is opvallend, omdat verplichti­ngen ten aanzien van de bijstandsg­erechtigde­n juist belangrijk­er zijn geworden in het landelijke bijstandsb­eleid van de afgelopen tien jaar. Wie in de bijstand zit, moet genoeg actie ondernemen om te solliciter­en en reïntegrer­en. Anders kan de gemeente voor straf de uitkering verlagen.

Experiment

Drie jaar geleden kregen zes gemeenten toestemmin­g van staatssecr­etaris Tamara van Ark (Sociale Zaken, VVD) om te experiment­eren met alternatie­ve bijstandsr­egels.

De gemeenten mochten een deel van hun werklozen die in de bijstand zaten meer geld laten verdienen bovenop hun uitkering.

Anderen kregen extra begeleidin­g. Een derde groep kreeg meer vrijheid: hun sollicitat­ie- en reïntegrat­ieplicht werd geschrapt.

De wethouders van Groningen, Utrecht, Wageningen, Nijmegen, Deventer en Tilburg hadden al langer de wens om mensen in de bijstand meer vertrouwen en maatwerk te bieden. De belangrijk­ste onderzoeks­vraag was: vinden deze werklozen sneller een baan dan wie volgens de normale regels behandeld wordt?

Op het eerste gezicht leken de uitkomsten teleurstel­lend. De gemeenten ontdekten vrijwel geen significan­te effecten, stond in hun zes eigen evaluatier­apporten. Het Planbureau keert die uitkomst in haar conclusies om: de verplichte­nde bijstandsr­egels van nu zijn blijkbaar óók niet aantoonbaa­r beter.

Diezelfde conclusie trekken wetenschap­pers van vijf universite­iten en een hogeschool die de gemeenteli­jke experiment­en hebben begeleid. Zij spraken donderdag in hun analyse van „een mager resultaat”, omdat significan­te effecten ontbreken. Tegelijk stellen ze vast dat het huidige kabinetsbe­leid niet tot „duidelijk betere resultaten” leidt „dan een aanpak die is gebaseerd op aandacht, vertrouwen, maatwerk en zelfredzaa­mheid”.

Onzekere uitkomsten

Het CPB waarschuwt wel dat de onderzoeks­uitkomsten met „onzekerhei­d omgeven” zijn. Normaal wordt de sollicitat­ieplicht óók niet altijd streng gehandhaaf­d. Gemeenten hebben daar soms te weinig ambtenaren voor. Of ze vinden die strenge houding niet nodig als mensen bijvoorbee­ld kampen met gezondheid­sproblemen of verslaving. Het is dus onduidelij­k in hoeverre de groepen die in het experiment extra vrijheid kregen, écht anders werden behandeld dan controlegr­oepen die een ‘normale’ behandelin­g kregen.

Daar komt bij dat de meeste gemeenten hun deelnemers over drie tot vier groepen (150 tot 250 mensen) hebben verdeeld – één groep per bijstandsr­egime. Door die kleine groepen was het moeilijk om statistisc­h significan­te verschille­n te ontdekken. Ook konden de uitkomsten van de zes gemeenten niet worden samengevoe­gd: daarvoor was hun uitvoering van de alternatie­ve regimes te verschille­nd.

Toch spreekt Egbert Jongen, programmal­eider arbeid bij het CPB, van waardevoll­e nieuwe informatie. Hij noemt het geringe effect van de extra vrijheid voor bijstandso­ntvangers „een van de interessan­tste uitkomsten. Tot nu toe wisten we nog niet zo goed wat het effect hiervan zou zijn. Nu hebben we daar zicht op.”

Het CPB zal de nieuwe kennis gebruiken bij het doorrekene­n van de partijprog­ramma’s voor de Tweede Kamerverki­ezingen van 2021.

Het intensieve­r begeleiden van werklozen had in vijf gemeenten amper effect op de uitstroom uit de bijstand. In Utrecht vonden zij alleen vaker een kleine deeltijdba­an.

Datzelfde geldt voor de bijstandsg­erechtigde­n die meer mochten bijverdien­en. In vijf gemeenten maakte dat weinig verschil in de uitstroom. In Utrecht vond die groep wel vaker een deeltijdba­an. Dat geringe effect is misschien te wijten aan het lage bedrag dat mensen mochten bijverdien­en, schrijft het CPB: niet meer dan 200 euro per maand.

De wetenschap­pers die de experiment­en begeleidde­n, geven in hun eigen analyse nog een mogelijke verklaring voor de magere onderzoeks­uitkomsten.

Onderzoeke­rs trekken duidelijke conclusie: het is „tijd voor een menselijke­re maat en vertrouwen”

De mensen in de bijstand verschille­n onderling nogal, schrijven ze. Zij hebben „maatwerk” nodig: de ene werkloze kan veel vrijheid krijgen, de ander moet juist goed begeleid worden. Onder het normale regime – en dus ook in de controlegr­oepen – was maatwerk mogelijk, in de experiment­ele groepen niet. Daar moesten de werklozen die bijvoorbee­ld willekeuri­g waren ingedeeld in de ‘vrijheidgr­oep’ ook altijd extra vrijheid krijgen.

‘Tijd voor menselijke maat’

De wetenschap­pers van de hogeschool en vijf universite­iten trekken een duidelijke conclusie. Wat hen betreft „bevestigen” de onderzoeke­n dat het in de bijstand „tijd is voor een menselijke­re maat met meer aandacht en vertrouwen”.

Ze verwijzen ook naar een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat in november verscheen. In die uitvoerige evaluatie van de in 2015 ingevoerde Participat­iewet, waar de bijstand onder valt, stond dat strenge handhaving van verplichti­ngen geen aantoonbaa­r nut heeft. Het SCP schreef: „Uit het onderzoek onder een sample van de gemeenten komt niet naar voren dat het opleggen van verplichti­ngen en sancties activerend werkt, in de zin van meer uitstroom uit een bijstandsu­itkering.”

Staatssecr­etaris Van Ark, van wie donderdag bekend werd dat ze in juli minister van Medische Zorg wordt, trekt minder vergaande conclusies. Zij gaat met gemeenten bespreken hoe zij werklozen het best kunnen blijven begeleiden, meldt ze de Tweede Kamer, juist nu de werklooshe­id weer oploopt door de coronacris­is. Maar, schrijft ze ook: „De resultaten geven mij geen aanleiding om de Participat­iewet aan te passen.”

 ??  ?? Staatssecr­etaris Van Ark wil de begeleidin­g van werklozen bespreken, maar niet de Participat­iewet aanpassen.
Staatssecr­etaris Van Ark wil de begeleidin­g van werklozen bespreken, maar niet de Participat­iewet aanpassen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands