NRC

‘Zelfs Duitsers gaan contactloo­s betalen’

De coronacris­is hakt erin bij NXP. Maar het Nederlands­e chipbedrij­f ziet herstel in China en rekent op nieuwe groeimogel­ijkheden.

- Door onze redacteur Marc Hijink Kurt Sievers

Het had een geruisloze transitie moeten worden. Donderdag was Kurt Sievers’ eerste officiële werkdag als topman van het Nederlands­e chipbedrij­f NXP. Zijn komst was lang voorbereid; de Duitser werkte elf jaar met scheided topman, Rick Clemmer. De 68-jaringe Clemmer – Amerikaan en vooral Texaan – blijft aan als adviseur.

Dat geruisloze lukte niet helemaal, mede omdat NXP’s aandeelhou­ders een dag eerder protesteer­den tegen het al te scheutige beloningsb­eleid. „Waarschijn­lijk berust dit op een misverstan­d”, zegt Sievers (51) in een vraaggespr­ek met NRC.

De coronacris­is raakt het Eindhovens­e chipbedrij­f (wereldwijd 29.000 werknemers) hard. Als grootste leverancie­r van chips aan de auto-industrie voelt NXP dat autofabrik­anten wereldwijd hun productie stopzetten tijdens de lockdowns. NXP rekent het komende kwartaal op ruim 20 procent omzetdalin­g en een verlies van zo’n 200 miljoen euro.

Maar er is ook hoop, vertelt Sievers vanachter een iPad in zijn woning in Hamburg. „De Chinese industrie draait vrijwel weer op volle kracht, in Europa starten fabrikante­n weer op.”

Hoe sterk wordt NXP geraakt door deze crisis?

„De omzetdalin­g is net zo scherp als die in 2009, maar toen groeiden we binnen een jaar weer explosief. Hoe snel het herstel nu gaat, durf ik niet te zeggen. Er zijn positieve tekenen; in China mijden mensen het openbaar vervoer omdat ze niet in drukke metro’s en bussen willen zitten. Dat stuwt de vraag naar individuel­e vervoermid­delen, zoals auto’s. Ik had het niet verwacht, maar we kunnen ervan profiteren.”

Gaat NXP een nieuwe koers varen? Na corona, na Rick Clemmer?

„Nee, onze strategie is goed. Al worden op langere termijn misschien minder auto’s verkocht, er zit steeds meer elektronic­a in auto’s om ze veilig te laten rijden. Een premiumaut­o bevat nu al voor duizend of tweeduizen­d dollar aan chips. Wij zijn marktleide­r in radarsenso­ren en batterijma­nagement voor elektrisch­e auto’s.

„Rick blijft aan als adviseur. Wat verandert is dat ik Europeaan ben: een trotse Europeaan. We zijn een Europees bedrijf en dat is een voordeel als je veel zaken doet in China.”

Kan NXP functioner­en ondanks het handelscon­flict tussen VS en China?

„Het leven voor een wereldomva­ttend bedrijf is niet makkelijk. We doen het ontwerpwer­k vaak in de VS en verkopen en produceren in China. We hebben die beide benen nodig om op te staan. Gelukkig is onze keten van toeleveran­ciers robuust en produceren we overal ter wereld.”

Is het overal kommer en kwel, of alleen in de autotak?

„De vraag naar andere producten, zoals chips voor de antennes van mobiele zendmasten en chips voor draadloze betalingen, groeit wel. Door de coronacris­is zien we een grote toename in het aantal contactloz­e betalingen. Zelfs Duitsers, die altijd zo gehecht waren aan hun contante geld, schakelen nu over op draadloos betalen.”

Dus u gaat u nu zelf ook zonder portemonne­e de deur uit?

„Alleen als ik met mijn vrouw boodschapp­en doe. Zij heeft nog wel contant geld bij zich.”

Begrijpt u dat aandeelhou­ders het beloningsb­eleid wegstemden?

„We zijn teleurgest­eld in het stemresult­aat, maar er rouleren nogal wat onjuiste interpreta­ties. Een deel van de verwarring is te danken aan de beloning die we beloofden aan de bedrijfsto­p nadat de Qualcomm-deal niet doorging [de overname van NXP sneuvelde in 2018 door het handelscon­flict tussen de VS en China]. Experts raadden ons aan om zo het bedrijf te stabiliser­en. Daar is nu veel kritiek op. Ik kan alleen maar zeggen: het werkte – we slaagden erin het bedrijf te stabiliser­en.”

(51) is een van de founding fathers van NXP. Hij begon in 1995 als techneut bij Philips en was nauw betrokken bij de deal waarbij Philips in 2006 zijn halfgeleid­ertak verkocht aan private-equitypart­ijen. Sievers hielp NXP te ontwikkele­n tot voornaamst­e leverancie­r van chips aan de auto-industrie. Hij woont in Hamburg, is getrouwd en vader van drie kinderen. Hij houdt kantoor in Hamburg en Eindhoven, maar is vooral continu onderweg.

 ??  ?? reboot grant
Chipproduc­tie in de ICN8-fabriek van NXP in Nijmegen. Het bedrijf is hard getroffen door de coronacris­is.
reboot grant Chipproduc­tie in de ICN8-fabriek van NXP in Nijmegen. Het bedrijf is hard getroffen door de coronacris­is.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands