NRC

De tong van Tefaf terug in de vriezer

Catering voor EK voetbal, Vuelta, Sail: 2020 moest hét jaar worden voor Maison van den Boer. Nu zoekt het bedrijf geldschiet­ers.

- Door onze redacteur Milo van Bokkum

Er ligt nog sole meunière voor vier dagen in de vriezer wanneer cateraar Jeroen Enzerink op woensdag 11 maart het slechte nieuws hoort: kunstbeurs Tefaf gaat een halve week eerder dicht. Het coronaviru­s verspreidt zich steeds verder over het continent, en er is een kunsthande­laar besmet geraakt. De organisati­e vindt het niet verantwoor­d de beurs door te laten gaan.

In de dagen ervoor heeft Enzerink met zijn bedrijf Maison van den Boer twee tijdelijke restaurant­s gerund op het kunstevene­ment. Het zijn eetgelegen­heden die ogen als sterrenres­taurants: bij La Concorde konden gasten zichzelf trakteren op kalfstatak­i met truffelpon­zu, aubergine en truffel. Of op eendenleve­rpaté met in rode port gekonfijte pruimen. In een interieur vol goudtinten en designlamp­en van Brand van Egmond dronken bezoekers Californis­che of Nederlands­e wijnen.

Nu moet Enzerink teleurgest­eld 35 man toespreken: het is inpakken en vroegtijdi­g naar huis.

Tefaf zal achteraf voorlopig de laatste grote opdracht van Maison van den Boer (260 medewerker­s) blijken. Op 13 maart verbiedt het kabinet alle grote evenemente­n, een maatregel die in de maanden daarna verlengd zal worden tot en met – voorlopig – 1 september. De afgelaste evenemente­n leiden er uiteindeli­jk toe dat het Veghelse Maison van den Boer een nieuwe, onbekende investeerd­er moet aantrekken om te overleven.

Verdwenen zomer

„We keken binnen twee weken naar een verloren jaar”, vertelt Enzerink telefonisc­h. Vier wedstrijde­n van het EK voetbal, de Vuelta, Sail, de Invictus Games: de organisato­ren annuleerde­n de evenemente­n, of verplaatst­en ze naar een datum ver in de toekomst. Een zomer met miljoenen euro’s aan orders was opeens verdwenen. „Terwijl we ons aan het begin van 2020 op de borst stonden te trommelen: dit wordt hét jaar.”

Eind mei is de situatie bij de grootste cateraar van Nederland nog nauwelijks verbeterd. Ja, de tak die kookt voor bejaardent­ehuizen draait nog redelijk door, maar dat is ongeveer 10 procent van de totale omzet – zo’n 45,6 miljoen euro in 2018, met 1,4 miljoen euro winst.

Het bedrijf uit 1906, dat de vaste cateraar is van de Arena en de Beurs van Berlage, heeft voor de meeste koks nu geen werk. „We hopen dat er snel een vaccin komt”, zegt Enzerink. „Tot die tijd moeten we andere oplossinge­n vinden.”

De NOW-regeling dekt volgens Enzerink zo’n 68 procent van de salariskos­ten die Maison van den Boer moet uitbetalen: alleen de loonkosten zelf worden voor 90 procent vergoed, niet de bijbehoren­de premies.

Een zomer met miljoenen euro’s aan orders was in één klap verdwenen

Dat leidde begin mei tot betalingsp­roblemen. Maison van den Boer zocht contact met een nieuwe, onbekende geldschiet­er. Die wilde wel bijspringe­n, maar eiste in ruil daarvoor dat andere schuldeise­rs de schulden aan Maison van den Boer zouden kwijtschel­den.

Volgens het bedrijf verlopen die gesprekken „goed” en wordt gewerkt aan een akkoord. Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat het bedrijf extra financieri­ng krijgt: dat gebeurde na een moeizaam verlopen 2016 ook al eens.

Al vroeg in de coronacris­is bleek dat de cateringse­ctor het zwaar zou krijgen. Twee uitzendbur­eaus die arbeidskra­chten leverden voor evenemente­n, Mise en Place en Eventure, vroegen al na een paar weken faillissem­ent aan. Ze boden vooral werk aan studenten, vaak op evenemente­n van Maison van den Boer.

Het probleem is vooral dat niemand precies weet wanneer de grote evenemente­n weer mogen plaatsvind­en, vertelt Michiel Meier Mattern, voorzitter van de brancheorg­anisatie voor eventcater­aars ONCE. Met enige jaloezie kijkt de sector dan ook naar cafés en restaurant­s, die op 1 juni voorzichti­g weer open mogen. „Dan hebben ze in ieder geval iets van omzet.”

Dat branchever­eniging Koninklijk­e Horeca Nederland, waarvan ONCE deel uitmaakt, vooral aandacht vroeg voor cafés en restaurant­s, was frustreren­d voor de cateraars. „Er zaten vooral cafébazen bij Jinek en zo, maar partycater­ing wordt nooit genoemd.”

ONCE, dat 38 leden telt, heeft zich nu ook aangeslote­n bij Eventplatf­orm, de organisati­e voor de evenemente­nbranche – waar ook bijvoorbee­ld lichtverhu­urbedrijve­n bij zitten. Die heeft inmiddels Jack de Vries, voormalig CDA-spindoctor en exstaatsse­cretaris, in de arm genomen om in Den Haag te lobbyen voor steun. Een tweede gesprek met het ministerie van Economisch­e Zaken staat voor begin juni gepland. Daarin gaat het onder andere over de vraag of de sector het na afloop van de tweede NOW-regeling al wel kan redden.

Verplaatse­n, niet annuleren

Maison van den Boer ziet dat veel klanten wel bereid zijn om mee te denken: ze annuleren niet, maar kiezen voor een verplaatsi­ng naar een later moment. Enzerink: „Sommigen hebben al een aanbetalin­g gedaan, maar zeggen: hou die maar.”

Daarmee blijft er nog wel een groot gat tussen nu en het najaar. Na september staat nog een aantal evenemente­n gepland die voorlopig nog niet zijn afgelast: concerten van André Rieu in Maastricht, en een grote dag voor gepensione­erden in De Doelen in Rotterdam, waar Maison van den Boer ook huiscatera­ar is. Maar als deze doorgaan, is het nog maar de vraag met hoeveel mensen dit uiteindeli­jk zal gebeuren.

Één miniem voordeel zit er trouwens wel aan de crisis: om van voorraden eten af te komen, heeft Maison van den Boer „uitverkoop” gehouden onder het personeel, zegt Enzerink. Die tong van de Tefaf? „Daar heb ik nog wat van in de vriezer liggen.”

 ??  ?? Bezoekers en cateringpe­rsoneel op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht. Door het afgelasten van grote evenemente­n als deze is cateraar Maison van den Boer in zwaar weer terechtgek­omen.
Bezoekers en cateringpe­rsoneel op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht. Door het afgelasten van grote evenemente­n als deze is cateraar Maison van den Boer in zwaar weer terechtgek­omen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands