NRC

Lufthansa stuit op Europese grenzen

De redding van Lufthansa loopt vertraging op. De Europese Commissie heeft geen moeite met leningen, wel met kapitaalin­jecties.

- Door onze redacteure­n Mark Duursma en Juurd Eijsvoogel

Stel: je bent commissari­s van de Lufthansa Group, een concern met 138.000 werknemers en een omzet van 36,4 miljard euro in 2019. Het aantal passagiers is door de coronacris­is gedaald naar 1 procent van het normale aantal. Het bedrijf verliest al weken 1 miljoen euro per uur. Er ligt een reddingspl­an van de Duitse regering ter waarde van 9 miljard euro. En dan zeg je als toezichtho­uder: nee, niet onder deze voorwaarde­n.

Dat is wat er deze week gebeurde bij de nationale luchtvaart­maatschapp­ij van Duitsland, en bij de dochterbed­rijven in België, Oostenrijk en Zwitserlan­d. Maandag bereikte de bedrijfsto­p een akkoord met de overheid over een steunpakke­t. Lufthansa ontvangt een kapitaalin­jectie van 5,7 miljard euro en een lening van 3 miljard euro. Via een staatsfond­s koopt de regering voor 300 miljoen euro 20 procent van de aandelen. Dat kan worden verhoogd naar net iets meer dan 25 procent, om een vijandige overname te blokkeren. De staat krijgt twee zetels in de raad van toezicht. Er gelden geen ‘groene’ voorwaarde­n.

Maar woensdag stak de raad van toezicht, die voor de helft uit werknemers­vertegenwo­ordigers bestaat, hier een stokje voor. De voorwaarde­n die de Europese Commissie aan het reddingspl­an stelt, leiden volgens de raad tot een verzwakkin­g van de knooppunte­n Frankfurt en München en daarmee van het mondiale netwerk van Lufthansa. Een „intensieve analyse” van de gevolgen voor het bedrijf is vereist. Steun via het staatsfond­s is wel de enige optie om de kas aan te vullen, erkennen de toezichtho­uders. Lufthansa is terug bij af.

Centraal in het politieke pokerspel staat de dominantie van Lufthansa op de luchthaven­s van Frankfurt en München, waar de maatschapp­ij twee derde van de slots (landingsre­chten) bezit. Naar verluidt eist de Europese Commissie dat Lufthansa 72 slots inlevert om concurrent­en – lees: Ryanair – meer ruimte te geven en een ‘eerlijk speelveld’ te garanderen. Michael O’Leary, topman van Ryanair, kondigde al aan bezwaar te gaan maken tegen de Duitse steun, vanwege oneerlijke concurrent­ie.

Trots op kraanvogel

De voorlopig mislukte redding komt hard aan in Duitsland. De ‘kraanvogel’ (naar het logo) geldt nog altijd als de nationale trots, ook al is het bedrijf sinds 1997 volledig geprivatis­eerd.

Boulevardk­rant Bild kopte donderdag op de voorpagina strijdlust­ig:

„Merkel tegen Von der Leyen: Miljardens­trijd om onze Lufthansa”. Politici, onder wie Europarlem­entariër Markus Ferber (CDU), waarschuwd­en de Commissie Lufthansa niet anders te behandelen dan Air France-KLM.

De Europese Commissie wil dat er ook na corona een gelijk speelveld is

Het is in het belang van de Europese Unie om een uitverkoop van de Europese industrie ten gevolge van corona te voorkomen, waarschuwd­e minister van Economisch­e Zaken Peter Altmaier (CDU). Na de crisis is er weer behoefte aan ondernemin­gen die kunnen concurrere­n, aldus Altmaier.

De Brusselse reactie op de Franse en Duitse steun voor de nationale maatschapp­ijen lijkt inderdaad uiteen te lopen. Op 4 mei stemde de Europese Commissie in met staatssteu­n à 7 miljard euro voor Air France. Die leningen en leninggara­nties voldoen aan de versoepeld­e regels voor staatssteu­n die de Commissie vanwege de coronacris­is hanteert.

De Commissie beoordeelt elke aanvraag voor staatssteu­n apart, zegt een woordvoerd­er. Een lening die moet worden terugbetaa­ld en het bedrijf met een schuld opzadelt, zoals bij Air France, is iets anders dan een kapitaalin­jectie door de overheid. De Commissie wil dat er ook na de coronacris­is een gelijk speelveld is, in het belang van alle Europese bedrijven en consumente­n. Mededingin­g geeft de doorslag: een partij mag geen machtsposi­tie krijgen dankzij steun.

Tot nu toe heeft de Commissie drie reddingsac­ties voor luchtvaart­maatschapp­ijen goedgekeur­d. Naast die van Air France gaat het om leningen voor het Zweeds-Deense SAS en het Duitse Condor. Volgens de Commissie-woordvoerd­er is het Lufthansap­lan nog niet aangemeld in Brussel. Dat geldt ook voor het KLM-plan, waar het ministerie van Financiën, KLM en banken nog over onderhande­len. Het risico op afwijzing door Brussel lijkt echter klein, omdat er geen directe gift aan te pas komt.

De redding van Lufthansa wordt ook elders in Brussel nauwletten­d gevolgd. De Lufthansa Group omvat Eurowings, Austrian Airlines, Swiss en Brussels Airlines. Die laatste maatschapp­ij (48 vliegtuige­n, 4.200 werknemers) staat op omvallen en kan snel slachtoffe­r worden van de uitblijven­de steun voor Lufthansa.

 ??  ?? Een leeg bagagekarr­etje van Lufthansa op het vliegveld van München. Door politieke onenigheid is een reddingspl­an voor het concern nog steeds niet rond.
Een leeg bagagekarr­etje van Lufthansa op het vliegveld van München. Door politieke onenigheid is een reddingspl­an voor het concern nog steeds niet rond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands