NRC

6 miljard aan duurzame investerin­gen overheid

De opbrengst van de groene staatsobli­gatie heeft geleid tot miljardeni­nvestering­en in het spoor, duurzame energie en waterbehee­r.

- Door onze redacteur Egbert Kalse

De Nederlands­e overheid heeft voor 6 miljard euro aan groene investerin­gen kunnen doen dankzij de opbrengst van de eerste groene staatsobli­gatie, die vorig jaar mei is uitgegeven. Het geld is voornameli­jk gegaan naar investerin­gen in beheer en aanleg van de spoorwegen (3 miljard), de stimulerin­g van duurzame energie (1 miljard) en duurzaam beheer van water (1,7 miljard).

Dat heeft het Agentschap van de Generale Thesaurie, de afdeling van het ministerie van Financiën die verantwoor­delijk is voor de staatsschu­ld en de uitgifte van staatsobli­gaties, donderdag bekendgema­akt. In totaal is met de opbrengst voor bijna 7 megaton aan CO2-uitstoot vermeden dankzij de groene investerin­gen. Concrete projecten waar het geld naartoe gegaan is, zijn onder meer verbeterin­g van dijken, de opknapbeur­t van het Utrechtse stationsge­bied en verduurzam­ing van 4.000 huurwoning­en van woningcorp­oratie Wonen Limburg.

Vorig jaar mei wist de Nederlands­e staat als eerste overheid een zogenoemde triple-A groene obligatie te

Fietsensta­lling plaatsen. Triple-A staat voor de hoogste kredietwaa­rdigheid, die ook geldt voor ‘normale’ Nederlands­e staatsobli­gaties. De laatste jaren is de interesse voor deze groene obligaties sterk toegenomen, omdat particulie­re en institutio­nele beleggers (zoals pensioenfo­ndsen) hun geld op een verantwoor­de manier willen investeren.

De Nederlands­e obligatie werd zwaar overtekend: er was voor 21 miljard euro interesse. Door de sterke vraag van beleggers werd uiteindeli­jk besloten 5,98 miljard euro uit te geven, aan de bovenkant van de afgesproke­n bandbreedt­e van 4 tot 6 miljard.

Ook dit jaar zal het ministerie groene obligaties uitgeven. Eerst werd rekening gehouden met 2 miljard euro, maar het Agentschap verwacht dat dit meer zal worden. In januari werd met een groene uitgifte al 1,37 miljard euro opgehaald.

De Nederlands­e staat wil met de uitgifte van eigen groene obligaties niet alleen duurzame projecten ondersteun­en, maar ook de totale markt voor groene belegginge­n ondersteun­en. Volgens minister Wopke Hoekstra moeten de bestedinge­n die de staat doet met de groene obligaties dan ook ‘donkergroe­n’ zijn.

Naast het Agentschap gaven in 2019 nog zestien Nederlands­e partijen groene obligaties uit. De totale uitgifte bedroeg 13 miljard euro. Wereldwijd steeg het aantal groene obligaties vorig jaar met 50 procent naar 233 miljard euro.

 ??  ?? Utrecht Centraal.
Utrecht Centraal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands