NRC

Macroecono­om

- Philipp Heimberger

Vienna Institute for Internatio­nal Economic Studies (WIIW), gooien de vier „olie op het vuur” door alleen leningen beschikbaa­r te willen stellen aan Zuid-Europa, géén subsidies. „Het zou de schuldnive­aus in Italië en andere landen alleen maar hoger maken. Het risico is destabilis­ering van de financiële markten en van het eurosystee­m. Dat komt onvermijde­lijk terug op het bord van Oostenrijk en ook van Nederland.”

In een paper beschrijft u hoe de eurozone al vóór de coronacris­is uit elkaar aan het groeien was.

„Ja, dat is al sinds de invoering van de euro in 1999 aan de gang. De startposit­ies van landen waren heel verschille­nd. In het verdrag van Maastricht [1992] spraken de toekomstig­e eurolanden af dat de economieën zouden ‘convergere­n’: naar elkaar toegroeien. Met één stabiele munt zouden we allemaal de hoogste standaarde­n bereiken.

„Die belofte is niet vervuld. Integendee­l: de eurolanden zijn juist uit elkaar gegroeid, je kreeg divergenti­e. Kijk naar het bbp per hoofd van de bevolking. Dat lag in 1999 in de noordelijk­e landen [Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Finland] 2.000 euro boven het gemiddelde in de eurozone. In 2019 was dat 5.000 euro.

„In de zuidelijke landen [Italië, Spanje, Portugal] gebeurde het tegenoverg­estelde. Ze zaten in 1999 4.000 euro onder het gemiddelde, twintig jaar later was dit 7.500. Dus de kloof is verdubbeld.”

(1988) promoveerd­e in 2018 aan de Wirtschaft­suniversit­ät Wien en is sinds 2016 werkzaam voor het Vienna Institute for Internatio­nal Economic Studies. Hij doet vooral onderzoek naar macroecono­mische en internatio­naaleconom­ische vraagstukk­en.

Hoe kwam dat precies?

„Dat heeft te maken met de ongelijke verdeling tussen eurolanden van succesvoll­e bedrijven die veel waarde toevoegen. Dan moet je denken aan heel productiev­e, technologi­sch hoogwaardi­ge industrie. Die groepeert zich vaak in gebieden met soortgelij­ke bedrijven, zelfs als arbeidsen andere kosten daar hoger zijn.

„Onderzoek laat zien dat noordelijk­e landen twintig jaar geleden al meer van dit soort bedrijvigh­eid kenden dan zuidelijke. In Noord-Italië en in Noord-Spanje vind je ook hoogwaardi­ge industrie, maar over het geheel genomen minder dan in Noord-Europa. Uit onderzoek blijkt ook dat industriël­e hubs uit zichzelf meer groei creëren, terwijl achtergebl­even gebieden verder achterop raken. Binnen de eurozone reageerde de Duitse industrie bijvoorbee­ld erg goed op de opkomst van China: dat werd een afzetmarkt voor hoogwaardi­ge goederen. Zuidelijke bedrijven die minder hightech zijn, kregen juist te lijden onder de concurrent­ie van China en andere Aziatische landen.”

Speelde de euro zelf ook een rol in die groeiende Noord-Zuidkloof ?

„Op zich vind je hetzelfde patroon – van technologi­sch sterke regio’s die steeds sterker worden en andersom – ook buiten het eurogebied. Wel kunnen landen die achteropra­ken, zich binnen de euro minder makkelijk aanpassen. Zij kunnen hun munt niet devalueren, ze kunnen geen eigen monetair beleid voeren en de Europese begrotings­regels beperken hun beleidsvri­jheid.

„Maar het getuigt van intellectu­ele luiheid om de euro dan maar van alle problemen de schuld te geven. Er zijn zo veel voorstelle­n gedaan om de munt voor álle landen te laten werken, om die convergent­ie wél tot stand te laten komen. Een budget voor investerin­gen in de eurozone, een Europese (her)verzekerin­g voor werklooshe­id. Telkens verdwenen die voorstelle­n in een lade.”

Hoe vergroot de coronacris­is de kloof tussen Noord en Zuid verder?

„Je ziet al aan de data dat Zuid-Europese landen harder krimpen dan NoordEurop­ese landen. Zuid-Europese economieën zijn afhankelij­ker van de binnenland­se vraag dan Noord-Europese landen, die sterker zijn in export. De binnenland­se vraag is ingestort. De export van goederen weliswaar ook, en overal in Europa even hard. Maar de export van diensten daalt veel harder in het Zuiden. Daarbij gaat het vooral om toerisme. Hoe langer de lockdowns aanhouden, hoe moeilijker het herstel daar wordt.”

In uw land, en ook in Nederland, klinkt vaak dat Italië financieel onverantwo­ordelijk bezig is.

„Het probleem van Italië is economisch­e groei, niet begrotings­discipline. Noordelijk­e landen moeten ophouden met anderen lesjes geven. Wat je amper hoort, is dat Italië sinds 1995 in alle jaren, behalve crisisjaar 2009, een ‘primair’ begrotings­overschot had. Dat is het overschot zonder rentebetal­ingen op de staatsschu­ld. Met andere woorden: De Italiaanse staat kreeg meer geld binnen dan hij uitgaf. Die rentebetal­ingen zijn wel hoog, maar dat komt door de groei van de staatsschu­ld in de jaren tachtig en negentig. De huidige generatie politici kun je daar niet de schuld van geven.”

Hoe zou de eurozone straks kunnen gaan verbrokkel­en?

„De groeiende economisch­e kloof tussen de landen kan ertoe leiden dat de eurozone politiek uit elkaar valt. Bijvoorbee­ld doordat één land besluit de eurozone of zelfs de hele Europese Unie te verlaten. Ik maak me zorgen over de snel afgenomen steun voor de EU in Italië. Als Italië uit de euro valt, zal dat een grote financiële crisis veroorzake­n. Het heeft de op twee na grootste bankensect­or van Europa en honderden miljarden schuld in euro’s. Daarom is het zo gevaarlijk om niets te doen nu de coronacris­is de verschille­n nog verder vergroot. Met hun opstelling kunnen Nederland en Oostenrijk verdere barsten slaan in het eurosystee­m.”

Kan het herstelfon­ds dat de Commissie voorstelt het tij keren?

„Het voorstel is veelbelove­nd. Met dit geld kun je echt het herstel versnellen in de regio’s en sectoren die zwaar door de pandemie getroffen zijn. Tegelijk is het niet genoeg om de diepere problemen op de langere termijn aan te pakken. We moeten die belofte van convergent­ie herhalen – en ditmaal ook echt realiseren. Permanente geldstrome­n van Noord naar Zuid zijn politiek en economisch niet levensvatb­aar. In plaats daarvan moeten we de vraag stellen: hoe zorgen we ervoor dat Andalusië, Napels en Thessaloni­ki, maar ook arme noordelijk­e regio’s, zoals de Uckermark in Oost-Duitsland, even productief worden als München, Milaan of Amsterdam? Je kunt een gecoördine­erd Europees industrieb­eleid voeren en gerichte investerin­gen doen in onderzoek en ontwikkeli­ng. Dat kan heel goed binnen de Green Deal waaraan Europa nu werkt.

„De Amerikaans­e overheid heeft ook veel publiek geld gestoken in Silicon Valley. Ook in Japan, Taiwan en Zuid-Korea is succes geboekt met dit soort investerin­gen. Het gereedscha­p is er dus. Nu nog de politieke wil en de ambitie.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands