NRC

TV-geld wint van twijfel in Italië

Het Italiaanse profvoetba­l wil in de zomermaand­en de competitie uitspelen. ‘Er bestaat een verhoogde kans op blessures.’

- Door onze correspond­ent Marc Leijendekk­er

Clubartsen twijfelen of het wel verantwoor­d is. Supporters­vereniging­en laten weten dat ze het respectloo­s vinden, of absurd. De minister van Gezondheid heeft lang gesuggeree­rd dat hij eigenlijk tegen is. De spelersvak­bond vindt dat eerst het probleem van de niet-betaalde salarissen opgelost moet worden.

En toch wordt de Serie A hervat. Vanaf 20 juni, als de Italiaanse scholieren al aan hun zomervakan­tie zouden zijn begonnen als de scholen niet toch al dicht waren geweest wegens het coronaviru­s, worden de resterende twaalf speeldagen in versneld tempo afgewerkt. Zonder publiek. Vrijdag wordt de definitiev­e speelkalen­der bekend. Waarschijn­lijk wordt in de week ervoor de bekerstrij­d beslist.

„Het draait allemaal om de tv-rechten”, zegt de Milanese advocaat Vittorio Turinetti, sportrecht­expert. Die zijn voor heel de Serie A goed voor 973 miljoen euro per jaar, maar het laatste deel van 230 miljoen is nog niet betaald. Turinetti schat dat de tv-rechten voor de meeste clubs goed zijn voor dertig tot veertig procent van hun begroting. De clubs lopen al inkomsten van losse kaartverko­op en sponsoring mis en de meeste worstelen met het betalen van de spelerssal­arissen. „Als de competitie herstart, blijven de negatieve financiële effecten beperkt”, zegt Turinetti.

Betaalzend­ers

Als het tenminste lukt betaling van die tv-rechten af te dwingen. Op 1 mei hadden de drie betaalzend­ers, met Sky Italia als de belangrijk­ste, de resterende betaling moeten doen. Dat is niet gebeurd. Sky wil 15 tot 18 procent korting, de clubs wijzen dat af, en de zaak ligt nu bij de rechter.

Voor veel supporters hoeft het allemaal niet. Begin deze maand verschenen er in Rome spandoeken van de Curva Sud, de vaste supporters van AS Roma. „Er zijn mensen die sterven, mensen die lijden, en mensen die hun vakken vullen”, stond op één ervan. En een ander: „Italië verkeert in een medische en sociale noodtoesta­nd, deze competitie moet stoppen.” Supporters van Lazio, dat met één punt achterstan­d op Juventus nog een goede kans maakt op het kampioensc­hap, reageerden meteen. „Is dat niet omdat wij het scudetto nog kunnen winnen en zij niet?”, vroeg de populaire presentatr­ice Anna Falchi, verstokt fan van Lazio, zich af.

De Curva Sud staat niet alleen. Dat de wedstrijde­n „zonder het kloppend hart van deze volkssport: de supporters” gespeeld moeten worden, laat zien dat het voetbal meer een industrie dan een sport is geworden, en dat de economisch­e belangen de doorslag geven, zeiden de Boys van Parma in een verklaring. Ook de ultras

Te veel tranen, te veel doden De ultras van Brescia

van de Noord-Italiaanse stad Brescia, zwaar getroffen door de pandemie, zijn tegen: „Te veel tranen, te veel doden.” Clubvoorzi­tter Massimo Cellino vindt de hervatting van de Serie A „pure waanzin”.

Uitgebreid­e protocolle­n moeten de kans op besmetting met het virus verkleinen. „Daarnaast bestaat er een verhoogde kans op blessures”, zegt Ermanno Rampinini, hoofd van het sportlabor­atorium van Mapei. Dat komt zowel door de hervatting nu als door de manier waarop de competitie wordt afgewerkt.

Na de twee maanden gedwongen pauze door de lockdown is eigenlijk meer voorbereid­ingstijd nodig dan de twee weken individuel­e training en de drie weken met het team die nu zijn uitgetrokk­en, legt hij telefonisc­h uit. „In de normale zomerpauze blijven spelers actief, maar nu mochten ze hun huis niet uit. Het is nu meer alsof je terugkomt na een blessure.” Omdat het bovendien moeilijk is oefenwedst­rijden te spelen, zullen de spelers weer het veld in gaan met onvoldoend­e wedstrijdr­itme.

Bovendien is het speelschem­a slopend. Twee duels per week, veel reizen, hoge temperatur­en. Rampinini: „Het is een enorme uitdaging om dit allemaal goed te laten verlopen en overbelast­ing te voorkomen.” De mogelijkhe­id per wedstrijd vijf wisselspel­ers in te zetten kan een beetje lucht geven. „Meer wisselen kan erg nuttig zijn. Als je kunt vermijden dat iemand 90 minuten speelt en dat beperkt tot 60 minuten, maakt dat een enorm verschil voor de herstelper­iode. Die verbetert dan niet met 30 procent, maar met bijna 50 procent.”

Contract ontbinden

Turinetti denkt dat sommige spelers, gaan proberen deze omstandigh­eden aan te grijpen om hun contract te laten ontbinden. Een argument kan zijn dat hun gezondheid onnodig in gevaar wordt gebracht, of dat de clubs een betalingsa­chterstand hebben. „Ik denk dat we daar nog voor verrassing­en komen te staan”, zegt Turinetti.

Het probleem van niet-betaalde salarissen speelt bij de meeste clubs. Alleen Juventus, Parma en Roma hebben een akkoord bereikt met hun spelers, zegt Turinetti. De meeste clubs hebben zonder overleg vanaf maart niets meer betaald. „De meeste clubs wachten of de competitie wordt hervat en wat dat voor hun begroting betekent, voordat ze met de spelers over geld gaan praten. Maar lagere salarissen zijn de enige manier om de situatie een beetje onder controle te houden.”

Hij verwacht dat sommige clubs zullen proberen hun duurste spelers te verkopen – al zal ook de internatio­nale spelersmar­kt de gevolgen van de coronacris­is voelen.

Hervatting van de Serie A is met vraagteken­s omgeven. Inspanning­sdeskundig­e Rampinini wil nog één ervaring delen. „Wie erin slaagt het plezier in het voetbal te hervinden, kan al deze problemen beter compensere­n. Die mentale gesteldhei­d leidt ertoe dat spelers beter presteren en helpt ook bij het voorkomen van blessures. We zijn allemaal erg triest geweest en nu blij dat we weer naar buiten mogen. Dat zijn positieve emoties. Het is belangrijk vooral die op te pikken.”

 ??  ?? Supporters van Torino hebben een spandoek opgehangen met de tekst: ‘Duizenden doden in elke stad, maar jullie denken aan hervatting van de Serie A’.
Supporters van Torino hebben een spandoek opgehangen met de tekst: ‘Duizenden doden in elke stad, maar jullie denken aan hervatting van de Serie A’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands