NRC

Sensor van elf atomen groot meet magnetisch­e golven

Delftse onderzoeke­rs hebben een piepkleine sensor gebouwd die van pas kan komen om elektronic­a efficiënte­r te maken.

- Door onze medewerker Dorine Schenk

Elf ijzeratome­n in een AMSTERDAM. keurig rijtje. Dat is alles waar de nieuwe magnetisch­e sensor, ontwikkeld door Delftse onderzoeke­rs, uit bestaat. Het geheel is nog geen honderddui­zendste van een millimeter groot en bevat een antenne, geheugen, uitleesmog­elijkheid en resetknop. Met de sensor kunnen piepkleine magnetisch­e golven gemeten worden, tonen de onderzoeke­rs maandag aan in Communicat­ions Physics. Dit is belangrijk voor de ontwikkeli­ng van spintronic­a, een mogelijk alternatie­f voor elektronic­a dat meer energie-efficiënt is.

Een elektronis­ch signaal is een stroom van bewegende elektronen waarvan de wrijving bijvoorbee­ld je computer opwarmt. Magnetisch­e signalen zijn golven die door een materiaal bewegen zoals een wave door een voetbalsta­dion. De magnetisch­e atomen (voetbalfan­s) staan stil, enkel de golf beweegt. Daardoor ontstaat er minder warmte en gaat er minder energie verloren.

De magnetisch­e atomen kun je zien als kompasnaal­djes die allerlei kanten op kunnen wijzen en voelen wat er bij hun buren gebeurt. Als je ze op een rijtje zet en aan de meest linker kompasnaal­d draait, dan gaat diens buur ook draaien en de buur ernaast ook, etcetera, waardoor een magnetisch­e golf door het materiaal loopt.

Quantummec­hanisch gedrag

In theorie is dat een energie-efficiënte manier om signalen te versturen, maar in de praktijk zijn deze golven lastig te begrijpen. Ze bewegen razendsnel en alle kanten op. Bovendien gedragen de kompasnaal­djes zich quantummec­hanisch, wat betekent dat ze tegelijker­tijd verschille­nde kanten op kunnen wijzen. Om grip te krijgen op deze complexe golven hebben de onderzoeke­rs het sensortje van elf atomen gebouwd. „Acht atomen plus drie als resetknop bleek de perfecte grootte”, zegt groepsleid­er hoogleraar Sander Otte. „Zes atomen was te gevoelig en tien atomen was niet gevoelig genoeg.”

Voor de tests bouwen de onderzoeke­rs draadjes van enkele atomen lang waar ze een magnetisch­e golf doorheen stuurden. Aan het uiteinde meet de sensor of de golf daar aankomt. Die golf veroorzaak­ten ze door een draadje aan de andere kant aan te slaan met een zogeheten scanning tunneling microscoop. Die heeft een scherpe naald waarmee je individuel­e atomen kunt meten en verplaatst­en.

Met die naald zou je ook de magneetgol­f kunnen meten. „Maar dan heb je twee naalden nodig”, zegt Otte.

„Eén om het golfje te veroorzake­n en een tweede om het te meten. Dat past niet op de kleine draadjes waar wij onderzoek mee doen.”

Het sensortje biedt uitkomst. „Het zijn niet zomaar elf atomen die als legoblokje­s op een rijtje liggen”, zegt Otte. „Ze zijn zo geposition­eerd dat hun interne kompasnaal­djes om en om liggen. Zodra er een magnetisch­e golf langskomt, klappen die kompasnaal­djes om.” De naaldjes die naar rechts wezen, wijzen dan naar links en omgekeerd. Die veranderin­g kan je later meten met de microscoop­naald.

De uitkomst van de eerste tests zijn positief. De onderzoeke­rs zagen de eigenaardi­ge magnetisch­e golfbewegi­ngen die je kan verwachten op basis van de quantummec­hanica.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands