NRC

Een mondkapje hoeft niet saai te zijn

De provincial­e samenwerki­ng met Forum voor Democratie in Noord-brabant zorgt voor onrust binnen het CDA. NRC benaderde bijna 160 lokale Cda-politici met de vraag of een landelijke dan wel een lokale samenwerki­ng tot de opties behoort. De weerzin blijkt gr

- Door onze redacteure­n Stéphane Alonso en Wouter van Loon

DEN HAAG. „Never nooit niet”, zegt Marleen Michielsen-goyvaerts, Cda-raadslid in Woensdrech­t. De vraag was: ziet u een landelijke samenwerki­ng met Thierry Baudets FVD zitten? In het provincieb­estuur van haar eigen Noord-brabant zitten de christende­mocraten sinds kort in een bootje met Forum. NRC vroeg de afgelopen weken aan zo’n 160 Cda-politici uit de gemeente en provincie of ze dit landelijk ook een optie vinden.

„Never nooit niet.” Die reactie is niet ongewoon: uit de rondgang blijkt dit sentiment breed te worden gedeeld. Ook is gevraagd of de politici zelf, in de gemeente of provincie, wel samen zouden kunnen werken met FVD. Dat roept duidelijk minder weerzin op: ongeveer 60 procent vindt dat er onderhande­ld zou kunnen worden met FVD, zij het met een hoop mitsen en maren. Maar landelijke coalitievo­rming is een brug te ver: daar is juist twee derde ronduit tegen.

Wat vooral opvalt, is het waaróm. De ene CDA’ER struikelt over de ideeën van FVD. De ander over de onervarenh­eid van de jonge partij. Maar één reden springt er uit: Thierry Baudet zelf. „Die wekt afkeer”, zegt Michielsen-goyvaerts. De tweet waarin hij Ns-medewerker­s aanzag voor Marokkanen die vrouwen lastigviel­en en de aanvallen op rechters worden regelmatig genoemd. Maar veel Cda’ers vatten de uitspraken van Baudet ook persoonlij­k op: de uithalen naar het ‘partijkart­el’ zien ze als een aanval op hun eigen partij.

„Met Baudet als leider zie ik mijn CDA niet landelijk samenwerke­n met FVD”, zegt Henny van Dooren-van Beers, raadslid in Eersel, Noord-brabant. Baudets recente uitspraak bij Geenstijl dat de „cultuurmar­xistische linkse mainstream”, waaronder hij het CDA ook rekent, alleen maar uit is op „de vernietigi­ng van Nederland” heeft haar verbijster­d. „Je kun niet iemand schofferen en dan later zeggen dat je het niet zo bedoelt”, zegt Van Dooren-van Beers.

„Zoals Baudet zich opstelt, is het lastig samenwerke­n. Hij zei dat wij het land proberen kapot te maken”, stelt René Bolle, raadslid in Groningen. „Ook in je privéleven ga je niet zomaar samenwerke­n met mensen die in de media roepen dat jij niet goed bent”, zegt Jos Vos, raadslid in Heeze-leende, Noord-brabant. „Geroeptoet­er past niet bij het CDA”, zegt Erik Verbogt, raadslid in Bergen op Zoom. „Ik vind één Wilders wel genoeg.”

Pvv-trauma

Van de 158 benaderde bestuurder­s wilde driekwart meewerken aan de enquête. Zij vormen een goede afspiegeli­ng van alle 1.800 provincial­e en lokale politici. De steekproef, alhoewel relatief klein, helpt inzicht te krijgen in breder gedragen sentimente­n binnen de partij.

Wat de rondgang ook leert: het trauma van 2010, toen het CDA samenwerkt­e met de PVV, zit nog steeds heel diep. Die episode verscheurd­e de christende­mocraten. Veel Cda’ers hebben het gevoel „terug bij af” te zijn. „Dat word ik ook gevraagd op verjaardag­sfeestjes of als ik met leden spreek”, stelt Nuri Kevek, raadslid in Heerhugowa­ard (Noord-holland).

Voor sommige Cda’ers is Forum zelfs een tikkeltje erger dan de PVV. „Toen met de PVV ging het om mensen uitsluiten en in een hoek zetten”, zegt Klaas Kroezen, raadslid in Hoogeveen (Drenthe). „Nu gaat het ook om de rechtsstaa­t. Ook hun standpunt ten aanzien van Europa is niet goed. De EU heeft ervoor gezorgd dat we al 75 jaar in vrede leven en geen honger meer hebben. Het is nu ook een machtsblok tegenover China en VS. Kwalijk dat Baudet dat als historicus niet ziet.”

Europa lijkt een rode lijn. Er is overwegend (maar niet alleen maar) waardering voor de zuinige opstelling van Cda-minister Wopke Hoekstra (Financiën) richting Europa, maar de door FVD gedroomde ‘Nexit’ stuit Cda-bestuurder­s tegen de borst. „Het CDA laat Europa nooit vallen, want het einde van de EU betekent oorlog”, zegt Aike Maarsingh, raadslid in Stadskanaa­l (Groningen). Maarsingh staat best open voor samenwerki­ng met de partij, zelfs landelijk, maar dan moet Forum „de kritiek op de EU loslaten”.

De samenwerki­ng in Noord-brabant maakt Cda’ers onrustig, zo blijkt ook uit het Nrc-onderzoek. De angst dat de lokale samenwerki­ng een opmaat is voor een landelijk politiek avontuur, zoals in 2010 met de PVV, is groot. Zo groot dat partijvoor­zitter Rutger Ploum vorige week een open brief publiceerd­e. Tijdens de formatiebe­sprekingen in Noord-brabant hield de partijvoor­zitter zich opmerkelij­k stil, wat tot speculatie­s leidde over de Cda-koers. Vorige week, na „veel vragen” te hebben ontvangen, probeerde Ploum alsnog klare wijn te schenken – en ook hij ziet Baudet als een obstakel. „Meerdere uitspraken van de politiek leider van FVD zijn in mijn ogen niet verenigbaa­r met de principes die wij als CDA hoog houden.”

Landelijk gaat over landelijk

Had het partijbest­uur veel eerder een duidelijke positie in moeten nemen? Zo’n 60 procent van de ondervraag­den vindt van niet. „Landelijk gaat over landelijk, lokale mensen weten goed wat er in hun omgeving speelt”, zegt Aagtje Elderman-star, raadslid in Loppersum (Groningen). „Ik zou me onprettig voelen als het landelijk bestuur dictaten oplegt.”

Die opvatting opent de weg naar samenwerki­ng in de provincie en de gemeente. Zo’n 60 procent van de ondervraag­de Cda’ers zou zelf kunnen samenwerke­n met FVD – al worden daar dan de nodige voorwaarde­n aan verbonden. Of je daartoe overgaat of niet „ligt aan de mensen”, zeggen heel veel Cda’ers. En ook bij Michielsen-goyvaerts verandert „never

 ??  ??
 ??  ?? Minister Hoekstra (Financiën) en minister De Jonge (Zorg) – beiden Cda-partijleid­er in spe.
Minister Hoekstra (Financiën) en minister De Jonge (Zorg) – beiden Cda-partijleid­er in spe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands