NRC

Elf weken leven grootouder­s nu, tot hun grote verdriet, op afstand van hun kleinkinde­ren

Elf weken leven grootouder­s en hun kleinkinde­ren nu op afstand van elkaar. Het coronaregi­me is soepeler geworden, maar ouderdom maakt kwetsbaar. Hoe gaan opa’s en oma’s hiermee om? „Afstand houden strookt niet met mijn gevoel.”

-

AMSTERDAM. Als oma van vijf kleinkinde­ren had Patty Breukel (73) voor corona doorlopend „kleine geluksmome­ntjes” met haar kleinkinde­ren. Samen een rondje lopen over de markt, een ijsje halen, naar de musical over Tina Turner. Nu hebben zij en haar man Stef (76) de kleinkinde­ren (18, 17, 13, 11 en 2) al ruim tien weken niet gezien. Patty Breukel: „In het begin dacht ik er makkelijk over, maar ik vind het zwaarder worden. Met de oudsten kan ik nog bellen en facetimen, van de jongste mis ik het kleine knuistje in mijn hand.”

Half maart begon de quarantain­e, twee weken geleden werden de maatregele­n versoepeld en heropenden de basisschol­en. Mogen grootouder­s dan hun kleinkinde­ren weer zien – en vasthouden – of moeten ze wachten tot er een vaccin is? Voor een Nos-uitzending waarin deskundige­n coronavrag­en beantwoord­den, werd deze vraag massaal ingestuurd. Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinati­e Infectiezi­ektebestri­jding bij het RIVM zei: „De scholen gaan open omdat het aandeel van kinderen in de transmissi­e van het virus beperkt lijkt. Maar nu contacten toelaten tussen kinderen en opa’s en oma’s, is een brug te ver.” Het risico hangt samen met leeftijd: boven de 70 is het risico ernstig ziek te raken na een besmetting hoger.

Moment van benauwdhei­d

Een dochter en schoondoch­ter van Patty Breukel werken in de zorg. „Zij zien het effect van het virus van dichtbij en willen ons daarvoor behoeden.” Frans Dalmeijer (66) uit Apeldoorn vond de start van de lockdown „een moment van grote benauwdhei­d” omdat hij besefte dat hij zijn kleinkinde­ren (4, 2 en 1) voorlopig niet kon zien. Elke maandag paste hij op en eens in de maand kwam de oudste kleindocht­er logeren. Tegen haar zei hij via de telefoon dat ze niet mocht komen. „Haar ‘afzeggen’ voelde fout”, zegt Dalmeijer. „Ze was ontredderd, ik probeerde het uit te leggen, maar het kwam niet over.”

Ook Joyce Vermeer (65) had voor corona haar vaste oppasdagen. Elke dinsdag zelf en woensdag samen met haar man Ger Ghijsels (71). Hun kleinkinde­ren zijn 9, 7 en 4. De kleinkinde­ren op afstand houden voelt tegenstrij­dig, zegt Vermeer. „Wij vinden dat we een goede conditie hebben, maar in het nieuws komt telkens voorbij dat de weerstand afneemt met het ouder worden. Als onze kleinzoon een tekening maakt, tekent hij bij ons nu rimpels in het gezicht. Door corona weet hij dat we oud zijn, dat was daarvoor nooit een issue.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands