NRC

Massaal testen start op 1 juni: ‘Alleen bellen met milde klachten’

Waar eerder alleen risicogroe­pen werden getest op corona, geldt dit maandag voor iedereen. Wat betekent dit in de praktijk? Drie vragen.

- Door onze redacteur Pim van den Dool

DEN HAAG. Ben je aan het kuchen en bang dat je corona hebt? Iedere Nederlande­r kan vanaf komende maandag 8.00 uur, via een telefoonnu­mmer dat dan gelanceerd wordt, een afspraak maken voor een test bij de GGD. Tenminste: als je milde klachten hebt. Naast hoesten zijn dat verkoudhei­dsklachten, koorts en minder goed kunnen ruiken en proeven. Bij ernstige klachten, zoals benauwdhei­d, blijft het advies: bel de huisarts.

1

Vanwege de versoepeli­ng van de maatregele­n. Komende maandag mogen terrassen, musea en bioscopen weer open en rijdt het openbaar vervoer weer de volledige dienstrege­ling. Met als gevolg dat het aantal contacten stijgt en de kans op besmetting­en toeneemt. Door iedereen laagdrempe­lig te testen, hopen de GGD’S eventuele nieuwe uitbraken snel in beeld te hebben. In het begin van de crisis was het Nederlands­e testbeleid terughoude­nd: alleen kwetsbare groepen en zorgmedewe­rkers worden getest. De afgelopen weken kwamen daar groepen bij, zoals mantelzorg­ers en docenten. Door de uitbreidin­g van het aantal testlabora­toria tot bijna vijftig en de aanschaf van meer testmachin­es en -materialen kan nu elke Nederlande­r snel een test krijgen.

2 Waarom kan iedereen per 1 juni getest worden? Hoeveel tests zijn voor dit uitgebreid­e testen nodig?

De GGD vindt het moeilijk in te schatten hoe roodgloeie­nd de telefoon maandag zal staan. Het virus is de afgelopen weken sterk onderdrukt: het aantal testen vorige week tussen de 4.000 en

5.000 per dag en slechts vijf procent daarvan was positief. Tegelijker­tijd konden burgers tot nu toe niet zelf een test vragen. De vraag naar testen zal dus vermoedeli­jk stijgen, maar niet in de buurt komen van de testcapaci­teit van 30.000 per dag die in juni mogelijk moet zijn.

De bedoeling is dat iemand die in aanmerking komt, de volgende dag een test kan krijgen op één van de ruim tachtig testlocati­es van de GGD. Mensen die niet mobiel zijn, krijgen thuis bezoek van een Ggd-medewerker die de test afneemt.

In een persberich­t waarschuwd­e de GGD deze week dat het maken van een afspraak zeker de eerste dagen na 1 juni wat langer kan duren. „Als alleen mensen met milde klachten bellen, moet het lukken”, zegt een woordvoerd­er. Een woordvoerd­er waarschuwt dat een test zinloos is als je geen klachten hebt. En je moet de klachten ook echt nú hebben. „De test toont op geen enkele manier aan of je eerder corona hebt gehad.”

3 Wat gebeurt er vervolgens als ik positief test?

Als iemand getest is, belt de GGD na circa 48 uur met de uitslag. Als die positief is, worden in dat gesprek direct de contacten van iemand in kaart gebracht. Aan huisgenote­n van een nieuwe Covid-patiënt wordt telefonisc­h gevraagd twee weken in strikte quarantain­e te gaan en het huis niet te verlaten.

Ook belt de GGD ‘nauwe contacten’ op van een positief geteste patiënt. Dit zijn mensen die langer dan een kwartier binnen anderhalve meter met iemand hebben gezeten. Aan nauwe contacten vraagt de GGD „zo veel mogelijk” thuis te blijven, ook als ze klachtenvr­ij blijven. Wat mag dan nog wel, boodschapp­en doen? „Als je iemand hebt die boodschapp­en voor je kan doen, is dat het beste. Als je echt zelf moet gaan, ga dan op een rustig moment.” Nauwe contacten worden door de GGD binnen twee weken nog minimaal twee keer gebeld om te kijken hoe het met ze gaat. „Ontwikkel je alsnog klachten, dan blijf je thuis.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands