NRC

Het steriele terras roept!

Maandag gaan cafés en restaurant­s in Nederland weer voorzichti­g open. Andere landen zetten die stap al eerder. Een rondje Europa. Nederland wordt één grote biertuin

- Martine Kamsma

Op de Nieuwemark­t in Rotterdam voelde je het al licht bruisen, woensdagmi­ddag. Horecapers­oneel was druk doende om stapels hout in elkaar te schroeven tot picknickta­fels. Met ingehouden gretigheid werden ze meteen in bezit genomen door voorbijgan­gers met afhaallunc­hes. Eindelijk. Het terras kwam terug. Van nooit helemaal weggeweest overigens. Overal waar cafés hun meubilair niet hadden opgestapel­d of afgezet, waren sinds half maart kleinbehui­sde stedelinge­n neergestre­ken met hun eigen ravitaille­ring.

Ilja Leonard Pfeijffer beschreef op 11 maart hoe in Genua de terrastafe­ls „als dode insecten op hun rug lagen”. Een beeld dat deed meevoelen met al die Europeanen onder een veel strengere lockdown. In Nederland kon je – geheel in de Nederlands­e gedoogtrad­itie – in elk geval nog een beetje op het terras zitten. Keurig op anderhalve meter, met wijn uit eigen glazen, kaas van eigen plank. Aangemoedi­gd door de zon die bijna onafgebrok­en scheen sinds de horecaslui­ting. Maandag gaan de terrassen weer officieel open. En hoe. In Rotterdam mogen ze twee keer zo groot worden, in Amsterdam krijgt de Nieuwmarkt één pleingroot collectief terras. Overal geven gemeenten de ruimte, op parkeerpla­atsen, dekschuite­n, in autovrije straten – Nederland wordt één grote biertuin.

Maar dan zonder het gekrioel en de vrolijke chaos van vorige lentes: aan komen waaien, kletspraat­je links en rechts, even een extra tafeltje aanschuive­n of met acht vrienden aan één picknickta­fel. Nee, eerst de check of je niet ziek bent, dan gaan zitten – niet staan! – aan een gedesinfec­teerde tafel, op anderhalve meter afstand, tenzij je met z’n tweeën of met één huishouden komt. Misschien moet je reserveren, een timeslot kiezen, van tevoren zeggen hoe lang je blijft – dat stilt bij voorbaat iets van de terrashong­er.

Dé Nederlands­e terrasgast bestaat niet. Het terras is voor iedereen iets anders. Noodzaak voor de één, luxe voor de ander. Ontsnappen aan huisgenote­n of ouders, mensen ontmoeten die je niet zo snel thuis uitnodigt, even iemand voor je láten lopen in plaats van zelf sloven. En in de stad is het vooral een buiten voor wie thuis geen buiten heeft. Maar wie heeft het niet gemist? Een koud tapbiertje met bitterball­en in het laatste straaltje zon van de dag, of koffie met appeltaart halverwege een fietstocht.

In andere Europese landen ging de horeca al eerder open. Met alle beperkinge­n van dien. De koffie wordt geserveerd in een walm van desinfecti­emiddel. De ober oogt minder gastvrij achter een mondkapje en niemand vindt het leuk om te reserveren voor een biertje. Maar de drang is te groot, ze gáán, overal in Europa vieren mensen de herwonnen vrijheid. Maandag volgt Nederland. Op een mooie pinksterda­g, samen in de zon.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands