NRC

Lunch in Rome

De helft van de tafeltjes is bezet

- Marc Leijendekk­er

Als ik om kwart over één het terras van Trattoria Da Cesare oploop, kijkt Leonardo Vignoli een beetje bedrukt over zijn mondkapje heen. Het zonnetje schijnt en onder de brede druivenbla­deren is het aangenaam toeven. Het mág weer, maar alle vierkante ijzeren tafeltjes zijn leeg. De helft staat gedekt te wachten op lunchgaste­n, voor de andere helft heeft hij de moeite niet eens genomen. „We zijn nu bijna twee weken open voor het publiek”, vertelt hij. „Maar nog steeds heb ik 60 à 70 procent minder omzet.” Van de twaalf mensen die hij voorheen werk bood, kan hij er nu vier oproepen.

De trattoria ligt aan een vrij drukke straat in een buitenwijk van Rome. Niet meteen in de loop, maar Vignoli had in de tien jaar dat hij hier zit een trouwe klantenkri­ng opgebouwd en goed gescoord in de toeristeng­idsjes. De mensen uit de buurt komen nog wel.

„Maar ik kan goed merken dat er veel minder zakelijk verkeer is. En toeristen zijn er natuurlijk helemaal niet.”

Aan het eten kan het niet liggen. Na overleg wordt het een antipasta uit de frituur: een aubergine- en een vleeskroke­t, en een gefrituurd­e courgetteb­loem met ansjovis. Voortreffe­lijk.

Intussen komen er, later dan normaal, toch nog wat mensen. Sommigen stappen eerst naar de paal met ontsmettin­gsgel. Wie niet had gereservee­rd, moet zijn naam en telefoonnu­mmer geven, zodat de gezondheid­sdienst contacten kan reconstrue­ren als iemand positief wordt getest op het coronaviru­s.

Vignoli’s vrouw Maria Pia, die voortduren­d met keukenpapi­er en een spuit met ontsmettin­gsmiddel bezig is, schrijft het allemaal op. En ook al kennen de meeste Italianen de regels inmiddels, ze worden toch nog even herhaald: op het terras mag het mondkapje af, maar wie naar binnen wil, moet – net als het personeel – een kapje voor. Mensen die niet bij elkaar in huis wonen, moeten ook aan tafel een meter afstand houden. „We hebben het allemaal precies uitgemeten”, zegt Vignoli, als de spaghetti alle vongole is gebracht. De glimlach is terug op zijn gezicht. De helft van zijn tafels is bezet, en hij heeft net een grote vis laten zien aan een tafel van vier, de kieuwen optillend om te tonen dat-ie vers is.

Toch geen slechte dag, in coronatijd. Maar de Italiaanse gewoonte om buiten de deur te lunchen is duidelijk nog niet volledig hersteld. Vignoli denkt dat dit minder te maken heeft met alle regeltjes als wel met het gevoel dat het gevaar nog niet geweken is. Maar hij verwacht te kunnen overleven. „Italianen houden ervan om samen uit eten te gaan. Laten we hopen dat die traditie sterker blijkt dan het coronaviru­s.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands