NRC

Dansen in Warschau

Met een dj achter het raam

-

De hippe veganistis­che restaurant­s en cocktailba­rretjes van Warschau zijn weer open. Met iets meer afstand tussen de tafels, maar verder is het als vanouds botsend bestellen aan de bar. Na weken van doodsangst en eenzame opsluiting drijven lenteweer, lage sterftecij­fers en warrige regelgevin­g de Polen in groten getale terug de straat op en de horeca in. Alleen het echte nachtleven ligt nog volledig stil. Niemand weet wanneer technoclub­s open kunnen. „Als het eenmaal weer mag, zijn mensen in een tent als deze niet te houden”, zegt Adam Obrebski (37). We staan met bier in plastic wegwerpgla­zen op de lege dansvloer van Luzztro, een van de rauwste clubs van Warschau. Zo’n donker hol waar het soms losgaat van middernach­t tot 12 uur ’s middags – op meer dan alleen bier. Waar 150 zwetende mensen zich één kunnen voelen. En ook de schoonste wc te goor voor woorden is. Geen plek voor social distancing.

Vanwege corona komen hier nu vroeg op zaterdagav­ond negen vrienden samen. Voor het eerst in de zestien jaar dat deze club bestaat, zijn de hermetisch­e rolluiken aan de voorkant opgetrokke­n. Achter het raam staat een dj eenzaam housemuzie­k te draaien die live wordt gestreamd via Facebook en Youtube. Tenminste, totdat de internetve­rbinding het begeeft of de platforms vanwege auteursrec­ht van een nummer de verbinding verbreken, legt Obrebski uit. Overdag is hij It-consultant, ’s nachts dj en technicus in Luzztro.

Warschau wordt al een decennium lang bestempeld als ‘het volgende Berlijn’ en heeft die verwachtin­g al even lang niet waargemaak­t. Toch kan uitgaan hier legendaris­ch zijn. In de grotere club Smolna worden dj’s van internatio­nale faam geboekt, van het Poolse duo Catz ’n Dogz en de Belgische ster Charlotte de Witte tot de Engelse gouwe ouwe Fatboy Slim. Op de afterparti­es van Luzztro draait het lokale talent. Voorlopig kan dat zich per mail bij Obrebski aanbieden. Vanuit Luzztro is onder de naam The Blue Oyster een kanaal opgezet dat zeven dagen per week live Poolse, elektronis­che muziek uitzendt. Op sommige avonden verzamelt zich wat publiek voor het raam: de muziek gestreamd op hun telefoons, handjes in de lucht naar de dj.

Binnen blijft het voorlopig stil. Althans, er wordt niet gedanst. „Waarschijn­lijk maken we er een soort café van, netjes met tafeltjes, dat mag al wel”, zegt Obrebski. En echt feesten? „Mensen wanen zich weer veilig, dus dat zal binnenkort wel ergens illegaal in een kelder gaan gebeuren”, suggereert een van zijn vrienden.

 ??  ?? Emilie van Outeren
Emilie van Outeren

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands