NRC

Balletles op kantoortap­ijt

-

Voeten in de vijfde positie, armen in de tweede. De buren vinden het prachtig – de klassieke balletles in een achtertuin in Voorburg. Ze hangen soms over de heg, ze klappen.

En ook de meisjes (acht tot twaalf jaar) vinden het mooi, buiten aan de barre. Ze gloeien van de compliment­jes. Klagen niet over kou.

Maar dansdocent Mira Moreno, die een kantoortap­ijt van tien bij vier meter over haar tuintegels legde en al drie weken buiten balletles geeft, kan niet wachten tot ze weer naar binnen mag.

Buiten kun je niet optimaal lesgeven, aldus Moreno. De kinderen kunnen zichzelf niet corrigeren in de spiegel. Mogen niet naar de wc.

Bovendien verlangt een beetje ballerina een verende vloer. Tapijt op tegels is niet best voor de knieën, zegt Moreno. „Maar het is toveren met wat je hebt.”

Dansondern­emers (volgens de sector zijn er drieduizen­d dansschole­n met 1,4 miljoen leerlingen) slaken de ene noodkreet na de andere. Ze vinden het vreemd dat profession­ele dansers al wel mogen trainen en amateurs niet. En waarom mogen kinderen wel op school dansen maar niet in een dansschool?

Dansschole­n zeggen: dans heeft sportieve kenmerken – maar is in wezen kunst en cultuur. En culturele instelling­en mogen aanstaande maandag al open. Sportschol­en volgen pas op zijn vroegst een maand later.

De overheid schept geen duidelijkh­eid. Het ministerie van Volksgezon­dheid antwoordt een twitteraar: „Dansschole­n vallen onder binnenspor­ten.” Maar op vragen van NRC mailt het ministerie: „Dansschole­n vallen onder culturele instelling­en.” De ene gemeente geeft dansschole­n intussen toestemmin­g maandag open te gaan, de andere niet.

De buren in Voorburg hebben geluk: de pupillen van Moreno blijven nog een maand buiten.

 ??  ?? Leonie van Nierop
Leonie van Nierop

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands