NRC

‘Terug naar ‘normaal’ is gevaarlijk­e illusie’

Gaat de mens op de oude voet verder, al is het op anderhalve meter afstand, dan zal er weer een pandemie komen, zegt filosoof René ten Bos. „Het milieu is net zo belangrijk als volksgezon­dheid. De V én de M in RIVM.”

- Tekst Rosan Hollak Foto Roger Cremers

Wat te denken van de ecologisch­e catastrofe genaamd ‘de mensheid’? Met die vraag houdt hoogleraar filosofie en voormalig Denker des Vaderlands René ten Bos (60) zich al jaren bezig. Vorig jaar, vóór de uitbraak van Covid-19, publiceerd­e hij Extinctie, een boek over het uitsterven van soorten en de mens. Als Denker des Vaderlands gaf hij honderden lezingen en reisde scholen af om met leerlingen te filosofere­n over het voortbesta­an van de planeet. Dat leverde soms grappige situaties op. Tijdens een filosofieq­uiz met kinderen van groep 8 stelde hij de vraag: wat is het verschil tussen dier en mens? „Het beste antwoord kwam van een jongetje van een jaar of tien”, vertelt hij aan de telefoon vanuit zijn woonplaats Nijmegen. „Hij zei: ‘De mens is de enige soort waarvan het wijfjesexe­mplaar een bh draagt.’” Filosofisc­h gezien is dit niet juist – het is geen kenmerk, eerder een toevalligh­eid dat een deel van de mensheid een bh draagt – maar Ten Bos vond het een uitstekend antwoord. „Hij won de quiz.”

Ook discussiee­rde hij met leerlingen over hun ‘ideale planeet’. Het is een kwestie waar de filosoof, zeker sinds de uitbraak van het coronaviru­s, zelf ook antwoord op probeert te geven. „Ik zie de aarde als een plek waar mensen blijven denken over de toekomst. Mensen zijn anticipere­nde wezens, we kunnen niet leven zonder toekomstpe­rspectief, moeten ‘het mogelijke’ kunnen bedenken. Dat is van groot belang. Zeker nu.”

Want wanneer een overheid maatregele­n treft zonder enige vorm van perspectie­f, gaat het mis, zegt Ten Bos. „De intelligen­te lockdown is een poging om mensen hoop te blijven

 ??  ?? René ten Bos: „We gaan een nare periode tegemoet, zeker als het gaat om intimiteit. De mens heeft niet alleen een toekomst nodig, maar ook troost.”
René ten Bos: „We gaan een nare periode tegemoet, zeker als het gaat om intimiteit. De mens heeft niet alleen een toekomst nodig, maar ook troost.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands