NRC

De medicijnka­st zit boordevol beloftes

- Rosanne Hertzberge­r

Rond één van de middelen die van corona een griepje zou kunnen maken, hydroxychl­oroquine, ontstond de afgelopen tijd een populistis­che cult. De stokoude malaria- en reumapil zou mensenleve­ns kunnen redden. Trump vond het dusdanig hoopvol, zo vertelde hij in een persconfer­entie, dat hij uit voorzorg innam. ‘Try it’, fluisterde hij de Amerikaan toe. Helaas bleek de realiteit anders. Het middel werd ruimhartig ‘uitgeprobe­erd’ in ziekenhuiz­en wereldwijd, maar bood weinig soelaas.

Het grote voordeel van zulke oude medicijnen is dat er geen farmaceut meer aan vastgeplak­t zit die er een aantal hoge muren omheen heeft opgetrokke­n. Vergelijk hydroxychl­oroquine met remdesivir. Dat nieuwe antivirale middel lijkt de opnameduur van coronapati­ënten te bekorten en doet de sterfte met een paar procentpun­t dalen. Dat lijkt niet veel, maar zou in Amerika al snel een paar duizend mensenleve­ns redden.

Grote nadeel van remdesivir is dat dit hoopvolle bloempje in de tuin van Gilead groeit. Dit bedrijf bestaat uit gelijke delen brille en kwaadaardi­gheid. Neem hepatitis C, een minder sexy virus dan corona, dat toch het leven van zeventig miljoen wereldbewo­ners beheerst. Gilead ontwikkeld­e een kuur die de chronische besmetting compleet geneest en zo veel levercirro­se en leverkanke­r kan voorkomen. Een geneesmidd­el dat daadwerkel­ijk geneest, dat is een zeldzaamhe­id tegenwoord­ig. Probleem: in de VS kostte de kuur tachtigdui­zend euro. We hebben geen idee wat Nederland betaalt, want de farmaceut heeft onze bestuurder­s succesvol gemuilkorf­d.

Ziedaar de gewoonte van meer en meer farmaceuti­sche bedrijven om menselijke wanhoop tot de laatste druppel uit te melken.

Met remdesivir leek het erop dat Gilead opnieuw de wereldwijd­e radelooshe­id maximaal wilde exploitere­n. Toen duidelijk werd dat remdesivir een rol kan spelen in de behandelin­g van Covid-19, was Gileads eerste reflex om de zogenaamde weesgenees­middelstat­us voor het medicijn aan te vragen. Op die manier probeert het bedrijf zo lang mogelijk het alleenrech­t op het middel te behouden en hoopt het, bij gebrek aan concurrent­ie, het maximale bedrag te kunnen vragen. Het is ronduit verontrust­end dat we voor een coronabeha­ndeling mogelijk afhankelij­k worden van spelers met zo’n slecht functioner­end moreel kompas.

De farmaceuti­sche industrie kent ook uitzonderi­ngen. Neem Kaletra van Abbvie, een medicijn om kinderhiv te bestrijden, dat ook in verschille­nde trials wordt getest om Covid-19 te behandelen. De producent besloot zijn patenten op te geven, waardoor het medicijn in één klap wereldwijd spotgoedko­op en ruimer beschikbaa­r werd. Ineens werd behandelin­g van kinderen met hiv op veel plekken een stuk goedkoper.

Het is doodzonde dat hydroxychl­oroquine zo’n Trump-drug is geworden. De mogelijke toepassing was veel meer dan ‘leuk geprobeerd’. Het staat symbool voor het herontdekk­en van de schatten van de afgelopen eeuw, schatten die we soms goed hebben verstopt of compleet zijn vergeten. De medicijnka­st zit nog steeds boordevol beloftes. Net als de schilderij­en van Van Gogh en het requiem van Brahms zijn ze niemands bezit. Je hoeft niemand toestemmin­g te vragen om ze te gebruiken.

Het maken van écht nieuwe dingen wordt duurder en duurder

De mensheid wordt in vele opzichten slechter in innoveren. Het maken van écht nieuwe dingen, of het nu om vliegtuige­n, auto’s, landbouwza­den, bestrijdin­gsmiddelen, vaccins, antibiotic­a, anticoncep­tiemiddele­n of andere medicijnen gaat, wordt duurder en duurder. Wat dreigt is dat we op een dag echt compleet afhankelij­k zijn van machtige rotonderne­mingen met diepe zakken zoals Gilead om een stap vooruit te zetten.

De vraag is of het nodig is. Misschien is, net als met de schilderij­en van Van Gogh, het mooiste en het beste al lang gemaakt. Dan is het onze taak om ze in ere te houden, te cureren, af te stoffen en telkens weer van de plank te halen om nieuwe toepassing­en te ontdekken. Het kan goed zijn dat we de behandelin­g van corona al lang hebben. Het enige wat we hoeven te doen is terug in de tijd gaan.

is microbiolo­og.

 ??  ?? Rosanne Hertzberge­r
Rosanne Hertzberge­r

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands