NRC

Knevelarij, de blaffende hond die nooit beet

-

Bij ‘knevelarij’, een begrip uit de toeslagena­ffaire, zat ik meteen in een stripverha­al met struikrove­rs die hun slachtoffe­rs met touw vastbinden voordat ze ’m smeren. Het blijkt een klassiek ambtsmisdr­ijf dat sinds 1804 in de wet staat. ‘Knevelen’ komt neer op afpersing door ambtenaren van geld dat burgers niet verschuldi­gd zijn. Of wat hun ten onrechte niet wordt teruggegev­en. Wie dat overkomt, is ‘gekneveld’.

Knevelarij, art. 366 wetboek van strafrecht, is een juridisch archaïsch begrip, een soort vergeten groente. In de dissertati­e ‘Ambtelijke corruptie in het strafrecht’ van Raad van State wetgevings­adviseur Eelke Sikkema uit 2005 vind ik terug dat knevelarij bij de Romeinen concussio werd genoemd. Het ‘uitschudde­n’ van burgers, Romeinse soldaten waren er vrij goed in. Er staat inmiddels zes jaar cel op.

Misschien verklaart dat ook waarom ambtelijk Den Haag zo ontdaan was over de aangifte van de staatssecr­etaris van Financiën tegen de Belastingd­ienst, omdat er mogelijk misdrijven zijn gepleegd bij de kinderopva­ngtoeslaga­ffaire. In het voorbijgaa­n zette ze vier hoge ambtenaren op een zijspoor, ook uniek. Daarmee brak ze de ijzeren regel over de verhouding tussen ambtelijk en politiek bestuurder­s. Namelijk dat de bewindsper­soon degene is die (politiek) verantwoor­ding aflegt en dus altijd voor (en achter) zijn ambtenaar staat. Maar nu belde de staatssecr­etaris de politie en riep ‘help’. Het beeld van de onberispel­ijke overheid, politiek verankerd, ligt nu in scherven.

Het begrip knevelarij heeft bovendien een zekere reputatie. Burgers of bedrijven doen er met enige regelmaat, maar vrijwel altijd vergeefs aangifte van. Meestal als ze door al hun fiscale argumenten heen zijn. Help, ik word afgeperst – het is de laatste stok waarmee je kunt proberen te slaan. De rechter hoort dat aan, maar is zelden overtuigd. Knevelarij is een blaffende hond die nooit bijt. Degene die het beweert is niet serieus. Dit gaat over respectabi­liteit en integritei­t, de kern van de overheid.

Dat het nu echt gebeurd zou zijn, is voor een belastinga­mbtenaar dan ook bijna niet te bevatten. Knevelarij veronderst­elt misleiding, misbruik, kwade trouw. Zouden dit dan individuel­e ‘rotte appels’ zijn of is dit een collectiev­e ontsporing? Als je vier leidinggev­enden opzij zet, suggereer je dat laatste. Dan is de knevelarij in de toeslagenk­westie feitelijk een systeemmis­drijf. Een vorm van ambtelijke blindheid, een collectief onrechtmat­ig handelen en dus ook van moreel falen. Zoals na de wrakingen door Wilders rechters overal met wrakingen werden geconfront­eerd, zal dat ook met knevelarij gaan. Zie je wel, ‘ze’ deugen niet. Alle belastinga­mbtenaren gaan het horen en dus voelen.

Van individuel­e ‘knevelaars’ zijn wel voorbeelde­n te vinden. Sikkema kwam vanaf 1898 politieage­nten, gemeentese­cretarisse­n, notarissen, lijkbezorg­ers en deurwaarde­rs tegen. Na

2005 vond ik nog een trouwambte­naar

is juridisch commentato­r. Twitter: @folkertjen­sma die niet-nederlands­e huwelijksk­andidaten geld afperst. Een gerechtsde­urwaarder die te hoge explootkos­ten oplegde. Een Nederlands­e honorair consul in Colombia die jarenlang een eigen toeslag rekende bij visaaanvra­gers. Behalve persoonlij­k voordeel ligt achter knevelarij ook doorgeslag­en dienstijve­r (‘fraudejage­n’). In combinatie met overschatt­ing van de eigen rol of bevoegdhei­d. De ambtenaar die zeker weet dat de burger of ondernemer fraudeerde. Hij krijgt het alleen niet rond. De ambtelijke leiding die dat laat passeren is mee verantwoor­delijk.

Sinds de jaren 80 gold als standaard voorbeeld van een systeemmis­drijf de ‘Schiphol-aanslag’. Wie louter op basis van huidskleur, gebrekkig Nederlands en nationalit­eit door de politie eruit werd gepikt en vervolgens een grote som cash bij zich droeg, was dat in de praktijk meteen kwijt. De politie nam het in beslag, als ‘waarschijn­lijk afkomstig uit misdrijf’. De belastingd­ienst legde een voorlopige aanslag op, van – verrassing – precies de hoogte van aan het aangetroff­en bedrag, waarna met een dwangbevel en de gerechtsde­urwaarder de staat het bedrag confisquee­rde. De Hoge Raad maakte er een einde aan.

Kennelijk is de zwarte luchtreizi­ger uit de jaren 80 met ‘verdacht’ geld opgevolgd door de Ghanees-nederlands­e toeslagont­vanger, die ‘vast’ fraudeerde. Zulk controlege­drag komt niet uit de lucht vallen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands