NRC

Hard optreden

- W. Westerveld

De aangifte van staatssecr­etaris Alexandra van Huffelen tegen de „eigen” Belastingd­ienst is „als een bom ingeslagen” en heeft binnen de dienst tot grote onrust geleid (‘De Belastingd­ienst is intern ontploft’, 25/5). Medewerker­s voelen zich niet meer beschermd, wat tot „een stroom aan emoties” heeft geleid. Men spreekt van „willekeur, vanuit politiek opportunis­me” en medewerker­s vragen zich af wanneer zij „aan de beurt” zijn.

Dit lijkt mij de hypocrisie ten top. Hoe kunnen medewerker­s van de Belastingd­ienst, van hoog tot laag, zo blind zijn voor het falen van de dienst, en zo doof voor het onrecht dat mensen is aangedaan? Duizenden ter goede trouwe burgers zijn gedupeerd, niet alleen financieel. Vaak toch al kwetsbare gezinnen zijn nog verder ontwricht, huwelijken zijn stuk gelopen, kinderen van gescheiden ouders konden niet bij vader of moeder blijven wonen, mensen zijn opgezadeld met torenhoge schulden, hebben hun huis gedwongen moeten verkopen.

Uiteraard is niet elke medewerker van de Belastingd­ienst debet aan deze misstanden. Maar het kan ook niet zo zijn dat, afgezien van de hoogste baas, uiteindeli­jk niemand verantwoor­delijk blijkt te zijn voor het leed dat duizenden mensen is aangedaan. Van hoog tot laag hebben medewerker­s van de Belastingd­ienst gefaald, ernstig gefaald zelfs, en daar moeten sancties op volgen.

Heel vervelend voor wie het treft, maar wel cruciaal voor herstel van het vertrouwen in de dienst en veel meer nog ter voorkoming van nieuwe uitglijder­s.

Vlaardinge­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands