NRC

Dit was een reportage, geen rekensom

- Droegen geen mondkapjes Sjoerd de Jong De verpleegst­ers op de afdeling

Zou het dus door 5G kunnen komen, dat ik me wat bezwaard voel, of chagrijnig? Door die superslimm­e sociale opsluiting? Misschien is het de Belastingd­ienst? Of een samenzweri­ng van alle drie?

NRC besteedde zaterdag aandacht aan complotden­ken, dat in coronatijd­en aan intensitei­t (zo niet aan verspreidi­ng) lijkt te winnen, compleet met zoutzuurdr­inkers. Lezenswaar­dig, al kun je er altijd meer bij bedenken. Er bestaat al een hele sociologie van complotden­ken: wie gelooft zulke theorieën en waarom? Niet iederéén die meent dat de overheid informatie verzwijgt gelooft ook meteen dat 5G je hersenspoe­lt of dat 9/11 een false flag-operatie was – en gelukkig maar.

Ook een Rivm-criticus kreeg ervan langs, iets eerder. In een artikel van de wetenschap­sredactie werden beweringen van opiniepeil­er Maurice de Hond, die zich heeft opgeworpen als criticus van de 1,5-metersamen­leving, te licht bevonden. Het stuk stelde dat er geen bewijs was voor zijn beweringen dat corona uitsluiten­d (het woord was gecursivee­rd) door minieme drupjes wordt verspreid. De discussie over die zogeheten aerosolen woedt nog volop; er komt wel duidelijk meer aandacht voor, ook van virologen.

Op Twitter protesteer­de De Hond dat de verslaggev­er die hij had gesproken haar stuk niet ter accorderin­g had voorgelegd. Tegenover mij voegde hij eraan toe niet te hebben geweten dat het om een interview ging. Hij kreeg bijval van sympathisa­nten op sociale media die de krant ervan beschuldig­den een stropop van zijn opvattinge­n te hebben gemaakt.

Nu is dat lastig te beoordelen op basis van het artikel zelf, want dat bevatte geen citaten, behalve De Honds kwalificat­ie „bullshit” voor de regel van 1,5 meter afstand houden. Uit de tekst was verder niet op te maken dat er met hem was gesproken. Nu was het ook niet gepresente­erd als een interview, maar als een toets in een tweeluik naast een reportage over Rivm-kritische burgers.

Maar hoe kun je zonder citaten of vindplaats­en als lezer nagaan wat De Hond eigenlijk beweert?

De verslaggev­er had aanvankeli­jk wel citaten gebruikt, maar die sneuvelden omdat besloten werd van het stuk een factcheck te maken, geen enerzijds-anderzijds tussen De Hond en om commentaar gevraagde virologen.

Ja, dat kan je doen – alleen zegt De Hond dat hij dat niet wist. In dat geval had hij graag nog meer weerwoord geboden. Terecht?

De Honds verontwaar­diging dat hij niet wist dat hij werd geïntervie­wd is, zacht gezegd, opmerkelij­k voor iemand die vanaf 1977 in de media figureert, de bekendste opiniepeil­er van het land is en anderhalf uur aan de telefoon over zijn denkbeelde­n praat met een redacteur wetenschap van NRC die zich duidelijk aan hem heeft voorgestel­d. Aan de andere kant, de redactie had hem nog expliciet kunnen laten weten: we gaan uw opvattinge­n toetsen. Dat is wel zo netjes, en mensen werken doorgaans graag mee. Dat betekent niet dat ze het eindresult­aat ook mogen ‘accorderen’. Daar werd nu overigens niet om gevraagd en het werd ook niet beloofd.

Dan de inhoud. Heeft de krant zijn opvattinge­n verdraaid? Ik kon op De Honds oudere coronablog­s niet de heel stellige opvattinge­n (uitsluiten­d besmetting via aerosolen) vinden uit het artikel. Dus huldigt hij die wel of niet?

Uit het transcript van het telefoonge­sprek, dat ik heb ingezien, blijkt van wel. Hij keert zich daarin lijnrecht tegen het RIVM en zegt onder meer: „Mijn stelling is: je wordt alleen door de aerosols besmet [..] Dat is een veel logischer en evidentere manier om het geheel te kunnen verklaren.” Hij wil ook graag uitleggen waarom het niet en-en is, maar alleen maar of-of. Overigens beweert het Nrc-artikel niet dat aerosolen geen enkele rol spelen of dat het risico buiten even groot is als binnen; de conclusie was dat er nu nog onvoldoend­e reden is om de 1,5-meter-regel in te trekken.

De Hond bevestigde die citaten tegenover mij; het RIVM ziet het verkeerd en hij is zelf opgeschove­n van vermoedens naar zekerheid. In een nieuw blog schrijft hij: „Hooguit 20 procent van alle besmetting­en verloopt volgens de laatste inzichten niet via aerosolen en ik ben ervan overtuigd dat dit percentage dichter bij 0 procent ligt dan bij 20 procent’’. Dat strookt met de stellighei­d in het Nrc-stuk. Kortom, de krant heeft hem geen opvattinge­n in de schoenen geschoven. Maar het stuk had wel beter gekund: in elk geval had het citaten moeten bevatten. Je wilt weten wat de gecheckte in eigen woorden beweert.

De kwestie toont opnieuw de frictie tussen wetenschap, die nog druk in debat is over allerlei aspecten van het virus, en de behoefte aan heldere conclusies. Geen wonder, want dit is geen puur academisch dispuut maar een beleidszaa­k met grote sociale gevolgen.

Is de krant daarin te volgzaam? Aanvankeli­jk, schreef ik een maand geleden, ontbrak ook bij NRC het besef dat corona hier zou kunnen toeslaan. Voortschri­jdend inzicht speelde daarin een rol, beduchthei­d voor ‘paniek’, maar mogelijk ook een lokaal versus mondiaal perspectie­f: in een landelijke krant concurreer­t aanzwellen­d onheil van over de grens met dagelijks rumoer van eigen bodem. Dan lijkt China ver weg, tot het op de stoep staat.

Sindsdien is die urgentie er nadrukkeli­jk wel, zoals vrijdag in een reconstruc­tie van de „stille ramp” in de verpleeghu­izen. In het Commentaar klinkt scepsis over de vermeende hoogbegaaf­dheid van de lockdown. Hoe dan ook, nu de piek voorbij is, wordt het tijd om de balans op te maken van de Nederlands­e aanpak.

Daarbij blijft het wenselijk om een breed palet aan opvattinge­n te horen én te toetsen – ook die van eigenzinni­ge critici, of ze nu expert zijn of amateur.

Reacties: ombudsman@nrc.nl

Allerlei factoren complicere­n zulke vergelijki­ngen: positie in het verloop van het virus, mate van tests, registrati­e, dichtheid en samenstell­ing van de bevolking. Het artikel waar de lezer naar verwijst was een reportage van de correspond­ent Latijns Amerika, geschreven vanuit het perspectie­f van de Amerika’s,

(24 mei). Het stuk gaat niet om een weging van cijfers wereldwijd, maar om de dynamiek van het virus. De vrijdag ervoor riep de WHO Zuid-amerika uit tot het nieuwe epicentrum van de pandemie. Met toen ruim 22.000 doden en 350.000 besmetting­en was Brazilië het zwaarst getroffen land in de regio.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands