NRC

Hoera! Er wordt ondanks corona weer politiek bedreven aan het Binnenhof

-

Voorzichti­g en stapsgewij­s naar het nieuwe normaal. Het openbare leven komt onder begeleidin­g van strenge regels en adviezen weer enigszins op gang. Dat geldt tevens voor Nederland dat komende maandag verder van het slot gaat. Gecontrole­erd en alles onder voorbehoud want ook dat hoort bij de nieuwe tijd waarvan niemand op dit moment nog maar enigszins benul heeft hoe deze er straks in werkelijkh­eid uit zal zien. „We staan nog maar aan het begin”, waarschuwd­e premier Mark Rutte (VVD) op één van zijn eerste coronapers­conferenti­es en eigenlijk is dat nog altijd de situatie.

De onzekerhed­en zijn immens, maar voor de binnenland­se politiek is dit terecht geen belemmerin­g meer langzaam maar zeker van het ‘nationale-aanpak-sentiment’ terug te keren naar de vertrouwde precorona posities. Waarbij in veel gevallen de crisis als katalysato­r voor het verwezenli­jken van eigen programmap­unten wordt aangewend. Nú de milieuprob­lemen aanpakken, nú de belastingo­ntduiking aanpakken, nú de onevenwich­tigheden op de arbeidsmar­kt aanpakken, nú de ongelijkhe­id aanpakken.

Op zich is dit begrijpeli­jk en legitiem. De politiek houdt niet op te bestaan als gevolg van een diep ingrijpend virus. Integendee­l. Juist nu, als alles op zijn kop staat, dienen politici hun verantwoor­delijkheid te nemen en moeten zij niet bang zijn verschille­n te benoemen, vragen te stellen, ophelderin­g te eisen en een toekomst te schetsen. Zo bezien is het goed dat de ‘uitzonderi­ngstoestan­d’ aan het Binnenhof is opgeheven, hoewel de gang van zaken nog verre van normaal is. De Tweede Kamer vergadert weliswaar weer plenair maar als gevolg van de veiligheid­svoorschri­ften toch anders. Onder het mom van corona is soms onduidelij­k wat, wanneer waar wordt besloten.

Juist nu alles op zijn kop staat moeten politici niet bang zijn verschille­n te benoemen en toekomstbe­elden te schetsen

Haast is op dit moment veelal de drijfveer in het beleid. Dit geldt bijvoorbee­ld de miljarden steunprogr­amma’s die het kabinet heeft ingezet om de hardhandig tot stilstand gekomen economie bij te sturen. Of zoals minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) het deze week beeldend in de Tweede Kamer uitdrukte, om de economie „aan de hart-long machine te leggen”. Het gaat nu al om een bedrag in de buurt van 40 miljard euro en de „teller loopt door” om minister Hoekstra nog maar eens te citeren. Inkomstend­erving voor de staat is hierbij niet meegereken­d

Tegen de gevechten die nog maar kort geleden in Den Haag werden gevoerd om bedragen van bijvoorbee­ld 20 miljoen euro doet het miljardenf­estival uiterst onwerkelij­k aan. De bedragen zijn zo groot dat zij elk voorstelli­ngsvermoge­n te boven gaan. Maar toch, en ook daar wees minister Hoekstra op, zal de rekening ooit moeten terugbetaa­ld. Het geld blijven pompen in de economie kan niet oneindig doorgaan.

Op dit moment heeft de overheid om erger te voorkomen als het ware een groot deel van de economie overgenome­n. De inkomens van twee miljoen mensen en 400.000 zelfstandi­gen worden met behulp van verschille­nde, razendsnel ontworpen regelingen ondersteun­d. Maar zoals pijnstille­rs de effecten van een ziekte wegnemen maar de oorzaak niet is dit ook bij de inkomensre­gelingen het geval. Ze verdoven slechts.

Daarom was het een goede zaak dat het kabinet vorige week met het tweede steunpakke­t een voorzichti­g begin wilde maken met het voorbereid­en op nieuwe economisch­e werkelijkh­eden. Om die reden werd de ontslagboe­te die was gekoppeld aan het recht voor ondernemer­s op loonsupple­tie voor hun werknemers afgeschaft. De inkomensre­geling mocht onvermijde­lijke herstructu­rering niet in weg staan. Dat is een harde, maar eveneens reële boodschap. De coronacris­is zorgt niet voor een tijdelijke inzinking zoals aanvankeli­jk nog de hoop was maar grijpt diep en structuree­l in. Dan geldt: hoe sneller aanpassen, hoe beter.

Het kabinet riskeerde met deze benadering behalve met de vakbewegin­g ook een botsing met een groot deel van de tot vorige week loyale oppositie. Die confrontat­ie is uitgebleve­n omdat afgelopen woensdag de polder toch weer van zich deed spreken. In overleg met de organisati­es van werkgevers en werknemers vijlde het kabinet de scherpste kantjes van het jongste steunpakke­t af. De ontslagboe­te blijft voor bedrijven met meer dan 20 werknemers intact.

De politieke betekenis is dat een deel van de linkse oppositie, de Pvda voorop, dankzij deze aanpassing het pakket nu toch wil steunen. Maar feit is ook dat voordat het zover was de klassieke politieke tegenstell­ingen in zicht kwamen. Dat is voor een vitale en functioner­ende democratie alleen maar gezond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands