NRC

Co2-heffing: juist nu, of nu even niet?

- Marike Stellinga

Ik kan ze niet meer tellen, de pleidooien om voortvaren­d in te zetten op een groene toekomst, nu overheden op grote schaal het bedrijfsle­ven helpen de crisis door te komen. De groene hartenkret­en komen niet alleen van milieu-organisati­es, maar ook van economen, planbureau­s, banken en centrale banken. Donderdag nog riep De Nederlands­che Bank op tot „groen herstel uit de crisis”. Het koor aan groene oproepen heeft een reden: de schrijvers voelen aan hun water dat overheden neigen naar uitstel. Er is een crisis, dus dan gaan we zwaar getroffen bedrijven toch niet lastigvall­en met klimaatbel­astingen? Nu even niet, hoor. De klimaatopr­oepers zien ook een kans: juist nu overheden zoveel geld uitgeven, kunnen ze een klimaatvri­endelijke afslag nemen: investeer groen. Wie betaalt, bepaalt, nietwaar?

Volgens DNB bieden de ingestorte prijzen van fossiele brandstoff­en een extra reden om een Co2-belasting in te voeren. „Aangezien de totale energiekos­ten gedrukt worden door de huidige lage energiepri­jzen, is dit een goed moment voor betere uitstootbe­prijzing.” Wie de uitstoot van CO2 wil vermindere­n, moet uitstoten duurder maken.

Maak het klimaatbel­eid liever hard en helder dan vaag en ambivalent voor bedrijfsle­ven

De vraag is nu: gaan overheden luisteren? Ik hoor genoeg groene intentieve­rklaringen van politici: van ministers als Eric Wiebes tot de Europese Commissie. Maar groene praatjes zijn makkelijk. Echt wat veranderen is dat niet.

Als de jaren na de crisis in 2008 één ding lieten zien, was het dat klimaatamb­ities lang uit beeld kunnen raken. Toen werd een van de krachtigst­e klimaatins­trumenten die we hebben vrij tandeloos: het Europese Ets-systeem, dat bedrijven uitstootre­chten geeft die ze kunnen verhandele­n. ETS zet een prijs op CO2 voor sectoren als de industrie. Maar de bedrijvigh­eid zakte in, terwijl de uitstootre­chten hoog bleven. Daardoor werd vervuilen weer spotgoedko­op. Hetzelfde gebeurt nu, constateer­t DNB. Scherp het Ets-systeem dus aan, zodat uitstoten van CO2 weer duurder wordt, adviseert DNB. En als dat niet lukt, voer dan een Co2-belasting in voor Nederland.

Laat Wiebes (Economisch­e Zaken) dat nou net van plan zijn. Half mei stuurde hij de langverwac­hte Co2-heffing voor de industrie voor commentaar de wereld in. Voor het halen van het klimaatdoe­l dat het kabinet zichzelf voor 2030 stelde, is de heffing cruciaal, berekende het Planbureau voor de Leefomgevi­ng (PBL). „De aanpak van de industrie maakt of breekt het totaal. Daar moet het kabinet echt stevig in zijn”, zei Pieter Boot van het PBL in november. En? Is de heffing stevig genoeg? Gek genoeg is dat nog niet te zeggen.

In het wetsvoorst­el staat namelijk niet hoe hoog de belasting wordt. We weten alleen dat de taks volgens Wiebes „de eerste jaren tot nagenoeg geen lasten voor het bedrijfsle­ven” leidt. Want ja, u voelt hem al aankomen: het is crisis en de industrie heeft het zwaar. Die toelichtin­g was voor sommigen reden om de taks weg te honen. Maar ook dat is te vroeg. Volgens Wiebes blijft het doel gelijk: in 2030 móet de industrie 14,3 miljoen ton minder CO2 uitstoten. Als de heffing snel fors oploopt, zou hij wel degelijk kunnen werken. Alles hangt af van de uitwerking; de ontknoping volgt pas op Prinsjesda­g.

DNB waarschuwt dat uitstel de kans op economisch­e schokken groter maakt: geef bedrijven de tijd. Maak het klimaatbel­eid liever hard en helder dan vaag en ambivalent. Dan weten bedrijven waar ze aan toe zijn en kan er naar de toekomst gerekend worden.

 ??  ?? Marike Stellinga is econoom en politiek verslaggev­er. Ze schrijft elke week op deze plek over politiek en economie.
Marike Stellinga is econoom en politiek verslaggev­er. Ze schrijft elke week op deze plek over politiek en economie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands