NRC

Gedreven door koffie en corona

De beursgang van JDE Peet’s, moederbedr­ijf van Douwe Egberts, werd versneld uit vrees dat de beurzen opnieuw kunnen kelderen.

- Door onze redacteur Ykje Vriesinga

AMSTERDAM. Veel koffie is er zeker doorheen gegaan. Bankiers, potentiële investeerd­ers en het management van JDE Peet’s, moederbedr­ijf van onder meer Douwe Egberts, werkten regelmatig tot diep in de avond in de tien dagen voorafgaan­d aan de beursgang van vrijdag. Het internatio­nale koffiecong­lomeraat haalde daarmee 2,3 miljard euro op. Nog nooit is de slotfase van een grote beursgang zo snel gegaan, aldus betrokken bankiers, beleggers en het beursbedri­jf Euronext.

Vorige week dinsdag kondigde JDE Peet’s, geleid door de Amerikaan Kenneth ‘Casey’ Keller, nog aan dat het „binnen enkele weken” aandelen wilde gaan uitgeven via de Amsterdams­e beurs. Het geld zou onder meer gaan naar het aflossen van schulden. Maar afgelopen donderdag, amper een week later, werd opeens bekend dat de beursgang de volgende dag al zou plaatsvind­en. Waarom ging het plotseling zo snel?

Het snelle tempo heeft alles te maken met grote interesse van de investeerd­ers rond de enige beursgang van dit formaat in coronatijd. Dat zegt Andreas Bernstorff, hoofd van de afdeling kapitaalma­rkttransac­ties bij BNP Paribas in London, een van de drie grote banken die namens JDE Peet’s zocht naar investeerd­ers.

Het bedrijf, dat na Nestlé wereldwijd nummer twee is in koffie en thee, wilde bovendien geld uit de markt halen vóór de beurzen misschien weer dalen, zeggen andere betrokkene­n. Virtueel overleg tussen de vele betrokken partijen bij een beursgang, maakte het proces daarnaast efficiënte­r.

Beursgang in maart

Eigenlijk wilde JDE Peet’s, dat na een reeks fusies een overnames tientallen koffieen theemerken bezit, waaronder het van oorsprong Friese Douwe Egberts, al in maart verhandelb­aar worden aan Euronext. Dat plan was in december aangekondi­gd, vlak voor de eerste coronabesm­etting in China. Toen het virus in maart was verspreid naar Europa en de rest van de wereld, met een beurskrach tot gevolg, kwam via de media naar buiten dat de beursgang werd uitgesteld.

„Na de enorme volatilite­it die we in maart en april hebben gezien, was het de afgelopen twee weken rustig op de financiële markten. Het sentiment is zelfs licht positief ”, zegt de van oorsprong Ierse bankier Bernstorff. „Als de belangstel­ling dan groot blijkt, wacht je zeker in deze tijden geen dag langer met je beursgang dan nodig.”

Gewoonlijk duurt de ‘roadshow’, de intekenper­iode voor een nieuw aandeel, zo’n twee tot vier weken. Bij

JDE Peet’s was dat drie dagen: een record

Ultrakorte ‘road show’

Vandaar dat er snel is gehandeld om investeerd­ers te laten intekenen op de aandelen, stelt Bernstorff. Gewoonlijk duurt zo’n periode twee tot vier weken, waarbij de top van het bedrijf langsgaat bij grote investeerd­ers, zoals pensioenfo­ndsen, om persoonlij­k vragen te beantwoord­en over hun bedrijf en strategie. De zogeheten road show. Daarna krijgen investeerd­ers doorgaans acht dagen om de begeleiden­de banken te laten weten hoeveel aandelen ze willen kopen en tegen welke prijs, het book building.

Nu werd het proces ingekort tot tien dagen, met daarin slechts drie dagen book building. „Het ging zorgvuldig, maar wel in recordtijd”, aldus de bankier van BNP Paribas. Meerdere factoren hielpen. Omdat de beursgang „pre corona” was aangekondi­gd, had de bedrijfsto­p van JDE Peet’s al in persoon verkennend­e gesprekken met grote investeerd­ers gedaan. Ook waren de cijfers en prognoses van het bedrijf relatief gemakkelij­k te doorgronde­n. Bernstorff: „Topman Casey had al over langere tijd vertrouwen­sbanden opgebouwd. Toen bleek de vraag naar koffie en thee van JDE Peet’s ook in coronatijd sterk bleef, waren beleggers snel overtuigd.”

Een van de investeerd­ers in JDE Peet’s vertelt dat de snelle beursgang in hun beleving een in iets te hoog cafeïnegeh­alte had. „Het was heel kort dag allemaal”, zegt een portefeuil­lemanager van een grote Nederlands­e belegger, die alleen op achtergron­dbasis wilde reageren. „Ik was al langer in gesprek met de brokers van de begeleiden­de banken over deze investerin­g. In die zin waren we voorbereid. Maar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands