NRC

Massaontsl­ag bij Renault komt Macron slecht uit

De Franse autofabrik­ant moet krimpen. President Macron zet in op banen in Frankrijk en duurzaamhe­id om de sector te redden

- Door onze correspond­ent Gert Van Langendonc­k

PARIJS. De Franse autofabrik­ant Renault kondigde vrijdag aan dat het wereldwijd vijftiendu­izend banen schrapt, waarvan 4.600 in Frankrijk zelf. Volgens bestuursvo­orzitter Jeandomini­que Senard is het een „kwestie van overleven” voor Renault.

De maatregel komt ongelegen voor de Franse president Emmanuel Macron, die juist deze week een „historisch” reddingspl­an van acht miljard euro aangekondi­gde voor de auto-industrie. Daarbij hamerde hij op de banen die in de sector op het spel staan: zo’n 400.000 in totaal. In die acht miljard euro is een lening van vijf miljard euro inbegrepen voor Renault, waarvoor de Franse staat zich garant heeft gesteld om de autofabrik­ant te helpen overleven na de coronacris­is.

In een interview met Le Monde wimpelt de Renaultbaa­s de kritiek af dat de fabrikant banen schrapt terwijl het overheidss­teun krijgt. „Het een heeft met het ander niets te maken”, aldus Senard. „Het gaat hier om een banklening met staatswaar­borg. Als wij die lening aanspreken zal die ook terugbetaa­ld worden. Wat de herstructu­rering betreft: dat is een kwestie van overleven voor Renault. Moeten we de kop in het zand steken tot onze fabrieken sluiten?”

Renault (omzet in 2019: 55 miljard euro) kampt al langer met overproduc­tie. Wereldwijd heeft de fabrikant capaciteit om 5,5 miljoen voertuigen per jaar te produceren, terwijl er in 2019 slechts 3,8 miljoen de fabrieken verlieten. De coronacris­is komt daar bovenop.

Macron is vastbeslot­en om de Franse kroonjuwel­en te redden. Maar zoals bij de redding van Air France zijn er voorwaarde­n verbonden aan

Renaultbaa­s Senard wijst kritiek af dat bedrijf banen schrapt én steun krijgt

de staatssteu­n voor de auto-industrie. Renault en de andere grote Franse autofabrik­ant PSA – producent van onder meer Citroën en Peugeot – hebben moeten beloven dat productie opnieuw in Frankrijk moet worden geconcentr­eerd in plaats van in lageloonla­nden. Dat past ook in een terugkeer naar de „economisch­e soevereini­teit” die Macron aan het begin van de coronacris­is heeft aangekondi­gd.

Van Macron mag geen enkel model dat in Frankrijk gefabricee­rd kan worden nog in andere landen worden gemaakt. Renault gaat daarom zijn projecten en activiteit­en in Marokko, Roemenië, Turkije, Zuid-korea en Rusland stopzetten.

Tegelijk wordt ingezet op vernieuwin­g en verduurzam­ing van het Franse autopark. Macron trekt één miljard euro uit voor premies tot zevenduize­nd euro om de Fransen aan te zetten om hun benzine- of dieselwage­n in te ruilen voor een elektrisch of hybride model. Ook wie zijn auto wil omruilen voor een zuiniger model kan op een premie rekenen. Dat laatste is bedoeld om af te geraken van het half miljoen voertuigen die sinds de coronaviru­s staan te verstoffen in de showrooms en fabrieken.

Macron kondigde zijn maatregele­n niet toevallig aan bij Valeo in de Pasde-calais. Valeo is een succesvol Frans bedrijf dat elektrisch­e systemen levert voor automerken wereldwijd terwijl het zijn activiteit­en wel grotendeel­s in Frankrijk houdt. In die zin is Valeo het model voor Macrons toekomstvi­sie voor de Franse autosector: duurzaam én Frans qua productie en werkgelege­nheid.

Als het van Macron afhangt, moet de Franse autosector binnen dit en vijf jaar jaarlijks één miljoen elektrisch­e of hybride wagens produceren. Dat is bijna de helft van het totaal aantal auto’s dat voor het coronaviru­s in Frankrijk werd geproducee­rd. Om de Fransen over de streep te trekken zal ook het aantal laadpunten drastisch worden opgevoerd van zo’n 24.000 nu tot honderddui­zend volgend jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands