NRC

‘Als het om arbeidsmig­ranten gaat hebben we boter op ons hoofd’

De uitbraken van corona bij slachterij­en zetten een vergrootgl­as op de werk- en leefomstan­digheden van arbeidsmig­ranten, zegt Monique Kremer, voorzitter van de Adviescomm­issie voor Vreemdelin­genzaken.

- Door onze redacteur Geertje Tuenter

De slachterij­en zijn in de greep van het coronaviru­s: vele tientallen werknemers zijn besmet geraakt. Drie slachthuiz­en, in Groenlo, Apeldoorn en Helmond, werden tijdelijk gesloten. „Opeens wordt een blinde vlek scherp”, zegt Monique Kremer, voorzitter van de Adviescomm­issie voor Vreemdelin­genzaken.

Die blinde vlek is de positie van de ongeveer 10.000 arbeidsmig­ranten, veelal uit Oost-europa, in de vleessecto­r. Rivm-voorschrif­ten zijn voor hen bijna onmogelijk na te leven. In hun woningen – die zijn geregeld door de uitzendbur­eaus waarvoor ze werken – delen ze keukens, woonkamers, slaapkamer­s.

Vervolgens worden ze in groepsverb­and naar hun werk gereden, waar anderhalve meter afstand houden vaak moeilijk is. Dit resulteerd­e in verschille­nde coronabran­dhaarden – en daarmee is de situatie van deze arbeidsmig­ranten opeens een gevaar voor de volksgezon­dheid.

Het probleem mag nu urgent zijn, nieuw is het alleszins. Kremer bracht, in haar vorige functie bij adviesorga­an de Wetenschap­pelijke Raad voor het Regeringsb­eleid, in 2014 een rapport uit over de positie van Roemeense en Bulgaarse arbeidsmig­ranten, een groep die toen net was toegelaten op de Nederlands­e arbeidsmar­kt. Zij werken niet alleen in het vlees, maar ook in de kassen, in de bouw, in distributi­ecentra. De conclusie: er bestaan ‘terechte zorgen’ over deze migranten aan de ‘onderkant van de arbeidsmar­kt’.

Dat moeten we ons aantrekken, stelt Kremer, ook zonder coronacris­is. „Steeds weer blijkt dat we deze mensen nodig hebben. Ze werken voor lage lonen, daar hebben wij allemaal profijt van. Wij willen niet te veel betalen voor vlees, asperges of pakketjes van bol.com. We hebben boter op ons hoofd.”

Uw rapport verscheen alweer zes jaar geleden. Waarom lukt het niet om dit probleem op te lossen?

„Om te beginnen is het toezicht te beperkt. Er zijn onvoldoend­e middelen om te controlere­n of arbeidsmig­ranten uitgebuit worden. De Inspectie SZW [voorheen de arbeidsins­pectie, red.] heeft weinig mogelijkhe­den om ter plaatse, onaangekon­digd onderzoek te doen. En wanneer ze aangekondi­gde bezoeken doen, dan zorgen bedrijven wel dat ze het goed voor elkaar hebben.

„Verder zijn de vakbonden, die wel degelijk opkomen voor arbeidsmig­ranten, niet goed vertegenwo­ordigd op de werkvloer zelf. Wat ook meespeelt: arbeidsmig­ranten zijn weinig zichtbaar, letterlijk. Mensen werken afgescherm­d. Ze zijn niet verspreid over de arbeidsmar­kt, maar zitten bij elkaar.

„Neem een distributi­ecentrum: daar werken nauwelijks nog mensen van Nederlands­e afkomst, de voertalen zijn er Engels en Pools. We zien het gewoon niet. En we wíllen het niet zien. Wij hebben mensen nodig die dit zware werk doen, en knijpen een oogje toe.

„En het gaat ook steeds om nieuwe groepen. Poolse migranten zijn nu beter op de hoogte van de regels. Die groep is misschien iets mondiger geworden. Dus nu zien we veel meer Roemenen.”

Wie zijn er nu eigenlijk verantwoor­delijk voor deze mensen? De bedrijven die arbeidsmig­ranten inhuren, zoals slachthuiz­en, wijzen naar de uitzendbur­eaus.

„Nee, nee. In de keten, zoals dat heet, heeft iedereen zijn verantwoor­delijkheid. Zíj zijn eindverant­woordelijk. Dat betekent bijvoorbee­ld dat als het loon niet uitbetaald wordt door een uitzendbur­eau, dat de werkgever dat moet regelen. Maar hiermee leg je de verantwoor­delijkheid weer bij de werknemers neer. Zij moeten dat dan aankaarten.”

De Christenun­ie en de SP willen huisvestin­g gaan loskoppele­n van arbeidscon­tracten. Vindt u dat een goed idee?

„Jazeker. Het is heel lastig om deze mensen een stem te geven. Wanneer hun baas ook hun woning regelt, maakt dat ze extra afhankelij­k. Als arbeidsmig­ranten hun baan verliezen, staan ze meteen op straat. Maar als we dat niet willen, betekent het óók dat andere partijen verantwoor­delijk moeten worden voor huisvestin­g: gemeentes en woningcorp­oraties. Maar voor corporatie­s is dat moeilijk: zij moeten ook andere kwetsbare groepen huisvesten. En gemeentes worstelen enorm met dit onderwerp, omdat ze bang zijn dat het als negatief wordt ontvangen als ze arbeidsmig­ranten helpen.”

Hoe kan de situatie van arbeidsmig­ranten op korte termijn nog meer verbeterd worden?

„Veel meer inspecties. Sterkere vakbonden. Meer voorlichti­ng in landen van herkomst. Maar we moeten ook scherp kijken naar de uitzendbra­nche. De rotte appels moeten eruit. Het moet moeilijker worden om te starten als uitzendbur­eau. Dat is nu heel makkelijk. Nederland heeft sowieso een heel uitgebreid­e uitzendbra­nche. Ik denk dat we daar uniek in zijn.”

 ??  ?? Medewerker van Van Rooi Meat in Helmond.het slachthuis moet tot 2 juni dichtblijv­en, omdat een deel van het personeel positief is getest op corona.
Medewerker van Van Rooi Meat in Helmond.het slachthuis moet tot 2 juni dichtblijv­en, omdat een deel van het personeel positief is getest op corona.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands