NRC

‘Je moet in China ballen hebben en gewoon cash op tafel gooien’

Sywert van Lienden werd bekend als commentato­r bij DWDD. Nu werpt hij zich op als dé mondkapjes­inkoper van Nederland. Hoeveel maskers verkoopt zijn Hulptroepe­n Alliantie? „Daar mag ik niks over zeggen.”

- Door onze redacteure­n Jorg Leijten en Thijs Niemantsve­rdriet Foto’s Daniel Niessen

Of de verslaggev­ers een mondkapje willen? „Als jullie je daar prettig bij voelen dan kan dat natuurlijk.” Sywert van Lienden wijst naar het doosje op de vergaderta­fel. „Deze zijn gemaakt van biomassa. We hebben een databank van zevenhonde­rd verschille­nde modellen. We krijgen voortduren­d samples toegestuur­d uit China.”

Sinds twee maanden importeert Van Liendens organisati­e Hulptroepe­n Alliantie grote ladingen mondmasker­s uit China. Direct, met behulp van eigen financiers en zonder tussenkoms­t van de Nederlands­e overheid. En: zonder winstoogme­rk. Het heeft Van Lienden de bijnaam ‘chef mondkapjes’ opgeleverd – althans, zo werd hij onlangs aangekondi­gd in een talkshow.

De Hulptroepe­n Alliantie is een samenwerki­ngsverband van bedrijven, vrijwillig­ers en particulie­ren. Sommigen doneren geld, anderen leveren gratis diensten. In eerste instantie gingen de maskers vooral naar werknemers in de ‘niet-acute’ zorg: verpleeghu­izen, thuiszorgo­rganisatie­s en revalidati­ecentra. Sinds een week of twee, met de mondkapjes­plicht in het openbaar vervoer op 1 juni in aantocht, zijn ze ook te koop voor particulie­ren.

Van Lienden, die bekendheid verwierf als politiek commentato­r bij de De wereld draait door en meeschrijf­t aan het verkiezing­sprogramma van het CDA, werkte de afgelopen jaren als adviseur bij de gemeente Amsterdam. Ook is hij toezichtho­uder bij een zorginstel­ling.

Daar zag hij begin maart dat onbescherm­de zorgwerkne­mers een besmetting­sbron van Covid-19 begonnen te worden. „Ik zat me op te vreten over het gebrek aan actie van de overheid bij de aankoop van mondmasker­s. In een appgroep zeiden we tegen elkaar: dan moeten we het zelf maar gaan regelen.”

Via een contact uit Hongkong van ondernemer Bernd Damme, mede-oprichter van Hulptroepe­n, konden ze aan mondkapjes komen. Van Lienden: „We vroegen aan die ondernemer: hoeveel kunnen we bestellen? Duizend? Tot mijn verbazing zei hij: de magazijnen liggen vol hier. Zeg maar hoeveel je nodig hebt.”

Eerst werden de vierhonder­d werknemers van Van Liendens zorginstel­ling voorzien. De oprichters financierd­en de eerste aankopen zelf. „We betaalden van

van de Stichting Hulptroepe­n, vlnr: Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel ons eigen spaargeld, het geld maakten we over via Paypal.” Meer bestelling­en volgden, steeds meer zorginstel­lingen klopten aan voor mondkapjes. „Het was een soort domino-effect.”

Onlinewink­el Coolblue bleek bereid opslag en distributi­e in Nederland te verzorgen. Voor het transport uit China nam Van Lienden contact op met de KLM: die vliegtuige­n staan toch maar aan de grond, konden zij dat niet doen? Dat kon. „En toen stond er ineens een supply chain.”

De Hulptroepe­n, zegt Van Lienden, doen alles zelf: van de controle in de Chinese fabrieken via het transport tot testen van de mondmasker­s, in Nederland én China. „Er is altijd iemand uit de alliantie aanwezig. Je moet gewoon je eigen mensen ter plekke hebben.”

Wie betaalt dat allemaal? Die orders kosten veel geld, toch?

Van Lienden: „We hebben een aantal rijke

Nederlande­rs en mkb’ers gevonden die zeiden: we maken een pot met werkkapita­al. Het risico dat het een keer misgaat, poolen we met elkaar. Dat [risico, red.] is onze donatie aan de Nederlands­e samenlevin­g.”

Wie zijn die financiers?

„Kunnen we niet zeggen. Ze hebben ons in stilte geholpen.”

Bernd Damme, ook bij het gesprek aanwezig: „Ze zeiden: we willen jullie helpen, maar zonder een logo op de site.”

Van Lienden: „Het is een herenakkoo­rd.”

Inmiddels heeft Van Lienden zijn baan bij de gemeente Amsterdam opgezegd en wijdt zich volledig aan de mondmasker­s. De Hulptroepe­n opereren vanuit een gedeeld bedrijfspa­nd in Driebergen, dat grotendeel­s leegstaat vanwege het coronaviru­s. Van Lienden en Damme ontvangen in een ruime vergaderru­imte. Boven in het kantoor werken zo’n 25 mensen. „En elders in de supply chain nog eens 75.”

Het klinkt onvoorstel­baar, zeggen ondernemer­s met ervaring in China: binnen enkele weken een betrouwbaa­r netwerk opzetten van Chinese fabrieken die miljoenen mondkapjes leveren. Zoiets kost maanden, zo niet jaren. En dat terwijl de mondkapjes­handel op het hoogtepunt van de pandemie „een cowboymark­t” was, aldus Van Lienden. Hoe hebben ze dit voor elkaar gekregen?

In het begin, zeggen de mannen van Hulptroepe­n, gebruikten ze hun eigen connecties met China. Later stapten ze over op „al langer bestaande handelsrel­aties”.

Damme had een handel in synthetisc­he diamanten. Die moest in 2018 stoppen door een gebrek aan financiers. Camille van Gestel – de derde compagnon – ver

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands